Care sunt cele mai frumoase 25 de locuri din lume. Dacă includem şi Turcia, 6 dintre acestea sunt în Europa

12 Mart. 2023, 07:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mart. 2023, 07:13 // Actual //  Lupu Eduard

CNN precizează că frumuseţea este subiectivă şi nu există o părere unanimă cu privire la cele mai frumoase locuri din lume, dar lista reprezintă un bun început pentru planificarea călătoriilor.
Pădurea Impenetrabilă Bwindi, Uganda
Densă, luxuriantă şi de altă lume, Pădurea Impenetrabilă Bwindi este una dintre ultimele redute ale gorilelor de munte. Câteva sute de exemplare locuiesc în acest parc naţional protejat de UNESCO, iar vizitatorii au posibilitatea de a face drumeţii şi de a se întâlni cu grupurile obişnuite. Totuşi, biodiversitatea sa se extinde mult dincolo de cei mai faimoşi locuitori ai săi. Aproape 350 de specii de păsări şi aproximativ 220 de specii de fluturi pot fi găsite în întinderea sa de 331 de kilometri pătraţi.

Samburu, Kenya

Datorită inaccesibilităţii sale în inima Kenyei, Samburu este un refugiu pentru unele dintre cele mai fermecătoare animale sălbatice din Africa. Pajiştile şi peisajele presărate cu salcâmi din rezervaţia sa naţională găzduiesc girafa reticulată şi zebra lui Grevy, pe cale de dispariţie, precum şi tabăra de pionierat Elephant Watch Camp.

Muntele Toubkal, Maroc

Cu o înălţime de 4.167 de metri, Muntele Toubkal îşi revendică titlul de „acoperişul Africii de Nord”. Drumul spre vârful său trece în zigzag prin văi pustii, pe lângă sanctuare sfinte şi urcă pe câmpuri de zăpadă abrupte înainte de a ieşi pe o creastă care se desprinde pentru a oferi alpiniştilor privelişti de neegalat asupra Munţilor Atlas. Este o lume liniştită, departe de agitaţia din apropiere, în Marrakech.
Parcul forestier naţional Zhangjiajie, China
Primul sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din China, Parcul Forestier Naţional Zhangjiajie din provincia Hunan este cunoscut pentru pilonii săi impunători de gresie. Explorate cel mai bine pe jos, potecile sale din spate reprezintă o modalitate uşoară de a scăpa de aglomeraţie şi de a găsi cele mai bune privelişti. Pe măsură ce coboară ceaţa, este uşor de înţeles de ce această zonă a fost mult timp o sursă de inspiraţie pentru picturile tradiţionale chinezeşti.

Golful Ha Long, Vietnam

Golful Ha Long este una dintre cele mai populare atracţii naturale din Asia de Sud-Est şi unul dintre cele mai frumoase locuri din Vietnam. Cu 1.969 de insuliţe de calcar impunător şi ape adânci şi verzi, care găzduiesc o multitudine de sate plutitoare, acesta este un loc unde timpul se opreşte în loc. Se poate naviga pe bărci de tip junk boat sau pe caiac şi vizitatorii se pot pierde în zonele mai liniştite ale acestui colţ vast şi fascinant al Mării Chinei de Sud.

El Nido, Filipine

La extremitatea nordică a insulei filipineze Palawan, El Nido este baza ideală pentru o aventură de scufundări. Golful Bacuit Bay, în vest, este cel mai bun loc pentru a începe, cu lagune şi golfuri puţin adânci care găzduiesc o gamă incredibilă de viaţă marină. Nici plajele sale nu sunt prea rele: Plaja Nacpan este o adevărată felie de paradis; apele albastre şi nisipul alb imaculat îi satisfac chiar şi pe cei mai pretenţioşi dintre amatorii de plajă, în timp ce oraşul liniştit Sibaltan din est oferă relaxare tropicală într-un cadru care pare imposibil de învins.

Rotorua, Noua Zeelandă

Cu peisajele sale de altă lume şi legăturile strânse cu cultura Maori, Rotorua este cea mai mare „glorie” a Noii Zeelande. Hot Water Beach, pe malul lacului Tarawara, este locul ideal pentru o baie în apele încălzite geotermal. „Faceţi o drumeţie printre sequoia californiene înalte de 60 de metri (197 de picioare) în pădurea Whakarewarewa şi priviţi lacurile din regiune, genul de privelişte care pare că nu poate fi egalată niciodată atunci când o luaţi cu asalt”, scrie CNN.

Kata Tjuta, Australia

Cunoscută în trecut sub numele de Olgas, Kata Tjuta, în inima Centrului Roşu al Australiei, este unul dintre cele mai sacre locuri din cultura aborigenă. Poporul Anangu, care trăieşte aici de peste 22.000 de ani, gestionează terenul împreună cu autorităţile australiene din parcuri. Cupolele de piatră ale sitului sunt explorate cel mai bine atunci când lumina se schimbă la răsărit şi la apus – tururi dedicate, conduse de oamenii Anangu, explică semnificaţia „Many Heads” şi locul lor în miturile lor tradiţionale, cunoscute sub numele de poveşti Dreamtime.

Maldive

Nisipul celor 1.200 de insule ale sale este cât se poate de alb, iar apa este de un albastru profund care pune în umbră toate celelalte mări. Naţiunea Maldivelor din Oceanul Indian s-a dezvoltat în primul hotspot tropical din lume pentru un motiv. Cel mai bun lucru este că există o mulţime de plaje, cu peste 100 de staţiuni private şi pensiuni primitoare şi accesibile în jurul atoliilor Male şi Ari: „Savuraţi un cocktail, faceţi o baie sau scufundaţi-vă în unele dintre cele mai frumoase recife de corali de pe planetă, unde bancurile de peşti măturaţi şi rechinii se ascund în adâncuri”.

Petra, Iordania

Petra, oraşul antic nabatean Petra, perfect conservat, este renumit pentru pasajul îngust al Siq-ului, care duce la faimoasa Trezorerie sau Al Khazna: „Exploraţi templele, mormintele şi aleile sale pe o cămilă sau încălţaţi-vă cizmele de mers pe jos şi faceţi o drumeţie pe aleile sale pentru o experienţă cu adevărat fascinantă”.

Deşertul Atacama, Chile

Cu cel mai senin cer de pe planetă, deşertul Atacama din Chile este destinaţia supremă pentru observarea stelelor. Este cel mai arid deşert de pe Pământ, ceea ce înseamnă că norii sunt aproape inexistenţi, aşa că, şi fără un telescop, se pot vedea privelişti ale cerului de noapte care taie respiraţia. Peisajul este, de asemenea, uimitor, cu cratere adânci şi vulcani în flăcări vizibile la orizont în timp ce soarele apune.

Rezervaţia Monteverde Cloud Forest, Costa Rica

Învăluită într-un nor aproape permanent, Rezervaţia Monteverde Cloud Forest din Costa Rica este cel mai magic colţ al acestei ţări mici şi pline de biodiversitate. Mediul său umed este un paradis pentru o gamă uimitoare de păsări, pisici mari şi insecte: „Fiţi cu ochii în patru pentru a vedea strălucitorul quetzal, una dintre cele mai frumoase păsări de pe Pământ. Traseele sinuoase prin subpădurea luxuriantă facilitează şi ele explorarea”.

Ciudad Perdida, Columbia

Accesibil doar pe jos, Ciudad Perdida (Oraşul pierdut) din Columbia este una dintre cele mai fascinante ruine antice de pe Pământ. Considerat a fi anterior Machu Picchu din Peru cu până la 650 de ani, terasele şi statuile oraşului atrag mult mai puţini vizitatori, ceea ce face ca explorarea să fie mult mai puţin agitată. Drumeţia către Ciudad Perdida în sine este una dintre cele mai mari drumeţii din lume, o aventură de mai multe zile prin pădurea tropicală luxuriantă, care este de neuitat pe cât de dificilă.

Dominica

Dominica este cunoscută sub numele de „insula naturii” cu un motiv întemeiat. Acest mic stat din Caraibe, axat mai degrabă pe izvoarele termale şi pe drumeţii prin pădurile tropicale decât pe plajă, nu seamănă deloc cu insulele vecine. Lacul Boiling Lake, în Parcul Naţional Morne Trois Pitons, este accesibil prin poteci abrupte şi muntoase, un corp de apă eteric care merită cu prisosinţă drumeţia. Pentru scafandri, Champagne Reef, cu exploziile sale de plante şi peşti coloraţi, este un adevărat paradis.

Svalbard, Norvegia

Situate în mijlocul Oceanului Arctic, între Polul Nord şi Norvegia continentală, Insulele Svalbard sunt destinaţia perfectă pentru explorarea polară. Miile de urşi polari fac din Svalbard unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a vedea de aproape aceste creaturi din ce în ce mai evazive, în timp ce cerul său întunecat de iarnă este în mod regulat învăluit de aurora boreală: „Plimbaţi-vă cu snowmobilul sau faceţi o plimbare cu husky prin peisajul de zăpadă monocrom”.

Lacul Bled, Slovenia

Apa albastră strălucitoare. Fundalul înălţător al Alpilor Iulieni. Faimoasa biserică cocoţată pe o insulă în centrul său. Nu este de mirare că Lacul Bled s-a transformat în ultimii ani într-una dintre cele mai în vogă destinaţii din Europa. Asta înseamnă aglomeraţie mare în timpul verii, dar vizitatorii nu trebuie să se lase descurajaţi. Prielnic pentru drumeţii şi aventuri de înot, acesta este un colţ al Sloveniei care cere să fie explorat.

Cappadocia, Turcia

Coasta mediteraneană a Turciei primeşte toată atenţia atunci când vine vorba de a obţine odihna necesară. Dar Cappadocia, în adâncul câmpiilor anatoliene din centrul ţării, este cea mai mare bijuterie a ţării. ”Hornurile zânelor” de lângă Gerome sunt cea mai durabilă privelişte din zonă, cu biserici şi mănăstiri antice sculptate în formaţiunile geologice bizare. Oraşele sale subterane sunt, de asemenea, opriri esenţiale.

Positano, Italia

Situat pe superba Coastă Amalfi din Italia, Positano este unul dintre cele mai frumoase localităţi din Europa. Cunoscut pentru superbele sale hoteluri de tip boutique şi restaurantele de pe malul apei, dar şi pentru biserica bizantină Maria Assunta, este locul perfect pentru o escapadă de vară: „Asiguraţi-vă că îi apreciaţi forma completă luând o barcă de pe plaja de pietriş pentru privelişti excelente la apus”.

Lake District, Marea Britanie

Munţii spectaculoşi, vremea mohorâtă şi lacurile străvechi au contribuit la transformarea Lake District, protejat de UNESCO, într-o sursă de inspiraţie pentru artişti, visători şi hoinari. Poezia lui Wordsworth şi Coleridge a contribuit la transformarea acestui colţ uimitor al Angliei într-un paradis turistic, în timp ce ghidurile şi hărţile desenate de mână ale drumeţului Alfred Wainwright au făcut din acest loc o destinaţie obligatorie pentru cei care fac drumeţii şi pentru cei care doresc să scape de agitaţia oraşului.

Parcul Naţional Lacurile Plitvice, Croaţia

Statutul Croaţiei ca fiind cea mai bună evadare europeană în aer liber a fost asigurat de mult timp. Iar în Parcul Naţional Lacurile Plitvice, care se bucură de protecţie încă din 1949, se află una dintre cele mai impresionante privelişti din lume: 16 lacuri conectate prin cascade care schimbă în mod constant formarea rocilor de tuf peste care curg. O reţea vastă de poteci şi trotuare în jurul lacurilor facilitează explorarea, cu păduri luxuriante şi o faună sălbatică seducătoare la fiecare pas.

Insula Vancouver, Canada

Cu peste 3.220 de kilometri de coastă, aproape 10.000 de lacuri şi hectare de munţi înalţi, Insula Vancouver este ca şi cum ar fi Canada în miniatură. Surfingul este de clasă mondială, în timp ce vizitatorii se pot alătura unei excursii estivale cu barca pentru posibilele observări de orci. Iubitorii de uscat au destule de apreciat în ceea ce priveşte traseele care străbat insula, încurajând explorarea cu bicicleta sau pe jos: „Îndreptaţi-vă spre pădure, pe urmele elanului Roosevelt şi ale urşilor grizzly, pentru mai multe senzaţii tari”.

Parcul Naţional Denali, Alaska

Casa celui mai înalt vârf din America de Nord, Parcul Naţional Denali este unul dintre cele mai liniştite locuri de pe Pământ. Cele 6 milioane de acri de spaţiu sălbatic reprezintă o evadare perfectă, fie într-o aventură de alpinism, fie într-o plimbare cu autobuzul de-a lungul drumului Denali Park Road: „În septembrie şi octombrie, fiţi atenţi la elanii angajaţi într-un obicei anual – masculi care se luptă pentru dominaţie, adesea până la moarte. Urşii grizzly pot fi văzuţi, de asemenea, pe tot parcursul anului. Veniţi iarna pentru a avea şansa de a zări aurora boreală”.

Horseshoe Bend, Arizona

Niciun meandru de râu nu captează imaginaţia la fel de mult ca Horseshoe Bend. Aici, râul Colorado se întoarce pe sine, după ce şi-a petrecut mii de ani croindu-şi un drum prin deşert. Aproape de intrarea în Parcul Naţional Grand Canyon, se află la o distanţă de mers pe jos de cel mai apropiat drum, ceea ce face foarte uşoară fotografierea rapidă de la punctul de belvedere de deasupra marginii exterioare a curburii.

Badlands, Dakota de Sud

Renumit pentru bogatele sale straturi de fosile, Badlands, numit de tribul nativ Lakota pentru terenul său arid şi extrem, nu seamănă cu niciun alt loc din Statele Unite. Scurtul Door Trail oferă privelişti superbe ale vârfurilor stâncoase suprarealiste care acoperă peisajul. Este posibil să se campeze aici, urmărind răsăritul soarelui şi colorând rocile în nuanţe strălucitoare.

Monument Valley, Utah

Monument Valley este Vestul Sălbatic al imaginaţiei. Mesele şi butte-urile roşii care se ridică deasupra deşertului sunt legendare. Ideal pentru o excursie cu maşina, emblematica Route 163 oferă unele dintre cele mai bune privelişti ale acestui ţinut protejat: „Este posibil să vă apropiaţi în excursii călare şi să vă trăiţi visele din filmele western”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău