Mastodontul Moldetelecom rămâne monopolist în rețelele publice de telefonie

17 Nov. 2021, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2021, 09:31 // Actual //  Lupu Eduard

Comunicațiile electronice din Republica Moldova au început să fie modernizate peste un deceniu în urmă, dar schimbări de-a lungul anilor nu au fost înregistrate. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice anunță că urmează să desemneze operatorul național de telefonie Moldtelecom drept furnizor cu

Din 2004, momentul liberalizării de-iure a sectorului de comunicaţii electronice, structura topologiei interconectării furnizorilor nu a suferit nici o schimbare esenţială. Pentru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, constată ANRCETI.

De asemenea, aşa cum se poate observa din tabelul de mai jos, S.A.”Moldtelecom” deţine în continuare o cotă de piaţă înaltă pe piaţa de tranzit de trafic în reţelele publice de telefonie, în funcţie de volumul traficului tranzitat, aceasta situându-se la nivelul de 93,56%.

entru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, explică ANRCETI.

În aceste condiţii, S.A.„Moldtelecom” deţine controlul asupra unei infrastructuri greu de duplicat, utilizată de marea majoritate a celor care achiziţionează servicii de tranzit de trafic în Republica Moldova pentru furnizarea de servicii de apeluri către utilizatorii finali la nivelul pieţei cu amănuntul. Totodată, S.A.„Moldtelecom” are încheiate acorduri de interconectare directă cu majoritatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă. Investiţia necesară pentru a duplica infrastructura aferentă tranzitului de trafic a S.A.„Moldtelecom” este o barieră pentru concurenţii săi, în special în afara zonelor urbane unde nu există economii de densitate, iar costul mediu de furnizare a serviciilor este mai mare.

 

 

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei