Bomba din port detonată de Slusari: Proprietarul prietenul lui Plahotniuc, nu e o problemă – „Деньги не пахнут”

22 Feb. 2024, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2024, 11:28 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Trans-Oil a emis ieri, 21 februarie, un comunicat de presă în care anunță de „deține în proprietate singurul port pentru nave maritime – Giurgiulești. Anterior agenția de rating Fitch declara același lucru.

Alexandr Slusari de la Forța Fermierilor a ridicat semne de întrebare privind atenția și responsabilitatea în transmiterea unor informații precise, fapt evidențiat de corectarea ulterioară a comunicatului de către Trans-Oil. Îngrijorările lui Slusari sunt împărtășite și de lipsa de reacție a autorităților, inclusiv a ministrului Spânu și a prim-ministrului Recean.

„Trans-Oil Are poziții dominante pe piața oleaginoaselor. Nu cere nimic de la stat. Face bani pe spatele agricultorilor și întră în orice ușă la orice guvernare. Achită generos publicitate.  Că proprietarul (Vaja Jashi) este prietenul lui Plahotniuc, care este sub sancțiunile internaționale și în buzunarul Kremlinului, nu e problema. Деньги не пахнут”, susține Slusari

Slusari susține că această situație ar putea fi legată de un control neautorizat al Portului Giurgiulești de către Trans-Oil, conform unui audit din 2022. Documentul, pregătit de un consorțiu de firme reputate la nivel internațional, indică faptul că Trans-Oil ar putea controla și utiliza întreaga suprafață a portului, deși companiile afiliate au doar un statut de rezidenți.

Această descoperire alimentează suspiciuni că ar exista un acord secret între SRL Danube Logistics și Trans-Oil, autentificat de Plahotniuc în perioada statului capturat, prin care controlul asupra portului ar fi transferat la Vaja Jhashi. Cu toate acestea, este important de subliniat că acest contract obscur ar putea fi utilizat exclusiv în scopuri internaționale pentru a îmbunătăți poziționarea financiară a holdingului.

În lumina acestor acuzații și incertitudini, Slusari solicită intervenția autorităților pentru a clarifica situația în jurul acestui obiectiv critic de infrastructură. Este necesar ca Guvernul să inițieze discuții urgente cu companiile de audit și cu agenția Fitch Ratings pentru a obține clarificări privind baza pe care s-au fondat concluziile anterioare referitoare la proprietatea Portului Giurgiulești.

Trans-Oil, deocamdată nu a venit cu o reacție la acuzațiile lui Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Facebook s-a schimbat semnificativ față de acum două decenii și a devenit unul dintre giganții tech care a schimbat lumea și fără de care majoritatea oamenilor nu își pot imagina viața. Ce am învățat însă în acest timp și către ce ne îndreptăm, se întreabă site-ul de analize economice și sociale Panorama.

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, atunci în vârstă de 19 ani, a lansat TheFacebook.com, o versiunea digitală a catalogului studenților de la Harvard. Dosarul virtual cu nume și poze avea însă câteva avantaje: studenții puteau împărtăși la ce cursuri mergeau și dacă erau singuri sau într-o relație. Mai mult, puteau să-și trimită mesaje unul altuia.

Facebook a prins rapid în toată lumea, pentru că promitea o modalitate simplă de a rămâne conectat cu prietenii, „nu cu băncile, cu brandurile sau cu parlamentul. Oamenii aveau nevoie de asta, nu avuseseră până atunci un instrument digital prin care să-și regăsească foștii colegi de liceu sau un loc virtual, în care să vadă bebelușul unor cunoștințe”, spune ea.

Rețeaua socială devenise un soi de piață publică în care lumea putea să își exprime ideile, sentimentele, opiniile despre cele mai importante evenimente din țară. Iar asta a atras oamenii care simțeau nevoia unui spațiu în care să se poată exprima liber, în scris sau în imagini.

În 2007, Facebook avea deja 50 de milioane de utilizatori. Anul următor numărul lor s-a dublat. Creșterea semnificativă a fost cauzată în parte și de adăugarea unor funcții noi care au devenit foarte populare.

În 2008, Facebook a introdus chat-ul privat, wall-ul de pe profilul fiecărui utilizator și prima aplicație pentru iPhone. A fost și primul an în care fondatorul Mark Zuckerberg a apărut în lista miliardarilor făcută de Forbes, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, la doar 23 de ani. Anul următor, Facebook a continuat să inoveze și a creat butonul „like”, un feature care a fost ulterior copiat de toate rețelele sociale.

În 2012, când rețeaua a ajuns la un miliard de utilizatori, s-a listat la bursă. Valora 104 miliarde de dolari.

3.1 miliarde de utilizatori avea Facebook în ianuarie 2024, conform datelor Statista

911 miliarde de dolari valorează Facebook în prezent, conform datelor AOL

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău