Buzu anunță compensații la căldură în factură: Sistemul va fi lansat la începutul lunii noiembrie

23 Oct. 2024, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățiile urmează să acorde compensații la căldură pentru sezonul de încălzire 2024-2025. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că toți cei care doresc să beneficieze de aceste compensații vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații, care va fi lansat la începutul lunii noiembrie.

„Ne aflăm pe ultima sută de metri în pregătirea acestui program. Cetățenii vor avea suficient timp să se înscrie în sistemul de compensații pe parcursul lunii noiembrie, și chiar în decembrie și ianuarie, dar compensația va fi acordată în luna în care s-au înscris”, a puctat Buzu.

Ministrul a subliniat că sistemul din acest an va fi mai eficient, având acces la mai multe baze de date și optimizând procesele administrative. Echipele de asistență socială vor fi disponibile pentru a ajuta cetățenii fără acces la internet să se înscrie.

În ceea ce privește bugetul, Buzu a menționat că discuțiile pentru anul 2025 sunt în curs, iar compensațiile pentru lunile noiembrie și decembrie vor fi incluse în bugetul curent.

În sezonul de încălzire 2023-2024, compensațiile au fost acordate în factură, în funcție de vulnerabilitatea energetică. Acestea au acoperit, în medie, 33% din tariful la gaz, cu o variație între 12 lei/metru cub și 17 lei/metru cub, pentru un volum compensat de 180 de metri cubi.

În ceea ce privește încălzirea centralizată, Guvernul a compensat 58% din tariful practicat, cu un tarif între 1450 lei și 2900 lei per gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al beneficiarului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

23 Oct. 2024, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 13:09 // Actual //  Ursu Victor

Unul dintre liderii dezvoltării Linux, Greg Kroah-Hartman, a decis să excludă 11 specialiști ruși care lucrau la nucleul Linux, conform informațiilor raportate de experții portalului OpenNET. Decizia sa nu a fost însoțită de detalii specifice, menționând doar că este legată de „diverse cerințe de conformitate”.

Kroah-Hartman a publicat un listă cu persoanele excluse și a evidențiat contribuțiile fiecăruia la proiect. Majoritatea celor excluși aveau adrese de e-mail în domeniul .ru, iar unii dintre ei erau asociați cu companii cunoscute din Rusia, precum SberDevices, „Platforma mobilă deschisă”, Universitatea de Stat din Moscova, NetUp și Metrotek. Printre cei excluși se numără:

– Dmitry Rokosov – responsabil pentru driverele Emsensing Microsystems
– Sergey Shtilev – a lucrat la driverele pentru sistemele Renesas
– Sergey Kozlov și Abulay Ospan – au dezvoltat drivere pentru sistemele DVB
– Vladimir Georgiev – a creat drivere pentru Microchip Polarfire
– Ivan Koksheyskiy – s-a ocupat cu arhitectura Alpha
– Nikita Travkin – a lucrat la driverele pentru Acer Aspire

Kroah-Hartman a preluat conducerea dezvoltării Linux în 2018, după o absență temporară a fondatorului Linus Torvalds, și susține în continuare o ramură stabilă a nucleului, incluzând drivere și subsisteme.

Aceasta nu este prima dată când specialiștii IT ruși se confruntă cu dificultăți în străinătate după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. De exemplu, în august, site-ul indian 91Mobiles a blocat accesul utilizatorilor din Rusia, afișând un mesaj de avertizare: „Do not visit this website” (Nu vizitați acest site).

În plus, în mai, Microsoft a început să blocheze subscripțiile companiilor rusești la serviciile sale de cloud, iar în iunie, Ministerul Finanțelor al SUA a interzis furnizarea de servicii software și IT persoanelor din Rusia, interdicția intrând în vigoare pe 12 septembrie 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău