Câte de mare a fost cutremurul pe piața imobiliară?! Moldova, în topul statelor cu cele mai scumpe credite ipotecare

26 Iun. 2023, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2023, 14:19 // Actual //  bani.md

Ciclul de creștere a dobânzilor ipotecare în Europa continuă. În  luna martie 2023, Ucraina a fost lider la rata ipotecarelor, urmată de Moldova, Ungaria, Polonia, România și Rusia. Cu toate acestea, unii lideri ai ratingului de la începutul anului au reușit să reducă ratele la creditele pentru locuințe, reiese din analiza datelor RIA Novosti de la băncile centrale ale statelor.

Rata medie ipotecară din Ucraina a ajuns la 13,4% în martie, cea mai mare din 2019. Pe locul doi s-a situat Moldova, unde costul creditelor ipotecare a fost de 12,03%. În Ungaria rata a fost de 10,52%, iar în Polonia 8,9%. Ultimele trei țări, deși rămân printre liderii în ceea ce privește costul creditelor ipotecare au scăzut ratele medii ultimele 1-2 luni.

În total, primele șase țări cu cele mai „scumpe” credite ipotecare sunt România și Rusia. În aceste țări, ratele au fost la nivelul de 8,4%, respectiv 8,18% pe an. Ratele la ipotecare în intervalul 6-8% au fost în martie în Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Cehia și Serbia. Rate de 4,5-5,9% au fost în Lituania, Danemarca, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Slovenia, Cipru și Albania.

Unele dintre cele mai scăzute rate ale creditelor pentru locuințe în luna martie au fost în Elveția, Croația, Bulgaria și Franța – în intervalul 2,4-2,9%. Și cel mai ieftin credit ipotecar din Europa a fost în Malta – 2,4%. Cu toate acestea, la sfârșitul verii trecute, cele mai ieftine credite pentru locuințe aveau o dobândă de 1,36% (în Luxemburg), în decembrie – 2,1% (în Franța), iar în martie 2023 – 2,3% (tot în Franța).

În același timp, în marea majoritate a statelor din regiune, ratele medii sunt încă la nivelul maximelor pe termen lung și uneori chiar istorice. Astfel, dobânzile din Germania, Suedia, Irlanda, Luxemburg, Finlanda, Slovenia, Olanda și Austria au atins valorile anilor 2008-2009. Costul creditelor pentru locuințe a crescut la valorile anilor 2010-2011 în Lituania, Letonia, Estonia, Elveția și România.

Costul creditelor ipotecare a crescut la nivelul din 2015 în Macedonia de Nord, Slovacia, Muntenegru și Irlanda.

De la începutul anului, ratele au crescut cel mai mult în Ucraina, Rusia și Cipru – cu 3,9, 1,53 și, respectiv, 1,4 puncte procentuale. Și invers, ratele au scăzut în Bulgaria, Malta, Polonia și Moldova – cu 0,02-0,7 puncte procentuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău