Super-lovitură pentru Orange, Moldcell, Moldtelecom și TV-BOX. Au difuzat un post de televiziune rusesc

25 Sept. 2023, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2023, 13:24 // Actual //  Lupu Eduard

În ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului, MOLDTELECOM SA, TV-BOX SRL, ÎM ORANGE MOLDOVA SA și ÎM MOLDCELL SA au fost sancționați cu patru amenzi în sumă totală de 160 000 de lei pentru retransmiterea postului de televiziune „Союз,” care difuza știri din Federația Rusă, interzise conform legislației naționale. Autoritățile au constatat că distribuitorii nu au respectat obligația de a proteja spațiul audiovizual național și securitatea informațională.

Controlul efectuat de Consiliul Audiovizualului a confirmat că postul „Союз,” retransmis prin intermediul rețelei MOLDTELECOM SA, a difuzat programul informativ „Cобытия недели,” care includea evenimente religioase din bisericile din Federația Rusă. Potrivit prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale, distribuitorii nu au dreptul să retransmită programe cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în Federația Rusă.

TV-BOX SRL a retransmis serviciul de televiziune „Союз,” care a difuzat slujbe religioase și știri din Federația Rusă, incluzând mesaje de susținere pentru militarii ruși, inclusiv oferirea de ajutoare și oficierea de slujbe „în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina.”

Într-o emisiune numită „Лаврские встречи со священником Анатолием Першиным,” un slujitor bisericesc și-a manifestat susținerea față de militarii ruși și a promovat ideea că doar cei fără credință pot deveni victime ale dezinformării cu privire la evenimentele legate de războiul din Ucraina. Aceasta a implicat justificarea războiului și a moartea în scopul acestuia. Conținutul emisiunii a promovat elemente care au susținut invazia armatei rusești în Ucraina.

În rețeaua ÎM ORANGE MOLDOVA SA, autoritățile au identificat știri care au reflectat evenimente religioase în sprijinul soldaților ruși. Un preot a afirmat că țara lor are acum mulți dușmani și că este nevoie de multă rugăciune pentru armată. În mod deschis, acest cleric și-a manifestat sprijinul pentru invazia armatei rusești în Ucraina, sugerând că țara sa este victimă și trebuie să se apere.

Într-un alt reportaj din programul informativ „Четверть часа,” un alt preot a susținut slujbe în sprijinul armatei și a soldaților ruși, îndemnând credincioșii să facă donații pentru susținerea militarilor. Acest tip de conținut a promovat narațiunile rusești și a întărit atitudinea favorabilă față de război, susținând ideea că Federația Rusă este victimă în acest conflict militar.

ÎÎM MOLDCELL SA a retransmis postul de televiziune „Союз,” care a difuzat programul informativ „Новости,” menționând rugăciuni pentru militarii armatei rusești și victoria acesteia.

Este important de menționat că ARAX-IMPEX SRL a eliminat postul de televiziune „Союз” din toate ofertele de servicii media retransmise în urma controlului de către Consiliul Audiovizualului, inițiat după depunerea unei petiții online de către Profir Marin. Aceste amenzi servesc drept avertisment privind retransmiterea programelor cu conținut interzis și promovarea narațiunilor străine care pot afecta securitatea informațională națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău