Câştigătorii şi perdanţii Wall Street-ului în 2021. Microsoft, Apple, Facebook au înregistrat creșteri semnificatove

05 Ian. 2022, 09:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Ian. 2022, 09:26 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Din punct de vedere bursier, companiile IT au avut cel mai mult de câștigat în anul 2021. În același timp, companiile care au suferit pierderi sunt cele din sectoare precum telecom, prelucrare material, comerţ.

Astfel, Microsoft, Apple, Facebook, Alphabet, adică unele dintre cele mai mari companii din tehnologie, ocupă cea mai mare parte a ilustraţiei, cu creşteri semnificative precum 51% pentru Microsoft, 34% pentru Apple.

Cine a beneficiat cel mai mult de pe urma penuriei actuale de semiconductori?

De asemenea, proiectorii și producătorii de semiconductoare au avut de câștigat. De exemplu, compania Nvidia şi-a mai mult decât dublat preţul acţiunilor pe parcursul anului, cu o creştere de 125%.

Alte companii din domeniul echipamentelor şi materialelor pentru semiconductori, precum ASML şi Applied Materials, au înregistrat creşteri de peste 60%. Inflaţia a luat avânt în 2021, iar un beneficiar obişnuit al acesteia este sectorul metalelor preţioase, scrie ZF.

Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, nu a fost cazul. Atât aurul, cât şi argintul au încheiat anul cu randamente negative, ceea ce a afectat companiile care exploatează metale preţioase.

Mai multe detalii despre câștigătorii și perdanții puteți analiza în poza de mai jos:

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău