Furtună pe piața valutară! Euro se depreciază în fața dolarului, afectat de perspectivele de recesiune în Europa

25 Sept. 2023, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2023, 16:01 // Actual //  Lupu Eduard

Euro se deprecia luni în fața dolarului, sub tirul indicatorilor economici slabi din zona euro, în comparație cu cifrele mai dinamice din partea SUA. În jurul orei 10:10 GMT, euro pierdea 0,17%, la 1,0635 dolari, și 0,05% în raport cu lira sterlină, la 86,98 pence, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Semnele unei recesiuni în zona euro devin din ce în ce mai evidente”, a explicat Esther Reichelt, analist la Commerzbank, iar această situație „sugerează nu numai că o nouă majorare a dobânzii în zona euro este din ce în ce mai puțin probabilă, dar și că piața va rămâne la așteptările sale de reducere a dobânzii pentru anul viitor, ceea ce pune presiune pe euro pentru moment”.

Potrivit indicelui PMI Flash publicat vineri, activitatea sectorului privat din zona euro a continuat să scadă în septembrie, la o rată încă ridicată, dar ușor mai mică decât în luna precedentă.

Între timp, în Statele Unite, indicele PMI compozit (toate sectoarele combinate) a arătat că economia americană se află în expansiune, deși într-un ritm mai lent.

Vinerea trecută, moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel față de dolar din martie, la 1,0615 dolari pentru un euro.

Luni, dolarul s-a apreciat și față de lira sterlină, care a scăzut cu 0,12%, la 1,2226 dolari pentru o liră.

Moneda britanică a fost penalizată de temerile legate de recesiunea din Marea Britanie și de decizia de joia trecută a Băncii Angliei de a întrerupe înăsprirea politicii monetare, urmând exemplul Fed, dar cu un ton mai puțin agresiv.

Ratele mai mari sunt în mod tradițional sinonime cu o monedă cu randament mai ridicat pentru investitori, ceea ce o face mai atractivă.

„Momentul bullish al dolarului american a fost întărit săptămâna trecută de poziția hawkish a Fed”, susțin analiștii de la MUFG, pentru a explica cea de-a zecea săptămână consecutivă de creșteri pentru Dollar Index, care compară dolarul cu un coș de monede importante.

Fed a ales să nu majoreze dobânzile pentru moment, dar traderii de valută consideră că este singura bancă centrală pentru care o majorare a ratelor rămâne credibilă în lunile următoare.

Între timp, yenul a pierdut 0,16%, ajungând la 148,62 yeni pentru un dolar, în urma deciziei Băncii Japoniei de a continua politica monetară acomodativă. Luni, yenul a atins un alt minim de la începutul lunii noiembrie, de 148,65 yeni pentru un dolar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău