Căsuțe noi pentru animalele răpitoare mici de la Grădina Zoologică din Chișinău

29 Aug. 2022, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Aug. 2022, 11:35 // Actual //  MD Bani

La Grădina Zoologică din Chișinău sunt reînnoite voliere pentru animalele răpitoare mici, cum ar fi pisica sălbatică, pisica de junglă, câine enot. Volierele vor deveni mai spațioase, cu expoziționare panoramică și condiții mai apropiate de cele naturale de întreținere a animalelor, a precizat pentru IPN Olga Iuzvac, șefa Secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice.

Volierele vechi au fost construite practic la fondarea Grădinii Zoologice. Acestea nu aveau toate comunicațiile necesare, nu erau amenajate conform standardelor de întreținere a animalelor și pentru angajați nu erau toate condițiile necesare de deservire a acestora.

Renovările fac parte din concepția de dezvoltare a Grădinii Zoologice. Un rând de voliere care cuprinde mai multe secțiuni mici o să permită expoziționarea animalelor și pe perioada rece a anului.

„Când era frig noi acopeream aceste voliere cu peliculă și, datorită aparatelor convectoare de aer cald, ele se încălzeau. Acum ele vor fi amenajate cu sticlă, animalele o să poată să fie văzute și în perioada rece a anului. O să fie spațiul mai mult, cred că o să fie podea caldă, vor avea mai multe decorațiuni”, a  menționat Olga Iuzvac.

Finanțarea are loc din bugetul municipal, concepția de dezvoltare a fost prezentată de Grădina Zoologică și susținută de Consiliul municipal Chișinău.

În Grădina Zoologică sunt mai multe animale sensibile la temperaturi joase. În afară de achiziționarea fânului și pregătirea furajelor, se fac mături alimentare – crengi de pomi – care servesc ca o sursă alimentară adăugătoare în perioada rece a anului. La fel sunt conservate diferite fructe, se fac compoturi, dulcețuri.

La Grădina Zoologică locuiesc peste 1000 de animale și păsări, din 138 de specii, dintre care 10 specii rare, pe cale de dispariție.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău