Ce spune Avia Invest despre rezilierea contractului de concesiune: Va costa statul 90 milioane de euro

23 Nov. 2022, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Nov. 2022, 11:05 // Actual //  bani.md

SRL „Avia Invest” califică drept ilegală hotărârea Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului din Chișinău și o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Administrația companiei califică drept absurd pretextul invocat de Agenția Proprietății Publice pentru rezilierea unilaterală a contractului. „Cel puțin, pentru că, în baza actelor judiciare în vigoare, contractul de asigurare este valabil, obligatoriu și cu putere juridică”, se menționează într-un comunicat difuzat de companie.

Potrivit avocatului „Avia Invest”, Aureliu Colenco, hotărârea de astăzi a Curții de Apel Chișinău reprezintă executarea unei comenzi politice.

„Vedem ce înseamnă și cum funcționează reforma în justiție a ministrului Sergiu Litvinenco – statului îi va fi pricinuit un prejudiciu de 90 de milioane de euro”, a specificat Aureliu Colenco.

Administrația SRL „Avia Invest” subliniază că instanța de apel nu poate să emită o decizie de reziliere a contractului „în lipsa asigurării”, deoarece acționează în baza unei hotărâri judecătorești.

„Consecințele unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente. Hotărârea demonstrează, încă o dată, că nu a existat niciun motiv real pentru rezilierea contractului de concesiune”, se mai arată în comunicatul SRL „Avia Invest”.

Compania menționează că asupra instanței de judecată au fost exercitate presiuni politice, fapt confirmat prin multiplele declarații ale conducătorilor statului, care au subliniat că rezilierea trebuie să aibă loc cu orice preț, chiar și cu prețul provocării unor prejudicii pentru stat. „Atragem atenția opiniei publice și autorităților Republicii Moldova că rezilierea contractului implică returnarea obligatorie a investițiilor care, în acest moment, depășesc 90 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul SRL „Avia Invest”.

Compania amintește că hotărârea Arbitrajului de la Stockholm privind așa-zisa lipsă de investiții este o fantezie și o tentativă a autorităților de a prezenta drept realitate niște lucruri dorite. „Arbitrajul de la Stockholm nu a stabilit lipsa investițiilor, ci faptul că investițiile făcute până acum nu cad sub incidența unei convenții internaționale și această hotărâre este contestată prin apel”, explică SRL „Avia Invest”.

Investitorul atenționează autoritățile Republicii Moldova că trebuie să înțeleagă și să conștientizeze consecințele hotărârii ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022, care vor însemna returnarea necondiționată a tuturor investițiilor, mai ales că ele sunt confirmate atât de Agenția Proprietății Publice, cât și de rapoartele de audit internațional, efectuate anual și aprobate de această agenție din 2013 până în 2021.

SRL „Avia Invest” subliniază că niciodată nu și-a dorit o astfel de evoluție a evenimentelor și a îndemnat, pe toate căile, autoritățile la dialog și la conștientizarea acțiunilor lor.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ