Importul de cereale în Republica Moldova va fi licențiat, pentru a proteja fermierii. Este vorba de un proiect de lege care urmează să fie înaintat în Parlament, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea într-o conferință de presă, după întâlnirea cu fermierii.
O comise, cum a fost cea precedentă, de la minister va analiza fiecare caz în parte. Ea a permis importul de oleaginoase și grâu – materie primă, pentru cei din domeniul panificației. Or, în acest sens o să avem o lege care va permite autorităților să intervină.
Bolea justifică aprobarea legii urmare a secetei de anul 2023, care a avut efecte nefaste pentru fermierii. Or, licențierea este un instrument în plus când fermierii negociază preț. „Pentru moment nu există niciun risc, de invazie a cerealelor de import. (…) După încetarea activității Comisiei pentru licențierea importului de cereale de la sfârșitul lunii iunie au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, alte tipuri de cereale nu au fost importate.
Activitatea Comisiei pentru licențierea importului de cereale și semințe oleaginoase și-a încetat activitatea la sfârșitul lunii iunie.
Măsura permisivă a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost în vigoare în timpul stării de urgență până la 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a măsurii a fost luată la 5 ianuarie 2024 și prelungită la 8 aprilie cu un termen limită de 26 iunie.
În această perioadă, Comisia a aprobat 12 dintre licențele de import pentru floarea-soarelui, dintre care 1 200 de tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu sunt cultivate în Moldova și aproximativ 44 de tone pentru porumb popcorn din soiuri și hibrizi care, de asemenea, nu sunt cultivate în țară.