Căsuțe noi pentru animalele răpitoare mici de la Grădina Zoologică din Chișinău

29 Aug. 2022, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Aug. 2022, 11:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

La Grădina Zoologică din Chișinău sunt reînnoite voliere pentru animalele răpitoare mici, cum ar fi pisica sălbatică, pisica de junglă, câine enot. Volierele vor deveni mai spațioase, cu expoziționare panoramică și condiții mai apropiate de cele naturale de întreținere a animalelor, a precizat pentru IPN Olga Iuzvac, șefa Secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice.

Volierele vechi au fost construite practic la fondarea Grădinii Zoologice. Acestea nu aveau toate comunicațiile necesare, nu erau amenajate conform standardelor de întreținere a animalelor și pentru angajați nu erau toate condițiile necesare de deservire a acestora.

Renovările fac parte din concepția de dezvoltare a Grădinii Zoologice. Un rând de voliere care cuprinde mai multe secțiuni mici o să permită expoziționarea animalelor și pe perioada rece a anului.

„Când era frig noi acopeream aceste voliere cu peliculă și, datorită aparatelor convectoare de aer cald, ele se încălzeau. Acum ele vor fi amenajate cu sticlă, animalele o să poată să fie văzute și în perioada rece a anului. O să fie spațiul mai mult, cred că o să fie podea caldă, vor avea mai multe decorațiuni”, a  menționat Olga Iuzvac.

Finanțarea are loc din bugetul municipal, concepția de dezvoltare a fost prezentată de Grădina Zoologică și susținută de Consiliul municipal Chișinău.

În Grădina Zoologică sunt mai multe animale sensibile la temperaturi joase. În afară de achiziționarea fânului și pregătirea furajelor, se fac mături alimentare – crengi de pomi – care servesc ca o sursă alimentară adăugătoare în perioada rece a anului. La fel sunt conservate diferite fructe, se fac compoturi, dulcețuri.

La Grădina Zoologică locuiesc peste 1000 de animale și păsări, din 138 de specii, dintre care 10 specii rare, pe cale de dispariție.

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău