Cât trebuie să câștigi, de fapt, ca să-ți cumperi un apartament în Chișinău

22 Nov. 2023, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2023, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Situația locativă din municipiul Chișinău devine tot mai dificilă, iar costurile ridicate ale apartamentelor pun o presiune semnificativă asupra familiilor. Potrivit datelor prezentate, pentru a achiziționa un apartament renovat la prețul median (cu jumătate sub acest nivel și jumătate peste), o familie ar trebui să aibă un venit brut lunar de aproape 39 000 de mii de lei, se arată într-o notă analitică realizată de Stanislav Ghilețchi și Adrian Ermurachi de la IPRE.

Această concluzie se bazează pe salariul mediu înregistrat în trimestrul II al anului 2023, care a fost de 14 500 de lei conform datelor Biroului Național de Statistică. Aceasta evidențiază o discrepanță semnificativă între veniturile medii și costurile locuințelor, indicând faptul că pentru mulți locuitori din Chișinău, achiziționarea unei locuințe devine o provocare financiară.

În plus, analiza menționează că populația Chișinăului înregistrează o creștere constantă a numărului de locuitori, rezultat al migrației interne. De la anul 2017 până în 2022, migrația netă în Chișinău a depășit 60,000 de persoane, generând o creștere a cererii pentru locuințe.

Cu toate acestea, autorii analizei atrag atenția că autorizațiile de construcție pentru blocurile locative sunt în scădere, iar numărul de metri pătrați dați în exploatare a scăzut, în special în anul 2022, an în care s-au înregistrat cele mai mari scumpiri ale apartamentelor din ultimul deceniu.

În timp ce costurile locuințelor cresc, nu există o statistică oficială privind prețurile la imobile. Analiza IPRE se bazează pe prețurile colectate de pe platforma www.999.md, principalul portal de anunțuri din Moldova, arătând că centrul Chișinăului are cele mai ridicate prețuri, urmat de sectoarele Rîșcani, Buiucani, Telecentru, Ciocana și Botanica.

În fața acestei realități, IPRE face recomandări pentru revizuirea politicilor de utilizare a terenurilor, dezvoltarea de noi sectoare și cartiere, precum și investiții continue în infrastructura de transport pentru a face locuințele accesibile în zonele mai îndepărtate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău