Câte miliarde de lei costă economia Republicii Moldova

25 Iul. 2023, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2023, 08:35 // Actual //  bani.md

Valoarea financiară netă a economiei naționale a Republicii Moldova a înregistrat o scădere la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM). În această perioadă, valoarea financiară netă a înregistrat un nivel negativ de minus 112 miliarde 278,6 milioane de lei.

Aceasta continuă tendința descendentă observată și în anii precedenți. La sfârșitul anului 2021, valoarea financiară netă era de -84 miliarde 145,1 milioane de lei, iar la sfârșitul anului 2022, ea a scăzut la -109 miliarde 569,8 milioane de lei, ajungând apoi la nivelul menționat la sfârșitul primului trimestru al anului 2023.

Potrivit BNM, economia națională a Republicii Moldova rămâne un debitor net față de „restul lumii”, ceea ce indică o situație în care datoriile către străinătate sunt mai mari decât creanțele.

Analiza din primul trimestru al anului 2023 arată că dinamica indicatorului este influențată de creșterea mai pronunțată a pasivelor în comparație cu activitatea economică. Astfel, pasivele au înregistrat o creștere de 1,7%, în timp ce activitatea economică a crescut cu doar 1,5%.

În ceea ce privește distribuția valorii financiare nete pe sectoare, sectorul gospodăriilor casnice continuă să fie creditor net al economiei naționale, în timp ce sectorul societăților comerciale nefinanciare, sectorul societăților financiare și sectorul administrației publice se află în poziția de debitor net. De asemenea, se observă că sectorul societăților comerciale nefinanciare este cel mai mare debitor net, cu o valoare financiară netă negativă în creștere de -262 miliarde 834,3 milioane lei.

Administrația publică și societățile financiare se numără și ele printre sectoarele cu valori financiare nete negative, dar cu evoluții diferite. Astfel, valoarea financiară netă a administrației publice a crescut cu 7,4%, ajungând la minus -49 miliarde 048,9 milioane de lei, în timp ce valoarea financiară netă a societăților financiare a scăzut cu 3,7%, ajungând la minus -19 miliarde 296,8 milioane de lei. Sectorul societăților financiare a avut un impact semnificativ asupra valorii financiare nete a economiei naționale, contribuind cu minus -3,1 puncte procentuale.

Pe de altă parte, sectorul gospodăriilor populației a înregistrat o contribuție pozitivă, având o valoare financiară netă de 218 miliarde 901,3 milioane lei, în creștere cu 1,1% față de trimestrul IV 2022.

Raportul dintre valoarea financiară netă a economiei naționale și produsul intern brut (PIB) în primul trimestru al anului 2023 a înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul anterior și s-a situat la minus 39,7%.

Banca Centrală a subliniat că structura activelor și pasivelor diferă în funcție de tipul de activitate caracteristic fiecărui sector al economiei naționale și de resursele de care dispune acesta. Astfel, activele sectorului gospodăriilor populației la finele primului trimestru din 2023 au fost formate în principal din participații la capital, precum și din numerar și depozite, reprezentând 61,6% și, respectiv, 33,1% din totalul activelor acestui sector.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:19 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat subiectul expirerii contractului de tranzit al gazului pe teritoriul Ucrainei, subliniind importanța găsirii unor soluții viabile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, în special pentru malul stâng al Nistrului, care depinde de această sursă. „La 31 decembrie 2004 expiră contractul de tranzit a gazului pe teritoriul Ucrainei. Și avem malul stâng, unde trebuie să fim oameni de stat și să ne gândim la cetățenii noștri,” a declarat Grosu.

Acesta a menționat că în prezent se urmăresc cu atenție evoluțiile dintre partea ucraineană și cea rusă în ceea ce privește acordurile de tranzit, făcând referire și la infrastructura de transport, care a fost mai puțin afectată în timpul conflictului.

„Înțelegem foarte bine că Rusia continuă să exporte gaze spre Uniunea Europeană, iar infrastructura este crucială pentru acest lucru,” a subliniat președintele Parlamentului.

Grosu a adăugat că ministrul Energiei, Victor Parlicov, va discuta cu Gazprom pentru a analiza opțiunile disponibile în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere între Gazprom și Naftogaz, compania ucraineană.

„Avem alternative, avem și alte trasee prin care putem rezolva problema,” a afirmat el, menționând că și numirea noii componențe a Consiliului de Administrație va face obiectul unor discuții. „De mult nu s-a discutat despre asta,” a concluzionat Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău