Cade securea concedierilor la un mare operator telecom din Europa. Peste 3.000 de oameni sunt daţi afară

04 Sept. 2024, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Sept. 2024, 14:34 // Actual //  bani.md

Telia Co AB plănuieşte să elimine 3.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din totalul angajaţilor săi, pe măsură ce operatorul suedez intensifică eforturile de reducere a costurilor sub conducerea noului director executiv, scrie Bloomberg.

Reducerea locurilor de muncă va afecta toate diviziile companiei, ca parte a unui program care urmăreşte generarea unor economii anuale de cel puţin 2,6 miliarde de coroane (252 milioane de dolari), a anunţat compania miercuri într-o declaraţie. Se estimează că acest program va genera costuri de restructurare de 1,4 miliarde de coroane în acest an, fără a afecta însă perspectivele financiare ale companiei.

Operatorii de telefonie mobilă din întreaga Europă se confruntă cu provocări legate de reducerea costurilor, în condiţiile unei concurenţe acerbe şi a obstacolelor de reglementare care îngreunează consolidarea. Companii precum Vodafone Group Plc şi Telefonica SA au implementat reduceri semnificative de personal în ultimul an.

Telia, care operează în ţările nordice, Lituania şi Estonia, a încercat să îşi reducă dimensiunea şi baza de costuri. Performanţele sale financiare au fost afectate de scăderea veniturilor pe piaţa sa principală, Suedia, şi de incertitudinea legată de direcţia viitoare a diviziei sale TV & Media. În ultimii ani, compania a redus constant numărul angajaţilor, anunţând disponibilizarea a 1.500 de persoane anul trecut şi a 1.000 în 2021.

La începutul acestui an, Telia a ieşit de pe piaţa din Danemarca pentru a se concentra pe regiunile unde are o poziţie competitivă mai puternică. Vânzările nete ale companiei au ajuns la 22,4 miliarde de coroane în al doilea trimestru, depăşind uşor aşteptările analiştilor.

„Aceasta este o decizie dificilă, dar necesară pentru a asigura succesul pe termen lung al Telia”, a declarat directorul general Patrik Hofbauer, care a preluat conducerea companiei în februarie.

Acţiunile Telia au scăzut cu 0,5% la 32,46 coroane la ora 9:45 la Stockholm. În acest an, acţiunile au crescut cu 26%.

Operatorul îşi reduce şi programul de finanţare a furnizorilor cu aproximativ 50% şi îşi restructurează organizaţia, punând un accent mai mare pe unităţile naţionale. Această reducere a programului va contribui la stabilizarea fluxului de numerar al companiei, a declarat Telia.

Hofbauer a preluat conducerea companiei după ce fostul CEO, Allison Kirkby, a fost desemnată ca noul director al BT Group Plc anul trecut. Şi ea s-a concentrat pe reducerea costurilor înainte de a părăsi Telia.

„Acesta este cu siguranţă unul dintre cele mai mari eforturi de reducere a costurilor pe care le-am văzut în industrie, dar probabil şi un pas firesc, având în vedere recenta schimbare de CEO”, a declarat Mads Lindegaard Rosendal, analist la Danske Bank, într-o notă adresată clienţilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA