Capcana energetică în care s-a pomenit Moldova. Riscăm să achităm pierderi de milioane de euro rușilor de la Cuciurgan

14 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2022, 10:53 // Actual //  bani.md

De la 1 iunie au intrat în vigoare noile reguli ale pieței de energie electrică. Asta înseamnă că va trebui să achităm dezechilibrele la preţuri usturătoare, constată expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Centralele electrice trebuie să ştie câtă energie vom consuma pentru ca s-o producă. Evident că există diferenţe între ce am planificat şi ce am consumat de facto, la fiecare minut şi oră. Aceste diferenţe se acoperă de centralele electrice, care măresc sau reduc generarea de energie la indicaţia dispecerilor operatorului de sistem – Moldelectrica, în funcţie de câtă energie consumăm noi.

„Aceste dezechilibre implică şi anumite costuri, adică trebuie să le achităm separat. După noile reguli ale pieţei de energie, va trebui să le achităm la preţurile pieţei regionale, adică 300-400 EUR/MWh. Factura o primeşte Moldelectrica şi o repartizează între furnizori (Premier Energy, FEE Nord) şi… regiunea transnistreană. Doar că nu ai de la cine cere plata dezechilibrelor în regiunea transnistreană şi riscăm să le plătim tot noi, afirmă expertul în energetică.

Potrivit lui, cu aşa dezechilibre ne putem trezi la sfârşit de lună cu o factură de 80-100 milioane euro, suplimentar la preţul achitat pentru importul energiei. Practic MGRES ne poate şantaja: va crea dezechilibre, iar noi va trebui să le acoperim din sistemul ucrainean şi să plătim pentru ele.

„Asta înseamnă că MGRES ne poate crea mari probleme. Cum anume? Ne uităm cum s-a comportat MGRES în octombrie 2021 (vedeţi graficul din imagine). Au redus producerea de energie şi au creat mari dezechilibre, uneori peste 250 MW. Diferenţa a acoperit-o Ucraina. Cu aşa dezechilibre ne putem trezi la sfârşit de lună cu o factură de 80-100 milioane euro, suplimentar la preţul achitat pentru importul energiei. Practic MGRES ne poate şantaja: va crea dezechilibre, iar noi va trebui să le acoperim din sistemul ucrainean şi să plătim pentru ele”, a precizat Tofilat.

În opinia lui, pentru a soluționa problema trebuie numită centrala de la Cuciurgan parte responsabilă pe dezechilibrele din stânga Nistrului. Pentru asta trebuie introduse prevederi speciale în legislaţie. De discutat cu partea ucraineană să ofere un preţ de echilibrare decent, la nivelul preţurilor angro la energie pe piaţa ucraineană. În același timp, Moldelectrica trebuie să aibă o poziţie mai activă şi să apere interesele noastre. Directorul interimar nu face faţă. Trebuie numit un director profesionist, cu tărie de caracter.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală