Care sunt cele 5 Tipuri de personalitate financiară? Recomandări pentru fiecare

30 Iul. 2021, 18:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Iul. 2021, 18:12 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Administrarea eficientă a finanțelor personale presupune cunoașterea de sine. Aici mă refer la autocunoașterea pe plan financiar, cine suntem în relație cu banii. Cum te raportezi la bani? Ce comportamente, tipare financiare ai? În ce fel îți cheltui banii? Răspunsurile la aceste întrebări sunt reflectate de personalitatea financiară care o ai. Te-ai întrebat vreodată ce personalitate financiară ai?

Ca să te ajut să o identifici, în continuare, vreau să-ți descriu 5 tipuri de personalitate financiară.

Economul (saver)

O persoană cu așa tip de personalitate financiară este orientată mai mult spre economisirea și conservarea valorii banilor. Economul are o natură conservatoare și nu-i plac riscurile mari, dacă face investiții. Nu cheltuiește banii pe obiecte de lux sau pe plăceri imediate, ci economistește de la o lună la alta. Banii îi conferă siguranță și certitudine. Face calcule pe termen lung și pune prioritate pe obiectivele mai importante. Nu au datorii și nu folosește carduri de credit.

Recomandări pentru Econom:
  • Să își revizuiască bugetul personal și să aloce sume de bani pentru distracții (până la 10 la sută). Altfel, poate aduna frustrări pe parcursul vieții și mai târziu să iasă la suprafață efectele acestei abstinențe de nesastisfacere a micilor plăceri ale vieții;
  • Să aloce bani pentru donații, oricât de mici ar fi ele, important să înceapă. În felul acesta învață să fie mai generos, și apoi ,,ca să primești, mai întâi trebuie să dăruiești”;
  • Să facă investiții care presupun și riscuri. Aceasta îi va permite să se bucure de roadele banilor agonisiți și să primească o doză de relaxare.

Cheltuitorul (spender)

Acestui tip de personalitate financiară îi este caracteristică dorința de a se simți important făcând o achiziție de lux/de brand, în tred sau de ultimă generație. Cheltuitorul adoră să facă cumpărături, chiar în exces și cu cardul de credit. Nu se simte inconfortabil dacă are datorii și când investește în mare parte își asumă riscuri mari.

Reacționează foarte ușor la stimuli exteriori, cum ar fi: lumini, culori, mirosuri ademenitoare. Lucrurile achiziționate îi declanșează secreția celor 3 hormoni ai fericirii:

  1. Serotonina – hormonul plăcerii;
  2. Dopamina – hormonul recompensei;
  3. Oxitocina – hormonul relațiilor sociale.
Recomandări pentru Cheltuitor:
  • Să ducă evidența cheltuielilor și să folosească un buget personal;
  • Să plătească cumpărăturile mai degrabă cu bani cash și să evite utilizarea cardurilor de credit;
  • Să aloce timp pentru a decide dacă este oportun să facă o achiziție de la o anumită sumă X care o stabilește. Să fie conștient dacă achiziția îi aduce valoare adăugată în viața sa sau nu;
  • Să evite reclamele și plimbările nemotivate prin mall-uri sau supermarket-uri, care pot să-i trezească dorința de cumpărare.

Evitatorul (avoider)

Tipul acesta de personalitate financiară nu iubește să vorbească despre bani și nici nu-l interesează. Acest subiect e unul neimportant și inconfortabil pentru el. Nu se uită peste extrasele bancare, nu citește contractele de împrumut, nici nu vrea să știe care e situația lui financiară. Știe care e adevărul cu privire la starea sa financiară, dar se simte mai bine dacă ,,închide ochii și nu vede”.

Recomandări pentru Evitator:
  • Să își schimbe atitudinea și mentalitatea legată de bani și administrarea acestora. Poate să citească cărți, articole, cursuri de educație financiară;
  • Să elaboreze un buget personal, care poate să-l ajute să înțeleagă care este fluxul propriilor bani în viața sa;
  • Să automatizeze un sistem de economisire lunar, apelând la un serviciu de transfer bancar automat. Astfel, o sumă de bani care decide să o economisească lunar pot fi transferată automat într-un cont de economii. Ca să devină mai disciplinat financiar îi mai poate fi de ajutor o asigurare de viață cu componentă de economisire sau/și cu componentă investițională.

Călugărul financiar (money monk)

Acest tip de personalitate financiară are înrădăcinate convingeri de genul ,,banul este ochiul dracului”. Are o părere negativă despre bani, despre oameni bogați. Sunt convinși că banii influențează negativ spiritualitatea și valorile umane. De aceea nici nu încearcă să-și gestioneze finanțele personale, să economisească sau sau să investească. Consideră că nu merită să aibă mulți bani și dacă se întâmplă, are tendința să scape de ei: să-i doneze, să-și ajute apropiații, prietenii.

Recomandări pentru Evitator:
  • Să vadă banii din altă perspectivă, ca un rezultat al valorii care o aduce în viața oamenilor, că banii nu îi transformă valorile și latura umană, ci doar le accentuează. De exemplu, un om lacom, dacă ar avea o sumă de bani mai mare va deveni mai lacom, iar unul darnic- va fi mai darnic;
  • Așa cum generozitatea îl definește, să își amintească că banii îl poate ajuta să își îndeplinească misiunea la o scară mai largă;
  • Să găsească biografii sau să observe în viața de zi cu zi oameni care sunt echilibrați financiar și spiritual.

Investitorul (investor)

Personalitatea financiară de tip investitor își cunosc bine finanțele personale, au obiective financiare și sunt conștienți de semnificația și rolul banilor în viața lor. Ei consideră că banii trebuie să circule ca să se înmulțească. Investitorul se bazează pe investițiile pasive și este convins că acestea într-o zi le va aduce suficiente venituri care să îi susțină stilul de viață. Nu face decizii pripite cu privire la riscuri, ci le studiază atent, apoi și le asumă în concordanță cu obiectivele financiare care și le-a stabilit.

Recomandări pentru Investitor:

Să fie perseverent și să se educe în continuare.

Dacă nu te-ai regăsit în una din categoriile de mai sus sau poate nu ești sigur/sigură îți recomand să faci un test de personalitate financiară aici. Putem avea o combinație de personalități financiare. E în regulă. Ne rămane să vedem unde putem face schimbări pentru a ne armoniza mai bine.

În concluzie, cred că e foarte important înainte de toate să ne cunoaștem pe noi înșine (valorile, calitățile, defectele etc.), să ne cunoaștem convingerile și comportamente legate de bani. Aici, țin să subliniez că e vitală să ne cunoaștem și partenerul, mai ales la capitolul financiar, pentru a ne modela și a crea un echilibru.

Din moment ce conștientizăm cine suntem, ce personalitate financiară avem, ne administrăm mai bine finanțele personale, ne este mai ușor să acceptăm, să înțelegem din această perspectivă și pe cei din jurul nostru.

Nu te opri aici, educă-te financiar în continuare și vei avea doar de câștigat!

Tu ce personalitate financiară ai? Aștept cu nerăbdare răspunsul tău în comentarii. Încurajează-i și pe prietenii tăi să fie curioși să-și identifice personalitatea financiară.

Sursa: stelabarbaros.com

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO