Carburanții se încălzesc: Prețurile la benzină și motorină cresc în iulie

01 Iul. 2024, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2024, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată, situându-se într-un coridor de 2-6%. Principalii factori care au influențat această creștere a prețurilor la produsele petroliere standard în luna precedentă sunt următorii: creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină) din cauza unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară, deprecierea monedei naționale față de dolarul SUA (+1,8%), ajustarea marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației (+3,5%) începând cu 01.07.2024.

ANRE subliniază că scumpirile recente nu reprezintă un fenomen sistemic, ci mai degrabă o recuperare a pieței după o perioadă de ieftinire care a durat aproximativ două luni. În luna aprilie, prețul de comercializare a benzinei a atins 26,40 lei/litru, iar cel al motorinei 22,32 lei/litru. Ulterior, acestea au scăzut până la 24,12 lei/litru pentru benzină și 20,35 lei/litru pentru motorină.

În aceste condiții, ANRE a stabilit pentru ziua de mâine, 02.07.2024, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • 25,00 lei/litru pentru benzina COR 95 (+19 bani).
  • 21,77 lei/litru pentru motorina standard (+19 bani).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2024, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 17:41 // Actual //  bani.md

Începând din iunie 2023, Helvetas Moldova derulează proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat împreună cu HEKS/EPER Moldova și cu sprijinul Guvernului Elveției. Proiectul vizează 8 raioane din Republica Moldova: Chișinău, Ialoveni, Anenii Noi, Bălți, Soroca, Drochia, Edineț și Ocnița.

Scopul proiectului este de a facilita accesul persoanelor în situație de vulnerabilitate socio-economică, inclusiv a refugiaților din Ucraina, la un venit decent prin incluziunea în câmpul muncii. În același timp, proiectul promovează coeziunea în societate dintre refugiații ucraineni și moldovenii vulnerabili, care adesea se confruntă cu aceleași dificultăți și împărtășesc aceleași ambiții.

Ajuns la finalul primei faze, proiectul a venit în sprijinul a peste 600 de beneficiari din cele 8 raioane, prin oportunități gratuite de formare profesională, lingvistică și antreprenorială. În plus, proiectul a oferit asistență financiară pentru 19 grădinițe de stat, care astfel își pot extinde și moderniza serviciile educaționale, contribuind la echilibrul dintre viața profesională și cea familială a părinților.

Inițiere în lumea business-ului

Peste 60 de moldoveni social-vulnerabili și refugiați ucraineni au beneficiat de training-uri intensive privind inițierea unei afaceri, organizate de Helvetas Moldova și facilitate de  Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare (AFAD) în Chișinău, Bălți și Edineț. 

Timp de 10 zile, participanții au învățat cum să își dezvolte și gestioneze propriile afaceri, beneficiind de suport și inspirație pentru a deveni antreprenori independenți. Iryna Sinokos, originară din Odesa, a participat la training-ul din Chișinău și se bucură că a avut ocazia de a-și dezvolta ideea de afaceri într-un mediu inclusiv și accesibil:

„Este foarte bine că training-ul este predat atât în rusă, cât și în română, și există sprijin din partea formatorilor”, a menționat Iryna.

Cele mai promițătoare planuri de afaceri dezvoltate în timpul training-urilor au fost susținute prin granturi de startup, oferind astfel un sprijin concret pentru creșterea inițiativelor economice locale. Unul din beneficiarii granturilor de startup este Maxim Plesco din Otaci, raionul Ocnița. Membru al comunității rome locale, Maxim lucrează ca mediator în cadrul primăriei Ocnița, deși visul lui era să deschidă o afacere de spălare a covoarelor.

Acest vis s-a materializat odată cu urmarea training-ului de business și a grantului de startup, care i-a oferit imboldul și cunoștințele necesare pentru a-și deschide afacerea. Maxim a investit grantul în echipament profesionist de spălare a covoarelor și speră ca, prin afacerea nou-lansată, să poată crea noi locuri de muncă pentru comunitatea romă din care provine.

Dezvoltarea competențelor pentru piața muncii

Pe lângă training-urile de business, Helvetas Moldova în parteneriat cu AFAD a organizat cursuri de formare profesională și de limbă, în cele 8 raioane acoperite de proiect. 

Cursurile au venit ca răspuns la necesitățile de formare și reprofilare profesională pe piața muncii din Moldova, atât pentru localnici, cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici. Formatul cursurilor a fost gândit ținând cont de responsabilitățile vieții adulte, pe care majoritatea beneficiarilor le navighează în traiul de zi cu zi. Astfel, cursurile sunt axate pe acumularea cunoștințelor practice într-o perioadă cât mai scurtă de timp, cele mai lungi cursuri având durata de maxim 3 luni.

Datorită ofertei diverse de cursuri – de la contabilitate până la frizerie și sudură electrică – peste 200 de beneficiari au avut șansa să își descopere pasiunile și să-și dezvolte noi competențe profesionale, într-un mediu propice și accesibil. Printre acești beneficiari se numără și Victoria Kovalchuchenko din orașul Bălți, care a urmat cursul de mecanică auto: 

„Întotdeauna am fost interesată de mașini. Motivația mea pentru a urma acest curs este să înțeleg mai bine mașinile, să pot avea propriul autoturism și dacă se strică, să îl pot repara singură. Pe viitor, mi-ar plăcea să-mi deschid propriul service auto”, a menționat Victoria.

Pe lângă cursurile profesionale, alți 200 de beneficiari au luat parte la cursuri de limba engleză și de limba română pentru a-și spori oportunitățile pe piața muncii. Mai mult decât atât, cursurile de limbă pot fi un sprijin și în ceea ce privește integrarea în viața socială, după cum o dovedește exemplul Sofiei Pleșca din orașul Edineț. Odată cu participarea la cursul de limba română, Sofia a remarcat că îi este mult mai ușor să se orienteze în ceea ce privește serviciile medicale din oraș și, spre marea ei bucurie, poate acum să-și ajute nepoții cu temele la limba română.

Educație timpurie accesibilă și incluzivă

O altă inițiativă importantă în cadrul proiectului a fost susținerea financiară a grădinițelor de stat din mediul rural și urban, în vederea extinderii serviciilor educaționale. 

Prin intermediul acestui sprijin, 19 grădinițe din 8 raioane ale țări au reușit să își îmbunătățească infrastructura și să ofere un mediu educațional mai bun pentru copii, inclusiv pentru cei ucraineni. Prin aceste măsuri, părinții au avut posibilitatea să reintre în câmpul muncii, știind că micuții lor sunt într-un mediu sigur și bine dotat.

„Aplicând la proiectul oferit de către Helvetas Moldova, am obținut un grant în valoare de 5.000 de franci elvețieni, în urma căruia am beneficiat de schimbarea geamurilor în grupa pe care intenționăm să o deschidem începând cu următorul an de studiu”, a declarat Irina Tripăduș, directoarea grădiniței nr. 35 din Bălți, una din instituțiile de învățământ beneficiare ale asistenței Helvetas Moldova.

O altă inițiativă cu focus pe copii în cadrul proiectului a fost concursul de desen „Ce vreau să mă fac când o să fiu MARE”, lansat de Helvetas Moldova pe pagina de Facebook. Prin creațiile artistice, mai mult de 100 de copii și adolescenți și-au ilustrat propriile vise și aspirații în carieră, oferind o privire fascinantă asupra viitorului forței de muncă și a direcțiilor pe care le pot lua noile generații.

O festivitate de absolvire altfel

Pentru a încununa primul an de proiect într-un mod deosebit și a celebra succesele beneficiarilor, Helvetas Moldova împreună cu AFAD au organizat o ceremonie de absolvire la Bălți, pe 23 iunie 2024

Evenimentul a fost dedicat celor aproximativ 660 de moldoveni și refugiați ucraineni care au acceptat provocarea de a ieși din zona de confort și de a-și lua viitorul în mâini, urmând cursurile de formare profesională, lingvistică și antreprenorială oferite de proiect. Peste 100 de cursanți au devenit oficial absolvenți în cadrul ceremoniei, în fața membrilor de familiei și a echipelor de proiect.

„Ceremonia noastră de absolvire servește mai multor scopuri. În primul rând, dorim să sărbătorim succesele beneficiarilor noștri și să facem acest moment special. În al doilea rând, ne propunem să facilităm interacțiunile dintre beneficiari și să îi prezentăm echipei noastre de implementare de la Helvetas și AFAD. În cele din urmă, acest eveniment promovează coeziunea socială. Reunindu-ne astăzi aici, încurajăm sentimentul de apartenență și potențialele colaborări”, a declarat Carolina Untila, managera proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” în cadrul Helvetas Moldova. 

„Avem în spate o experiență frumoasă și mulți beneficiari cu realizări semnificative, care ne-au inspirat să organizăm acest eveniment dedicat lor, alături de Helvetas Moldova. Totodată, acest eveniment va fi o oportunitate de socializare între beneficiari, parteneri și echipa proiectului, într-o atmosferă relaxată, de familie”, a declarat Tatiana Puga, președinta AFAD. 

Pe lângă ceremonia de absolvire propriu-zisă, cele 250 de persoane prezente la eveniment au avut parte de activități recreative, ateliere și expoziții, gustoșenii diverse, iar copiii s-au bucurat de animatori și jocuri interactive. 

Beneficiarii proiectului au fost prezenți nu doar în calitate de absolvenți, ci au fost implicați și în organizarea acestui eveniment. Absolvenții cursurilor de beauty au oferit masterclass-uri de machiaj și pictură pe față pentru copii, în timp ce alți beneficiari și-au prezentat produsele sau activitățile în zona expozițională. 

Ce va aduce proiectul mai departe?

Proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” continuă cu cea de-a doua fază, începând chiar de luna aceasta. De-a lungul următoarelor 12 luni, Helvetas Moldova, alături de partenerii de implementare, va consolida eforturile și rezultatele primei faze a proiectului, cu accent pe susținerea persoanelor vulnerabile din Moldova, inclusiv a persoanelor refugiate din Ucraina.

Campania de promovare planificată pentru cea de-a doua fază a proiectului va aduce în prim-plan lideri comunitari diverși, care vor beneficia de formare, mentorat și suport pentru a mobiliza și inspira în continuare comunitățile din țară. Echipele Helvetas Moldova și AFAD au început deja „recrutarea” de potențiali lideri comunitari, în cadrul evenimentului de absolvire. Un apel deschis în acest sens va fi lansat în luna august, prin care oricine se poate auto-nominaliza sau poate propune pe altcineva ca lider comunitar în devenire.

Pe termen lung, proiectul urmărește să contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la integrarea socială și economică a persoanelor vulnerabile, prin împuternicirea acestora și facilitarea accesului pe piața muncii:

„Noi ne-am propus să ajutăm persoanele vulnerabile și refugiații ca și categorie aparte – să nu depindă de asistență umanitară, ci să fie independenți, să capete încredere și capacități pentru a ajunge la prosperitate și la jobul potrivit pentru fiecare”, subliniază Clara Abdullah, ofițer de comunicare în cadrul Helvetas Moldova.

Proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” este implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Parteneri strategici de implementare: Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.  

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău