Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul de gaze

18 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de investiții bancare și servicii financiare UBS a analizat expunerea țărilor din Europa Centrală și a Greciei la gazele naturale rusești și ce s-ar întâmpla în cazul în care Moscova decide să închidă complet robinetul, relatează Money Review, citată de Rador.

Conform datelor din 2020 centralizate de UBS, Ungaria are cea mai mare dependență de gazele naturale importate din Rusia. Mai exact, gazul rusesc reprezintă 27% din consumul intern de energie. Țara cu a doua cea mai mare dependență este Cehia, întrucât 18% din necesarul de energie este acoperit de importurile de gaze naturale rusești.

În celelalte țări analizate, expunerea este mai mică: România, Polonia și Grecia își acoperă doar 7-9% din necesarul de energie din gazul rusesc. „Prin urmare, aceste economii au o capacitate mai mare de a înlocui gazul natural rusesc”, notează analiștii UBS. Este cazul Poloniei care a încetat să mai primească gaze rusești în mod direct încă de la sfârșitul lunii aprilie. De altfel, Polonia și Grecia sunt cele două țări care au terminale plutitoare de GNL și au primit deja gaze naturale lichefiate din SUA și Qatar.

Pe de altă parte, UBS subliniază dependența ridicată de hidrocarburile solide în mixul energetic al Poloniei și Cehiei (30-40%), în special rolul cărbunelui.

Cehia și Ungaria dețin cea mai mare pondere a energiei nucleare (16-19%), în timp ce Grecia își acoperă peste 50% din necesarul de energie din produse petroliere. Țara în care sursele regenerabile de energie joacă cel mai important rol este România (19%).

În ceea ce privește expunerea pe sectoare, gospodăriile au cel mai mic rol în consumul de gaze naturale (în raport cu utilizarea totală) în Grecia (30%) și cel mai mare în Ungaria (aproape 50%).

Sectorul comercial și serviciile publice sunt, de asemenea, importante consumatoare de gaze: 20% din totalul gazelor consumate în Cehia este direcționat spre aceste sectoare, în timp ce cea mai scăzută expunere se regăsește în Grecia și Polonia, în jur de 10%. Dintre industrii, produsele chimice și petrochimice folosesc cel mai mult gaz natural ca procent din consumul total, variind de la 7% în Cehia la 28% în Grecia.

Un consum ridicat de gaze este înregistrat și de sectoarele de minerit nemetalifer, alimente, băuturi și tutun și producția de fier și oțel. Potrivit UBS, industria este responsabilă pentru 23,5% din valoarea adăugată creată în cele 4 țări din Europa Centrală și pentru 16,5% în Grecia.

Deoarece Grecia importă toate gazele naturale pe care le consumă, UBS estimează ponderea gazelor importate în mixul energetic total la 22%. Ponderea gazului rusesc în importurile totale este de aproximativ 40%, în timp ce în UE în ansamblu se ridică la 45%, iar în Germania la 65%.

Prin urmare, UBS estimează că Grecia își acoperă aproximativ 8% din necesarul de energie cu gaz natural rusesc, aproximativ la fel ca România și Polonia, ceea ce înseamnă că aceste țări îl pot înlocui mai ușor.

De altfel, un studiu al FMI care încearcă să cuantifice posibilele efecte ale închiderii robinetului de către Rusia arată că efectele sunt mai mari în cazul Ungariei și Cehiei, dar mult mai mici pentru Polonia, România și Grecia, aceasta din urmă fiind afectată doar prin expunere indirectă, din cauza efectelor suportate de partenerii săi comerciali.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 13:58 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit Reuters, Rusia adoptă o strategie ingenioasă pentru a evita sancțiunile occidentale, livrând petrol către India la un preț cu 30% mai mare decât pragul occidental. Tranzacțiile recente indică faptul că petrolul Urals al Rusiei se vinde la aproximativ 80 de dolari pe baril, depășind cu 20 de dolari plafonul de preț impus de Occident. Această mișcare este alimentată de oferta limitată de pe piață, facilitând Moscova să stimuleze exporturile.

Pe fondul reducerilor de producție ale producătorilor OPEC+, cum ar fi Arabia Saudită și Rusia, petrolul Urals s-a tranzacționat peste pragul occidental de 60 de dolari pe baril începând din iulie. India, al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, a devenit principalul cumpărător de petrol rusesc, în special Urals, începând din 2022, după impunerea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Estimările pentru petrolul Urals încărcat din porturile baltice în octombrie au atins aproape 80 de dolari pe baril pentru clienții indieni, reflectând o creștere semnificativă a prețurilor. Scăderea stocurilor și producția redusă a Rusiei au fost identificate ca factori cheie în această creștere.

Impactul restricțiilor de livrare s-a resimțit în porturile indiene, reducând discountul pentru petrolul Urals față de Brent de la 6-7 dolari pe baril la 4-5 dolari pe baril în ultimele două săptămâni. Această schimbare a generat comentarii din partea traderilor, care au indicat că prețurile pentru petrolul Urals sunt din nou în creștere, iar alternativele devin mai scumpe și mai greu disponibile.

De asemenea, decizia Rusiei de a interzice exporturile de motorină și benzină a sporit atractivitatea petrolului Urals, în contextul penuriei globale de produse. Totuși, limitele occidentale ale prețului petrolului rusesc permit cumpărătorilor să utilizeze servicii occidentale în condițiile în care prețul se menține sub 60 de dolari pe baril.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău