Cât o costă pe Republica Moldova să-și țină gazul sub pământ! Ucraina are cel mai mic preț

06 Apr. 2023, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 14:28 // Actual //  bani.md

Moldova se numără printre țările care folosesc posibilitatea de a stoca o cantitate de gaze naturale achiziționate în străinătate. Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice, potrivit Moldovatransgaz.

Așa cum Republica Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate. Pe baza prețului de depozitare, a locației regionale a depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.

Pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor pentru Moldova include stocarea acestuia, injectarea în depozit și retragerea din acesta, transportul până la granița cu Moldova. Suma finală este decisivă în determinarea comerciantului (vânzător/intermediar) și a locului de depozitare a gazelor.

Pentru Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Prețul final pe țări este următorul:

  1. Ucraina (503,62 – 531,9 lei lei/1000 m3/zi);
  2. Bulgaria (1268,89 – 1782,11 lei/1000 m3/zi);
  3. România (1472,25 – 1763,34 lei/1000 m3/zi);
  4. Slovacia (1647,37 lei/1000 m3/zi);
  5. Polonia (2458,64 lei lei/1000 m3/zi).

Prețurile sunt aproximative și pot varia ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar. Acestea includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Nov. 2024, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Nov. 2024, 12:54 // Actual //  Ursu Victor

Costul pentru asigurarea regiunii din stânga Nistrului cu energie și gaze naturale, în cazul suspendării livrărilor de metan de către Gazprom, este estimat la 400 de milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă.

„Evident că tarifele ar trebui majorate în regiune. Noi am avertizat de mai multe ori reprezentanții din regiune că gazul ieftin se va termina”, a declarat ministrul, subliniind că situația actuală este rezultatul unei dependențe de lungă durată de gazul rusesc la preț redus.

Suspendarea gazelor ar avea implicații serioase nu doar pentru regiunea transnistreană, ci și pentru malul drept al Nistrului, care depinde indirect de gazul rusesc. Centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria, produce 80% din energia electrică consumată pe malul drept, folosind metanul furnizat de Gazprom.

Parlicov a reiterat că Republica Moldova nu poate face față provocărilor energetice fără ajutorul partenerilor externi. „400 de milioane de euro este o sumă enormă pentru bugetul țării, iar sprijinul internațional devine crucial în aceste condiții”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală