Vinul a adus în țară 106 milioane de dolari

29 Aug. 2023, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2023, 10:41 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova continuă să-și consolideze poziția pe harta exportatorilor mondiali de vin, înregistrând o creștere semnificativă în primele 7 luni ale acestui an. Potrivit datelor prezentate la cea de-a 7-a Conferință a Vinului, țara a exportat 71 de milioane de litri de vin îmbuteliat, înregistrând o creștere impresionantă de 34% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cifrele oficiale arată că această creștere semnificativă se reflectă și în valoarea monetară a exporturilor, care a înregistrat un salt de 40%, atingând un total de 106 milioane de dolari. Exporturile de vinuri moldovenești au continuat să aibă o cerere puternică în țările partenere, ceea ce demonstrează calitatea și recunoașterea internațională a produselor viticole moldovenești.

România se menține în fruntea listei de țări importatoare de vinuri moldovenești, cu achiziții în valoare de 15 milioane de dolari, marcând o creștere de 13% față de anul 2022. Topul primelor zece țări importatoare este completat de Ucraina, cu o creștere impresionantă de 189%, Polonia (-14%), Cehia (+8%), Rusia (-4%), Belarus (+42%), SUA (+23%), China (-25%), Olanda (+91%) și Canada (-3%).

Din totalul exporturilor din primele 7 luni ale anului 2023, 60,1 milioane de litri au fost vinuri liniștite, în creștere cu 28%, în valoare de 69,6 milioane de dolari (+19%). Exporturile de divinuri au înregistrat o creștere de 276%, cu 8,1 milioane de litri și o valoare de 30 milioane de dolari (+161%). De asemenea, 1,6 milioane de litri de vinuri licoroase au fost exportate, cu o creștere de 11%, în valoare de 3,3 milioane de dolari.

În cadrul conferinței, s-a evidențiat că Moldova devine tot mai prezentă pe piața globală a vinurilor, iar principalele țări exportatoare de vin din lume, precum Italia, Spania, Franța, Chile, Australia, Africa de Sud, Germania, Portugalia, SUA, Noua Zeelandă, Argentina și Canada, recunosc calitatea și tradiția viticolă moldovenească. De asemenea, principalele țări importatoare de vinuri sunt SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda, Canada, Rusia, China, Belgia, Portugalia, Japonia, Italia și Suedia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău