Bomba imobiliară! Guvernul va monitoriza fiecare tranzacție de vânzare și chirie a locuințelor

19 Mart. 2025, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mart. 2025, 11:13 // Actual //  Ursu Victor

Tranzacțiile imobiliare vor fi monotorizate de către autorități. Guvernul Republicii Moldova a aprobat Conceptul Sistemului Informațional „Registrul prețurilor bunurilor imobile” (SI RPBI), un proiect menit să îmbunătățească transparența și corectitudinea tranzacțiilor din sectorul imobiliar.

Noul registru va centraliza informațiile despre prețurile tranzacțiilor imobiliare, contractele de închiriere și arendă, ofertele de pe piață și rapoartele de evaluare. Scopul acestuia este de a asigura un proces echitabil de impozitare, de a preveni fraudele și de a facilita deciziile informate pentru investitori și autorități.

„Cum am menționat și în proiectul care l-am prezentat astăzi, se dorește să vadă valoarea care este în procesul de tranzacție. Să fie luate pentru determinarea modelelor de evaluare, care vor fi în scopul impozitării și alte informații analitice. Voom notifica cetățenii despre evaluarea cadastrală a bunurilor imobile. Ca ulterior, în procesul care va fi conform prevederilor fiscale, la autoritățile publice și locale pot fi determinate taxele fiscale. Acest lucru va crește baza impozabilă”, a declrat Ivan Danii de la Cadastru.

Sistemul va permite accesul publicului și al autorităților la date precise și actualizate, fiind integrat cu alte platforme guvernamentale, cum ar fi Cadastrul Bunurilor Imobile și Serviciul Fiscal de Stat. Prin intermediul unui geoportal tematic, utilizatorii vor putea vizualiza hărți cu prețurile imobilelor și tendințele pieței.

Registrul urmează să devină operațional începând cu 15 februarie 2026, iar controlul implementării acestuia va fi asigurat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru. Finanțarea proiectului va fi realizată din fonduri bugetare și alte surse legale.

Autoritățile afirmă că SI RPBI va contribui la alinierea Moldovei la standardele europene în domeniul imobiliar, facilitând totodată colectarea de date esențiale pentru calcularea indicilor prețurilor locuințelor, parte a angajamentelor din Programul Național de Aderare la UE 2025-2029.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE