Căsuțe noi pentru animalele răpitoare mici de la Grădina Zoologică din Chișinău

29 Aug. 2022, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Aug. 2022, 11:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

La Grădina Zoologică din Chișinău sunt reînnoite voliere pentru animalele răpitoare mici, cum ar fi pisica sălbatică, pisica de junglă, câine enot. Volierele vor deveni mai spațioase, cu expoziționare panoramică și condiții mai apropiate de cele naturale de întreținere a animalelor, a precizat pentru IPN Olga Iuzvac, șefa Secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice.

Volierele vechi au fost construite practic la fondarea Grădinii Zoologice. Acestea nu aveau toate comunicațiile necesare, nu erau amenajate conform standardelor de întreținere a animalelor și pentru angajați nu erau toate condițiile necesare de deservire a acestora.

Renovările fac parte din concepția de dezvoltare a Grădinii Zoologice. Un rând de voliere care cuprinde mai multe secțiuni mici o să permită expoziționarea animalelor și pe perioada rece a anului.

„Când era frig noi acopeream aceste voliere cu peliculă și, datorită aparatelor convectoare de aer cald, ele se încălzeau. Acum ele vor fi amenajate cu sticlă, animalele o să poată să fie văzute și în perioada rece a anului. O să fie spațiul mai mult, cred că o să fie podea caldă, vor avea mai multe decorațiuni”, a  menționat Olga Iuzvac.

Finanțarea are loc din bugetul municipal, concepția de dezvoltare a fost prezentată de Grădina Zoologică și susținută de Consiliul municipal Chișinău.

În Grădina Zoologică sunt mai multe animale sensibile la temperaturi joase. În afară de achiziționarea fânului și pregătirea furajelor, se fac mături alimentare – crengi de pomi – care servesc ca o sursă alimentară adăugătoare în perioada rece a anului. La fel sunt conservate diferite fructe, se fac compoturi, dulcețuri.

La Grădina Zoologică locuiesc peste 1000 de animale și păsări, din 138 de specii, dintre care 10 specii rare, pe cale de dispariție.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Fiul lui Aleksander Litvinenko, opozantul lui Vladimir Putin ucis cu poloniu la Londra, în 2006, a primit ordin de mobilizare în armata rusă. Recrutorii au venit la casa lui din Moscova, relatează The Guardian.

Anatoli Litvinenko, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit că a fost chemat să facă serviciul militar în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, de către soldați care păreau să nu cunoască istoria sa tragică cu regimul lui Vladimir Putin.

„Pe la jumătatea lunii octombrie, la aproape o lună după ce Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, s-a auzit o bătaie la ușa apartamentului din Moscova, înregistrat ca reședința mea oficială”, a scris el duminică în The Observer, înainte de difuzarea unui nou serial de televiziune care spune povestea otrăvirii tatălui său de către asasinii ruși.

„Prietenii de familie care locuiesc acum acolo au deschis ușa și au dat peste doi ofițeri din administrația militară rusă, care i-au întrebat dacă sunt acasă. I-au informat că nu am mai fost acasă de peste 20 de ani”, a spus el.
Aleksander Litvinenko, fost ofiţer al serviciilor secrete ruse specializat în crima organizată, a devenit un opozant vocal al lui Vladimir Putin. El a murit în 2006, la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se întâlnise cu doi bărbați, Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi.

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde trecuseră cei doi suspecţi, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane şi la stadionul echipei de fotbal Arsenal.

Suspecţii au negat că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecaţi.

De pe patul de moarte, fostul spion l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea lui, însă Kremlinul a negat întotdeauna că a avut vreun rol.

Un judecător în cadrul anchetei britanice asupra acestui caz a concluzionat în 2016 că asasinarea lui Litvinenko a fost o operaţiune a FSB aprobată cel mai probabil de directorul de la acea vreme a instituţiei, Nikolai Patruşev, şi de Putin însuşi.

Iar în septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că otrăvirea cu poloniu a lui Litvinenko „este imputabilă Rusiei”.

Dmitri Kovtun a murit de COVID-19, anul acesta.

Andrei Lugovoi este om de afaceri și membru al Parlamentului rus.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău