Câte miliarde de lei au câștigat petroliștii din vânzarea carburanților

17 Nov. 2021, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2021, 10:24 // Actual //  Lupu Eduard

În prima jumătate a anului 2021, în Moldova au fost vândute cu amănuntul 350 mil.  litri de produse petroliere în sumă de 5,4 miliarde de lei (inclusiv TVA), arată datele Agenției Naționale de Reglementare în Energică (ANRE).

În șase luni ale anului 2021 la stațiile PECO din țară au vândut aproximativ 2,6 mil. de litri de benzină A98 în valoare de 52 mil. de lei (preț mediu – 19,63 lei pe litru), 100,5 mil. litri benzină A95 în sumă de 1,8 miliarde  de lei (preț mediu – 18,44 lei pe litru), 1,8 mil. litri benzină A92 pentru 33,35 milioane lei (preț mediu – 18,24 lei pe litru), 197 milioane 622,67 mii litri de motorină în sumă de 3 miliarde de lei (preț mediu – 15,16 lei pe litru), precum și 47 milioane 279,17 mii litri de gaz lichefiat pentru 499,53 milioane lei (preț mediu – 10,57 lei pe litru).

În prima jumătate a anului 2020, în Moldova cu amănuntul au fost vândute 316,34 milioane litri de produse petroliere în valoare de 4,4 miliarde de lei (inclusiv TVA).

„Petrom” Moldova asigură circa 35,6% din importurile de benzină, astfel, împreună cu ”Rompetrol Moldova” și „Lukoil Moldova” au asigurat 97,2% din cantitatea totală importată de benzină, respectiv toate companiile cumpără carburanți de la aceste companii, pentru că principala și unica sursă de import a benzinei este România.

„Rompetrol Moldova” și „Lukoil Moldova” au asigurat 75 % din toată cantitatea importată de motorină, principala sursă fiind, din nou, România.

Ultimele date ale ANRE relevă că în data de 16 noiembrie prețul carburanților s-a ieftinit. Pentru benzina cu cifra octanică 95 prețul plafon a fost de 21,1 de lei pentru un litri cu 0,09 bani mai puțin. Pentru motorină ,prețul plafon a fost de 18,46 lei pentru  un litru cu 0,06 bani mai puțin.

De la 1 septembrie au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere, iar ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău