Castraveții și ouăle, mai scumpe în luna august! S-au majorat și prețurile la flori

10 Sept. 2021, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 13:03 // Actual //  MD Bani

În luna august 2021, comparativ cu luna august prețurile au înregistrat o creștere de 4,64%. Prețul a crescut atât la produsele alimentare (cu 4,64%), cât și la cele nealimentare (cu 4,83). De asemenea, avem majorări și la serviciile prestate populației cu 1,02%.

Prețurile au crescut și comparativ cu luna iulie a anului curent. S-a înregistrat o creștere de 0,33%.

Astfel, în luna august 2021, faţă de luna iulie 2021, au crescut preţurile la castraveți (43,6%), ouă de găină (9,7%), ciuperci proaspete (8,4%), citrice (7,1%), struguri (5,5%), maioneză, muştar, oţet și alte condimente (3,9%), crupe (3,1%), miere naturală de albine (2,1%), brânză de vaci, lapte integral (1,3%) și, respectiv, 1,2%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,0% (în special: carne de porc – cu 1,8%, carne de pasăre – cu 1,6%, carne de vită – cu 1,0%).

Prețuri mai mici față de luna iulie, s-au înregistrat la pepeni verzi și galbeni – cu 44,9%, cartofi – cu 14,4%, fructe de livadă sâmburoase – cu 13,2%, legume – cu 5,7% (în special: tomate – cu 33,4%, legume rădăcinoase – cu 27,1%, usturoi – cu 9,0%, varză, ardei grași, vinete – cu 6,8%, ceapă uscată – cu 6,2%).

Majorări de prețuri sunt și mărfurile nealimentare, printre care flori – cu 13,7%, costume, vestoane, sacouri, rochii, jachete, veste pentru copii (de la 3 la 13 ani inclusiv) – cu 11,2%, pantofi pentru copii (până la 13 ani inclusiv) – cu 8,6%, calculatoare și alte echipamentele de procesare a informaţiei – cu 4,8%, cărbune de pământ – cu 4,3%, articole de papetărie şi desen – cu 3,7%, mobilă și echipamente de uz casnic – cu 3,6%, materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 3,1%, gaz lichefiat, ambalat în butelii – cu 3,0%, benzină – cu 0,5%.

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna august 2021 faţă de luna iulie 2021, au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile de reabilitare în instituțiile balneo-sanatoriale – cu 28,7%, asigurările pentru transport – cu 9,6%, serviciile pentru întreţinerea şi repararea locuinţei – cu 8,0%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 4,6%, serviciile de îngrijire personală – cu 3,4%, serviciile medicale – cu 1,5%, serviciile de alimentație publică – cu  1,4%.

Realitatea Live

16 Iun. 2025, 09:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Iun. 2025, 09:46 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a venit cu o analiză asupra situației actuale din agricultură și a noii conduceri de la Ministerul Agriculturii. Într-o postare pe facebook, Slusari afirmă că, deși este încă prea devreme pentru concluzii, actuala ministră arată „abordări corecte” în unele aspecte ale politicilor agricole. Totuși, aceasta ar avea un deficit de influență politică și experiență administrativă, într-un sistem guvernamental unde agricultura „este departe de priorități”.

Slusari compară activitatea actualei ministre cu perioada în care Ministerul Agriculturii a fost condus de Vladimir Bolea, despre care spune că a impus un „trend nociv”, axat pe susținerea marilor holdinguri transnaționale, în detrimentul fermierilor mici și mijlocii. Acesta acuză fosta conducere că a deturnat fonduri europene pentru „cârpeala electorală a drumurilor”, lăsând sectorul agricol fără compensații esențiale precum restituirea accizelor la motorină și rambursarea TVA.

„Programul de rambursare a TVA a devenit practic nefuncțional, iar fondul de solidaritate pentru fermierii afectați de secetă a fost dat uitării, deși a fost folosit intens pentru PR politic”, susține Slusari. El adaugă că speră, chiar și cu „o mare doză de naivitate”, ca Vladimir Bolea să fie tras la răspundere pentru „acțiunile și inacțiunile subversive care au dus la distrugerea fermierilor adevărați”.

Cu toate acestea, Slusari afirmă că observă „abia perceptibile” semne că politica agrară ar putea fi redirecționată în favoarea fermierilor micro, mici și mijlocii. El notează că actuala ministră arată „verticalitate” și nu a fost complet asimilată de „mediul toxic al guvernului actual”.

În final, fostul lider al fermierilor face apel la prudență, dar își exprimă o doză de speranță: „Îi doresc doamnei ministre să înțeleagă cât mai rapid domeniul, să nu accepte influențele rechinilor din Cipru și să păstreze verticalitatea în fața unui sistem care a călcat în picioare agricultura”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO