Câte startupuri există în Moldova? Ne aflăm pe locul 19 din Europa de Est

30 Iul. 2021, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 16:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Un startup este o afacere sub forma unei companii, a unui parteneriat sau o organizație temporară care are scopul de a căuta un model de afaceri, repetabil și scalabil. Aceste companii de regulă nou-create, se află în faza de dezvoltare. Termenul s-a răspândit odată cu bula dot-com. Dar te-ai întrebat vreodată câte startupuri avem în Republica Moldova.

Moldova Startup Ecosystem este un lider regional în inovare, clasat pe locul 77 la nivel global și prezintă o evoluție negativă – o descreștere cu 13 locuri din 2020.

Moldova ocupă, de asemenea, locul 19 pentru startupuri din Europa de Est. Doar un 1 oraș din Moldova este clasat în primele 1.000, iar orașul cel mai bine clasat din Moldova este Chișinău, locul 535 la nivel global.

Moldova reprezintă un ecosistem favorabil pentru startupurile din domeniul Software&Date, social și timp liber și cele de comerț electronic și retail. Siteul ne informează despre existența a 10 startupuri în Moldova: 3 startupuri de software și date în Moldova, 2 start-up-uri sociale și de agrement în Moldova și 2 startup-uri de comerț electronic și retail în Moldova, pe harta StartupBlink.

Sursa: Telegram/antreprenor.md

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 17:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Ian. 2022, 17:57 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu un grup de investitori polonezi din diferite domenii, care evaluează posibilitatea să-și extindă afacerile în Republica Moldova. În cadrul întâlnirii, polonezi s-au arătat interesați să investească în Republica Moldova.

„Reprezentanții polonezi și-au manifestat interesul sporit pentru a investi în țara noastră, menționând că exemplul lor ar putea fi urmat și de alți potențiali parteneri polonezi. Aceștia urmează, cu suportul Agenției de Investiții să identifice locații potrivite activităților ce urmează a fi desfășurate.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Ministrul Gaibu, a menționat că Guvernul țării noastre se arată deschis de a oferi tot suportul necesar pentru ca investitorii să se bucure de condiții echitabile pe piața Republicii Moldova, care vor spori relațiile comerciale și diplomatice cu Republica Polonă.

La întrevedere au participat Președintele FASING Group din Polonia, unul din liderii mondiali în producerea lanțurilor și echipamentelor utilizate în diferite industrii, în special în cea a mineritului și VOLTA, interesată de dezvoltarea aplicațiilor informatice și componente pentru construcția parcurilor fotovoltaice. Delegația poloneză este condusă de Consulul Onorific al Republicii Moldova în Polonia, Pavel Scura.

În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând 227,297 milioane lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău