Ciclul de creștere a dobânzilor ipotecare în Europa continuă. În luna martie 2023, Ucraina a fost lider la rata ipotecarelor, urmată de Moldova, Ungaria, Polonia, România și Rusia. Cu toate acestea, unii lideri ai ratingului de la începutul anului au reușit să reducă ratele la creditele pentru locuințe, reiese din analiza datelor RIA Novosti de la băncile centrale ale statelor.
Rata medie ipotecară din Ucraina a ajuns la 13,4% în martie, cea mai mare din 2019. Pe locul doi s-a situat Moldova, unde costul creditelor ipotecare a fost de 12,03%. În Ungaria rata a fost de 10,52%, iar în Polonia 8,9%. Ultimele trei țări, deși rămân printre liderii în ceea ce privește costul creditelor ipotecare au scăzut ratele medii ultimele 1-2 luni.
În total, primele șase țări cu cele mai „scumpe” credite ipotecare sunt România și Rusia. În aceste țări, ratele au fost la nivelul de 8,4%, respectiv 8,18% pe an. Ratele la ipotecare în intervalul 6-8% au fost în martie în Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Cehia și Serbia. Rate de 4,5-5,9% au fost în Lituania, Danemarca, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Slovenia, Cipru și Albania.
Unele dintre cele mai scăzute rate ale creditelor pentru locuințe în luna martie au fost în Elveția, Croația, Bulgaria și Franța – în intervalul 2,4-2,9%. Și cel mai ieftin credit ipotecar din Europa a fost în Malta – 2,4%. Cu toate acestea, la sfârșitul verii trecute, cele mai ieftine credite pentru locuințe aveau o dobândă de 1,36% (în Luxemburg), în decembrie – 2,1% (în Franța), iar în martie 2023 – 2,3% (tot în Franța).
În același timp, în marea majoritate a statelor din regiune, ratele medii sunt încă la nivelul maximelor pe termen lung și uneori chiar istorice. Astfel, dobânzile din Germania, Suedia, Irlanda, Luxemburg, Finlanda, Slovenia, Olanda și Austria au atins valorile anilor 2008-2009. Costul creditelor pentru locuințe a crescut la valorile anilor 2010-2011 în Lituania, Letonia, Estonia, Elveția și România.
Costul creditelor ipotecare a crescut la nivelul din 2015 în Macedonia de Nord, Slovacia, Muntenegru și Irlanda.
De la începutul anului, ratele au crescut cel mai mult în Ucraina, Rusia și Cipru – cu 3,9, 1,53 și, respectiv, 1,4 puncte procentuale. Și invers, ratele au scăzut în Bulgaria, Malta, Polonia și Moldova – cu 0,02-0,7 puncte procentuale.