Bomba zilei! Raiderul Platon anunță că se lansează în politică: Toată viața am evitat acest lucru

02 Iun. 2023, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iun. 2023, 17:06 // Actual //  bani.md

Fugarul Veaceslav Platon, acuzat de implicarea în celebru Laundromat (au fost spălate 22 de miliarde de dolari), anunță că se lansează în politica din Republica Moldova.

Toată viața am evitat cu orice preț politica. A considerat această afacere murdară și ingrată. Rezultatul a fost venirea la putere a tot felul de ticăloși, escroci și mincinoși. Eu însumi am suferit foarte mult din cauza asta. Prin urmare, nu am altă soluție decât să intru eu în politică și să încerc să transform țara într-un stat modern, foarte dezvoltat, în care să se vorbească despre sărăcie ca și cum ar fi un trecut îndepărtat, unde fiecare cetățean va putea pune în aplicare potențialul, iar statul se va transforma într-un prieten amabil, grijuliu, înțelept, preocupat de singurul scop – bunăstarea cetățenilor săi”, anunță Palton pe pagina sa de Facebook.

Veaceslav Platon (n. 24 ianuarie 1973, Căușeni) este fost politician și om de afaceri. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010 pe listele Alianței Moldova Noastră, fiind considerat unul din cei mai bogați moldoveni. Acesta este acuzat de participare în diverse scheme ilegale, fiind poreclit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI”. În 1998, Platon a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este pus sub învinuire în dosarul Laundromat.

În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal în care fostul deputat fugar este judecat pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Platon nuu se află sub sancțiunile emise recent de UE în raport unde apăre numele lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Ieri și Canada a anunțat despre aplicarea sancțiunilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO