Tarmo Sild, CEO Iute Credit din Estonia, care controlează compania cu același nume din Republica Moldova și intenționează să cumpere Energbank din Republica spune că vrea să cumpere banca pentru că vrea să dezvolte sistemul de plăți.
Într-un interviu pentru newsmaker, CEO IuteCredit spune că banca, în prezent, valorează 15 mil. de euro, iar compania vrea să achiziționeze 59,5% din acțiuni.
Acest lucru va depinde de prețul de piață al băncii. Unele acțiuni ale băncii sunt listate la bursă. (…) Anul trecut noi am primit autorizația pentru achiziția Eurocreditbank, dar nu am reușit să ne înțelegem cu unul dintre cei mai importanți acționari ai băncii, de aceea nu am cumpărat-o”, a declarat Tarmo Sild.
Potrivit lui, banca va crește portofoliul de clienți și evident și volumul de credite
Banca ne va oferi acces la un capital mai mare și vom putea să ne ocupăm de creditarea persoanelor juridice. În prezent, la noi, volumul mediu de împrumuturi este de circa 500 de euro. Avem un portofoliu general de 125 de milioane de euro al Iute Credit Group (în cinci țări – Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia și Herțegovina). Aceasta este mărimea unei bănci cu 160 de mii de clienți. Pentru a finanța întreprinderile mici și mijlocii, este necesar accesul la un capital suplimentar”.
Proprietarul IuteCredit susține că primește fonduri de la Bursa Frankfurt, cu 11% anual și acordă credite în Republica Moldova la o rată medie de 48%.
Noi primim fonduri în euro la Bursa Frankfurt, cu 11% anual. De notat că banca poate primi bani de la populație în lei (depozite) și oferi credite în lei. Cred că știți care sunt ratele pentru depozite aici, nu sunt de 11% (rata medie pentru depozite în Moldova este de circa 5-6%). Noi primim bani în euro și ne este avantajos să le oferim persoanelor fizice cu 40% anual pentru achiziția de electrocasnice, de exemplu. Dar atunci când noi luăm bani cu 11%, agenților economici nu le este convenabil să ia acești bani cu 15% – 20%. Dacă vorbim despre creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, valoarea capitalului creditar ar trebui să fie mai mică de 11%”, a mai spus șeful IuteCredit.
La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Concurenței a dat undă verde companiei de microcreditare IuteCredit pentru preluarea Energabnk, una dintre băncile cele mai mici de pe piața moldovenească.
IuteCredit este pe locul trei în topul companiilor de microcreditare după volumul activelor de 811,2 mil. de lei. al creditelor acordate de 819 mil.de lei și un profit de 67,4 mil. de lei.
Energbank este una dintre băncile mici din Republica Moldova. Profitul instituției financiare a însumat, la sfârșitul luni noiembrie, 52 mil. de lei. Banca are active de 2,9 miliarde de lei, credite acordate în sumă de 1 miliard de lei, iar depozite atrase – 2,1 miliarde de lei.