Căutau canabis, dar au găsit o mină de Bitcoin. Furau electricitate în valoare de mii de lire sterline din rețea

28 Mai 2021, 18:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 18:57 // Actual //  MD Bani

Poliția din Marea Britanie a găsit o mină ilegală de Bitcoin în timp ce căuta o fermă de canabis.

Mina – situată într-o unitate industrială la periferia orașului englez Birmingham – fura electricitate în valoare de mii de lire sterline din rețeaua electrică, a declarat joi poliția din West Midlands, scrie CNBC.

Poliția a percheziționat unitatea din Sandwell pe 18 mai, informațiile obținute i-au determinat să creadă că era folosită ca fermă de canabis.

Mulți oameni vizitau unitatea în diferite momente ale zilei, au spus polițiștii, adăugând că sunt vizibile numeroase conducte de cablare și ventilație. O dronă a poliției a detectat, de asemenea, o mulțime de căldură provenind din clădire.

Acestea sunt toate „semne clasice” ale unei ferme de canabis, a spus poliția. Cu toate acestea, ofițerii au găsit o bancă de aproximativ 100 de computere și zero canabis la intrarea în clădire.

„Cu siguranță nu este ceea ce ne așteptam”, a declarat Jennifer Griffin, sergentul de poliție Sandwell, într-o declarație. „Avea toate caracteristicile unui sistem de cultivare a canabisului și cred că este doar a doua astfel de mină criptografică pe care am întâlnit-o în West Midlands.”

Minerii Bitcoin folosesc calculatoare special construite pentru a rezolva ecuații matematice complexe care permit în mod eficient să treacă o tranzacție bitcoin. Minerii sunt recompensați pentru eforturile depuse în moneda digitală.

Cu toate acestea, procesul consumă foarte multă energie din cauza cantității de energie utilizată de computere. Bitcoin are o amprentă de carbon comparabilă cu cea din Noua Zeelandă, producând 36,95 megatoni de CO2 anual, potrivit Digiconomist.

Echipamentul informatic a fost confiscat, dar nu au fost efectuate arestări.
.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 08:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 08:00 // Bani și Afaceri //  bani.md

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a finalizat un control special (a fost inițiat la decizia AG a AO SC CLAD n.a) la Asociația Obștească „Structura Comună de Colectare, Licențiere și Autorizare a Drepturilor” (AO SC CLAD), care a scos la iveală un prejudiciu de peste 2 milioane de lei cauzat titularilor de drepturi prin acțiunile fostei conduceri, în special ale directorului Valeriu Roșca și juristei principale Olga Belei.

În perioada verificată, 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, au fost analizate 47 de contracte de licență încheiate cu utilizatori ai operelor protejate, iar în toate cazurile au fost constatate neconformități. Printre cele mai grave se numără aplicarea cu întârziere a metodologiei tarifare aprobate oficial în martie 2023, fapt ce a permis scutirea nejustificată a utilizatorilor de la plata pentru perioadele anterioare. Conform calculelor comisiei, acest lucru a generat pierderi de aproximativ 1,26 milioane lei. Alte prejudicii, estimate la peste 800.000 de lei, au fost generate prin diminuarea arbitrară a suprafețelor comerciale și a numărului de unități declarate de utilizatori, dar și prin întârzierea repetată a facturării remunerației compensatorii. În total, comisia estimează că structura comună de colectare a fost prejudiciată cu peste 2 milioane lei, sumă care nu a mai ajuns la titularii de drepturi.

Controlul a evidențiat și faptul că fostul director Roșca și jurista Belei au semnat contracte fără avizele necesare și în lipsa documentației obligatorii, inclusiv în situații în care aceleași numere de contract au fost folosite pentru versiuni diferite, semnate în date diferite și cu clauze financiare modificate. Comisia consideră că aceste practici ridică suspiciuni serioase privind legalitatea și integritatea acțiunilor fostei conduceri.

În urma constatărilor, AGEPI a formulat mai multe recomandări urgente: renegocierea contractelor încheiate neconform, recuperarea sumelor ratate, aplicarea de sancțiuni disciplinare și sesizarea organelor competente pentru investigarea răspunderii juridice a persoanelor implicate. De asemenea, se cere consolidarea mecanismelor interne de control în cadrul AO SC CLAD, pentru a preveni repetarea unor astfel de practici în viitor.

Actuala conducere a asociației a anunțat că a început procedurile necesare pentru remedierea deficiențelor și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. Potrivit AGEPI, prejudiciul de peste 2 milioane lei a afectat direct deținătorii de drepturi de autor și conexe, iar lipsa de transparență, supraveghere și conformitate a generat un impact financiar negativ considerabil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO