Ce înseamnă lovitura de stat din Niger pentru lupta din Africa de Vest: Aurul, diamantele și zahărul, monede de schimb

09 Aug. 2023, 07:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2023, 07:07 // Actual //  bani.md

Această lovitură de stat și altele care au avut loc în Africa de Vest în ultimii ani reflectă schimbări geopolitice semnificative în curs, de la retragerea Franței până la căutarea Rusiei pentru oportunități, dar și nevoia guvernelor din Africa de Vest de a fi sprijinite mai bine de partenerii și aliații lor, scrie Atlantic Council.

Majoritatea africanilor nu doresc în mod explicit să alunge Franța sau alți parteneri occidentali din țările lor: în schimb, ei caută un parteneriat reînnoit pe o bază mai sănătoasă și mai egală. Când vine vorba de războiul împotriva jihadiștilor, africanii se așteaptă la mai multe victorii decât o prezență militară de zece ani.

Pentru a-și reînnoi parteneriatele la nivel global, guvernele africane își diversifică lista de parteneri internaționali, adăugând țări precum China, Turcia, Israel și India pe listele lor. Rusia, hotărâtă să demonstreze că nu este izolată după răspunsul internațional la războiul din Ucraina, a reușit să folosească Africa pentru a ocoli sancțiunile economice occidentale și a-și reconstrui forțele prin intermediul Grupului Wagner, care este activ în Republica Centrafricană și Mali.

Acolo, aurul, diamantele și zahărul țărilor servesc drept monede de schimb pentru serviciile de securitate ale miliției private. Între timp, Statele Unite și-au redirecționat atenția către continentul european pentru a sprijini Ucraina și, de asemenea, pentru a-și proteja interesele strategice. Însă evenimentele din Niger arată că interesele strategice ale SUA continuă să treacă prin Africa. Cu toate acestea, deși câmpul poate fi larg deschis pentru Rusia, este posibil să nu fie atât de ușor de navigat.

Africa s-a schimbat profund; noua generație, cu o clasă de mijloc conștientă din punct de vedere politic, are pretenții. Nu vor accepta standarde duble sau scăzute când vine vorba de Africa. Această motivație este mai puternică decât așa-zisul atașament al generației față de Rusia, un jucător geopolitic care dorește oportunist să-și promoveze interesele în regiune, ridicând steaguri la demonstrații.

Statele blocului vest-african trebuie să decidă dacă intervin

Victoria Nuland, secretar de stat adjunct al SUA, s-a întâlnit cu liderii loviturii de stat de la Niamey. Aceasta a declarat ulterior că discuțiile au fost „extrem de sincere și destul de dificile”, însă nu au condus către nicio ieșire concretă din criză. Washingtonul a suspendat furnizarea de ajutor umanitar către Niger, cu precizarea că reușita loviturii de stat încă poate fi împiedicată pe cale diplomatică, iar președintele Mohamed Bazoum repus în drepturi, transmite BBC.
Statele blocului vest-african (ECOWAS) urmează să se reunească joi, 9 august, pentru a discuta despre această criză. Victoria Nuland a declarat jurnaliștilor prezenți la Niamey că discuțiile cu unii dintre liderii loviturii de stat au durat mai bine de două ore și că SUA și-au oferit sprijinul pentru a restaura ordinea constituțională „dacă cei responsabili de situație doresc acest lucru”. „Nu pot spune că această propunere a fost acceptată” a precizat oficialul SUA.

Victoria Nuland a discutat cu noul șef al Statului Major, generalul de brigadă Moussa Salaou Barmou, dar nu și cu noul lider autoproclamat al Nigerului, generalul Abdourahamane Tchiani, sau cu președintele de drept, Mohamed Bazoum. Bazoum se află în detenție, însă a purtat anterior discuții telefonice cu oficialii americani.

Nuland a declarat că și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la afirmațiile potrivit cărora liderii loviturii de stat au cerut ajutorul grupului de mercenari Wagner al Rusiei pentru a menține controlul asupra țării. „Cei care au întreprins această acțiune înțeleg foarte bine riscurile la adresa suveranității lor atunci când Wagner este invitat să ajute”, a întărit secretarul de stat adjunct.

Generalul Tchiani, un fost șef al gărzii prezidențiale al președintelui Bazoum, a preluat puterea la 26 iulie, afirmând că dorește să evite „dispariția treptată și inevitabilă” a Nigerului. Instabilitatea crescândă din regiune a determinat luni Franța, fostă putere colonială, să își avertizeze cetățenii să nu călătorească în regiunea Sahel, iar pe cei care se află încă acolo să fie prudenți din cauza emoțiilor anti-franceze.

„Este esențial să limiteze călătoriile, să stea departe de orice adunări și să se informeze în mod regulat asupra situației”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe. Duminică, junta din Niger a declarat că deține informații potrivit cărora „o putere străină” se pregătește să atace țara, în urma unor informații potrivit cărora șefii militari din cadrul ECOWAS au elaborat un plan detaliat pentru a interveni în forță. Anterior, Abdel-Fatau Musah, comisarul pentru afaceri politice, pace și securitate al ECOWAS, a declarat că, deși au fost puse la punct „toate detaliile” privind o „eventuală intervenție”, ECOWAS vrea ca „diplomația să funcționeze”.
Liderii loviturii de stat nu par să cedeze puterea, iar duminică, mii de simpatizanți ai acestora au manifestat pe un stadion din capitala Niamey, în semn de susținere. Nigerul este un producător important de uraniu – un combustibil vital pentru energia nucleară – și, sub conducerea președintelui Bazoum, a fost un aliat occidental cheie în lupta împotriva militanților islamiști din regiunea Sahel din Africa de Vest.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ