„Cămătarul” IuteCredit spune cât valorează una dintre cele mai mici bănci din Moldova pe care vrea să o cumpere

31 Dec. 2021, 09:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
31 Dec. 2021, 09:47 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Tarmo Sild, CEO Iute Credit din Estonia, care controlează compania cu același nume din Republica Moldova și intenționează să cumpere Energbank din Republica spune că vrea să cumpere banca  pentru că vrea să dezvolte sistemul de plăți.

Într-un interviu pentru newsmaker, CEO IuteCredit spune că banca, în prezent, valorează 15 mil. de euro, iar compania vrea să achiziționeze 59,5% din acțiuni.

Acest lucru va depinde de prețul de piață al băncii. Unele acțiuni ale băncii sunt listate la bursă. (…) Anul trecut noi am primit autorizația pentru achiziția Eurocreditbank, dar nu am reușit să ne înțelegem cu unul dintre cei mai importanți acționari ai băncii, de aceea nu am cumpărat-o”, a declarat Tarmo Sild.

Potrivit lui, banca va crește portofoliul de clienți și evident și volumul de credite

Banca ne va oferi acces la un capital mai mare și vom putea să ne ocupăm de creditarea persoanelor juridice. În prezent, la noi, volumul mediu de împrumuturi este de circa 500 de euro. Avem un portofoliu general de 125 de milioane de euro al Iute Credit Group (în cinci țări – Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia și Herțegovina). Aceasta este mărimea unei bănci cu 160 de mii de clienți. Pentru a finanța întreprinderile mici și mijlocii, este necesar accesul la un capital suplimentar”.

Proprietarul IuteCredit susține că primește fonduri de la Bursa Frankfurt, cu 11% anual și acordă credite în Republica Moldova la o rată medie de 48%.

Noi primim fonduri în euro la Bursa Frankfurt, cu 11% anual. De notat că banca poate primi bani de la populație în lei (depozite) și oferi credite în lei. Cred că știți care sunt ratele pentru depozite aici, nu sunt de 11% (rata medie pentru depozite în Moldova este de circa 5-6%). Noi primim bani în euro și ne este avantajos să le oferim persoanelor fizice cu 40% anual pentru achiziția de electrocasnice, de exemplu. Dar atunci când noi luăm bani cu 11%, agenților economici nu le este convenabil să ia acești bani cu 15% – 20%. Dacă vorbim despre creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, valoarea capitalului creditar ar trebui să fie mai mică de 11%”, a mai spus șeful IuteCredit.

La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Concurenței a dat undă verde companiei de microcreditare IuteCredit pentru preluarea Energabnk, una dintre băncile cele mai mici de pe piața moldovenească.

IuteCredit este pe locul trei în topul companiilor de microcreditare după volumul activelor de 811,2 mil. de lei. al creditelor acordate de 819 mil.de lei și un profit de 67,4 mil. de lei.

Energbank este una dintre băncile mici din Republica Moldova. Profitul instituției financiare a însumat, la sfârșitul luni noiembrie, 52 mil. de lei. Banca are active de 2,9 miliarde de lei, credite acordate în sumă de 1 miliard de lei, iar depozite atrase – 2,1 miliarde de lei.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO