Drumul spre bogăție! 6 Pași care te pot ajuta să-ți optimizezi cheltuielile

30 Iul. 2021, 14:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Iul. 2021, 14:20 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pentru a face claritate în finanțele personale e nevoie să ne optimizăm cheltuielile. E provocator să găsim și să aplicăm soluția cea mai bună pentru a ține sub control, a reduce cheltuielile noastre și a obține în urma lor valoare cât mai mare pentru noi. Iată 6 pași concreți prin care îți poți optimiza cheltuielile.

1. Autocunoaștere personală

„Cine priveşte în exterior, visează. Cine priveşte în interior, se trezeşte” spunea C. J. Jung. Ca să poți face schimbări în viața ta financiară e nevoie să începi schimbarea cu tine însuți. Să cunoști care sunt rolurile tale, talentele, punctele tari și slabe, viziunea și misiunea ta în viață, valorile tale, visele și interesele, tipul de personalitate.

Atunci când te cunoști pe tine însuți îți poți cheltui banii mai conștient.

În așa mod, poți cheltui bani pentru lucrurile care sunt importante pentru tine și care îți pot aduce valoare, în concordanță cu valorile, visele și interesele tale. Și nu, din presiune socială, influență mass-media și marketing sau pentru că are vecinul și „vreau și eu”.

E în regulă să vrei și tu, doar că este important să fii conștient/ă dacă ceea ce are vecinul te va face fericit și pe tine și situația financiară îți permite. Altfel, cheltuim bani pe care nu-i avem și ne creăm datorii, ori cheltuim bani pe care îi avem și pe termen lung nu ne aduc nici valoare, nici satisfacție. Și așa, nu realizăm că cheltuim bani pentru lucruri și experiențe care nu sunt aliniate cu noi ori care nu ne ajută să ne creăm viața la care visăm.

2. Autocunoaștere financiară

Ca să faci optimizări la nivelul finanțelor personale este vitală și cunoașterea de sine pe plan financiar. De ce? Pentru ca să cunoști unde te afli acum, care sunt blocajele tale, care e relația ta cu banii. Altfel, cum să ajungi la destinația care ți-o dorești dacă nu știi unde te afli pe harta ta financiară?!

Află și determină care sunt convingerile tale legate de bani, tipul tău de personalitate financiară, profilul tău de risc, situația ta financiară, obiectivele tale financiare.

Având răspuns la aceste puncte vei putea înțelege de ce cheltui cum cheltui, ce stă în spatele acestui comportament și cum îl poți schimba spre binele situației tale financiare, cum îți poți ajusta cheltuielile.

3. Evidența cheltuielilor

După ce lucrezi la „ceea ce nu se vede”, desigur că e nevoie să corelezi cu „ceea ce se vede”, mai exact să-ți cunoști și să duci evidența cheltuielilor tale lunare. De ce? Pentru că doar așa poți vedea unde se duc banii tăi și poți să-ți analizezi în detaliu cheltuielile tale. Ca într-un final să observi care sunt tendințele cheltuielilor tale, ce cheltuieli poți reduce sau chiar tăia.

Uneori poate fi vorba chiar și de sume mici de bani, care par nesemnificative. Însă, făcute cu regularitate, timp de 1 an poți calcula la ce sumă poate ajunge. De exemplu, cafea cumpărată în drum spre birou, spre casă…, tot felul de gustări mici și nesănătoase, de genul, prăjiturele, covrigei, chifluțe, etc.

Aici la pachet vine și analiza bonurilor de casă. Astfel, poți identifica cheltuielile impulsive și cele făcute atunci când ești înfometat.

4. Bugetarea cheltuielilor

Fără a avea un buget pentru cheltuielile tale și a duce doar evidența lor, ar fi ca și cum doar privești cum pleacă banii, dar nu și îi controlezi. Practic cu ajutorul unui buget tu aloci o sumă de bani pentru diferite categorii de cheltuieli din viața ta de zi cu zi.

Altfel spus, planifici și controlezi cât și spre ce direcționezi banii tăi. Stabilești un plafon pentru cheltuielile tale, care știi că e o limită care nu trebuie să o depășești lună de lună. S-ar putea ca din prima să nu reșești să respecți sută la sută bugetul care-l faci, însă în timp, cu perseverență și disciplină vei putea observa progresele.

Plus la aceasta, vei avea creat un obicei bun de a gestiona cheltuielile tale. Dar și vei putea lua decizii financiare într-un mod mai inteligent cu privire la achizițiile tale, pentru că vei avea o hartă care îți va putea arăta direcția. Iar ca rezultat optimizarea cheltuielilor tale va fi mai fluidă, așa cum e un proces și nu se realizează peste noapte.

5. Diferențierea nevoilor de dorințe

De multe ori cheltuielile noastre cresc doar din simplul motiv că nu facem diferența între nevoile și dorințele noastre și nu le prioritizăm.

Matematica e simplă. Dacă dăm banii pe dorințe în detrimentul nevoilor noastre, cheltuielile noastre vor crește direct proporțional cu sumele de bani cheltuite pe dorințe neplanificate sau neasumate.

Cheltuielile = Cheltuieli pentru Nevoi + Cheltuieli pentru Dorințe

Nu spun să nu ne mai îndeplinim dorințele care le avem, ci mai degrabă să le conștientizăm și să prioritizăm nevoile noastre în raport cu dorințele noastre. Te asigur, în așa mod vei putea să economisești mai mulți bani decât te gândești și vei putea reduce din cheltuielile tale.

Îți las 3 întrebări de reflecție pentru dorințele tale, de care să-ți amintești atunci când vei avea de făcut alegeri:

  • Cât din viața ta ești dispus să plătești cu timpul necesar pentru a câștiga banii pentru dorința ta?
  • Câtă valoare aduce în viața ta?
  • Este în concordanță cu valorile tale?

6. Gestionarea emoțiilor și creșterea gradului tău de conștiență

Am menționat mai sus de cheltuielile impulsive. Aceast sunt făcute pe fond emoțional. Ca să le putem gestiona cu succes aceste cheltuieli, evdent că e necesar să ne putem conștientiza emoțiile atunci când apar și să le putem gestiona.

Conștientizarea de sine te ajută să fii mai atent la când, unde și ce simți în situațiile și viața de zi cu zi, inclusiv cele legate de bani. Cu cât vei putea să-ți identifici și gestionezi mai bine emoțiile, cu cât vei avea un grad de conștiență mai ridicat, cu atât vei putea lua decizii financiare mai inteligente. Iar acestea la rândul său vor avea impact asupra sumei de bani pe care o poți cheltui conștient sau inconștient.

Când devii mai conștient/ă de sine ai mai multă claritate cu privire la ce este importat pentru tine, la fricile tale, poți privi limpede nevoile și dorințele tale, poți să identifici credințele tale legate de bani, poți să ai imunitate mai bună la influențele exterioare – să gestionezi mai conștient finanțele personale.

Sursa: stelabarbaros.com

Realitatea Live

20 Iun. 2025, 16:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Iun. 2025, 16:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Producția industrială a Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă de 1,0% în luna aprilie 2025, comparativ cu aprilie 2024, confirmând tendința pozitivă observată în luna martie. Cu toate acestea, în primele patru luni ale anului, indicatorul rămâne în teritoriu negativ, marcând o scădere de 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (serie brută), arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea lunară din aprilie a fost puternic influențată de evoluția sectorului energetic, unde producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au crescut spectaculos, cu +88,1% față de aprilie 2024, contribuind cu +5,7% la majorarea totală a producției industriale.

În contrast, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 5,2%, iar industria extractivă a fost în regres cu 2,3%, aceste sectoare frânând avansul general cu -4,6% și respectiv -0,1%.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de zilele lucrătoare, producția industrială din aprilie a crescut cu 0,4% față de aprilie 2024, determinată tot de creșterea de 2,4 ori în sectorul energetic. Totodată, s-au înregistrat scăderi de -6,8% în industria prelucrătoare și -2,7% în industria extractivă.

Cumulat, în perioada ianuarie–aprilie 2025, producția industrială brută s-a redus cu 0,7%, afectată în principal de scăderea în industria prelucrătoare (-3,5%). Totuși, s-au remarcat creșteri în industria extractivă (+19,9%) și în sectorul energetic (+4,9%).

Pe seria ajustată sezonier, producția industrială a scăzut cu 1,9% în primele patru luni ale anului, din cauza regresului accentuat în industria prelucrătoare (-5,2%), deși industria extractivă a crescut cu 9,5%, iar sectorul energetic a urcat cu 24,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO