Capcana energetică în care s-a pomenit Moldova. Riscăm să achităm pierderi de milioane de euro rușilor de la Cuciurgan

14 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2022, 10:53 // Actual //  Lupu Eduard

De la 1 iunie au intrat în vigoare noile reguli ale pieței de energie electrică. Asta înseamnă că va trebui să achităm dezechilibrele la preţuri usturătoare, constată expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Centralele electrice trebuie să ştie câtă energie vom consuma pentru ca s-o producă. Evident că există diferenţe între ce am planificat şi ce am consumat de facto, la fiecare minut şi oră. Aceste diferenţe se acoperă de centralele electrice, care măresc sau reduc generarea de energie la indicaţia dispecerilor operatorului de sistem – Moldelectrica, în funcţie de câtă energie consumăm noi.

„Aceste dezechilibre implică şi anumite costuri, adică trebuie să le achităm separat. După noile reguli ale pieţei de energie, va trebui să le achităm la preţurile pieţei regionale, adică 300-400 EUR/MWh. Factura o primeşte Moldelectrica şi o repartizează între furnizori (Premier Energy, FEE Nord) şi… regiunea transnistreană. Doar că nu ai de la cine cere plata dezechilibrelor în regiunea transnistreană şi riscăm să le plătim tot noi, afirmă expertul în energetică.

Potrivit lui, cu aşa dezechilibre ne putem trezi la sfârşit de lună cu o factură de 80-100 milioane euro, suplimentar la preţul achitat pentru importul energiei. Practic MGRES ne poate şantaja: va crea dezechilibre, iar noi va trebui să le acoperim din sistemul ucrainean şi să plătim pentru ele.

„Asta înseamnă că MGRES ne poate crea mari probleme. Cum anume? Ne uităm cum s-a comportat MGRES în octombrie 2021 (vedeţi graficul din imagine). Au redus producerea de energie şi au creat mari dezechilibre, uneori peste 250 MW. Diferenţa a acoperit-o Ucraina. Cu aşa dezechilibre ne putem trezi la sfârşit de lună cu o factură de 80-100 milioane euro, suplimentar la preţul achitat pentru importul energiei. Practic MGRES ne poate şantaja: va crea dezechilibre, iar noi va trebui să le acoperim din sistemul ucrainean şi să plătim pentru ele”, a precizat Tofilat.

În opinia lui, pentru a soluționa problema trebuie numită centrala de la Cuciurgan parte responsabilă pe dezechilibrele din stânga Nistrului. Pentru asta trebuie introduse prevederi speciale în legislaţie. De discutat cu partea ucraineană să ofere un preţ de echilibrare decent, la nivelul preţurilor angro la energie pe piaţa ucraineană. În același timp, Moldelectrica trebuie să aibă o poziţie mai activă şi să apere interesele noastre. Directorul interimar nu face faţă. Trebuie numit un director profesionist, cu tărie de caracter.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău