Câte miliarde de lei costă economia Republicii Moldova

25 Iul. 2023, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2023, 08:35 // Actual //  bani.md

Valoarea financiară netă a economiei naționale a Republicii Moldova a înregistrat o scădere la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM). În această perioadă, valoarea financiară netă a înregistrat un nivel negativ de minus 112 miliarde 278,6 milioane de lei.

Aceasta continuă tendința descendentă observată și în anii precedenți. La sfârșitul anului 2021, valoarea financiară netă era de -84 miliarde 145,1 milioane de lei, iar la sfârșitul anului 2022, ea a scăzut la -109 miliarde 569,8 milioane de lei, ajungând apoi la nivelul menționat la sfârșitul primului trimestru al anului 2023.

Potrivit BNM, economia națională a Republicii Moldova rămâne un debitor net față de „restul lumii”, ceea ce indică o situație în care datoriile către străinătate sunt mai mari decât creanțele.

Analiza din primul trimestru al anului 2023 arată că dinamica indicatorului este influențată de creșterea mai pronunțată a pasivelor în comparație cu activitatea economică. Astfel, pasivele au înregistrat o creștere de 1,7%, în timp ce activitatea economică a crescut cu doar 1,5%.

În ceea ce privește distribuția valorii financiare nete pe sectoare, sectorul gospodăriilor casnice continuă să fie creditor net al economiei naționale, în timp ce sectorul societăților comerciale nefinanciare, sectorul societăților financiare și sectorul administrației publice se află în poziția de debitor net. De asemenea, se observă că sectorul societăților comerciale nefinanciare este cel mai mare debitor net, cu o valoare financiară netă negativă în creștere de -262 miliarde 834,3 milioane lei.

Administrația publică și societățile financiare se numără și ele printre sectoarele cu valori financiare nete negative, dar cu evoluții diferite. Astfel, valoarea financiară netă a administrației publice a crescut cu 7,4%, ajungând la minus -49 miliarde 048,9 milioane de lei, în timp ce valoarea financiară netă a societăților financiare a scăzut cu 3,7%, ajungând la minus -19 miliarde 296,8 milioane de lei. Sectorul societăților financiare a avut un impact semnificativ asupra valorii financiare nete a economiei naționale, contribuind cu minus -3,1 puncte procentuale.

Pe de altă parte, sectorul gospodăriilor populației a înregistrat o contribuție pozitivă, având o valoare financiară netă de 218 miliarde 901,3 milioane lei, în creștere cu 1,1% față de trimestrul IV 2022.

Raportul dintre valoarea financiară netă a economiei naționale și produsul intern brut (PIB) în primul trimestru al anului 2023 a înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul anterior și s-a situat la minus 39,7%.

Banca Centrală a subliniat că structura activelor și pasivelor diferă în funcție de tipul de activitate caracteristic fiecărui sector al economiei naționale și de resursele de care dispune acesta. Astfel, activele sectorului gospodăriilor populației la finele primului trimestru din 2023 au fost formate în principal din participații la capital, precum și din numerar și depozite, reprezentând 61,6% și, respectiv, 33,1% din totalul activelor acestui sector.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO