Ce spune ministra Dabija despre concesionarea Aeroportului Chișinău

27 Iun. 2023, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iun. 2023, 10:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale neagă informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora statul își propune concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit Lilei Dabija, prioritatea Guvernului este să modernizeze infrastructura aeroportuară și să atragă cât mai mulți operatori low-cost, astfel încât să existe cât mai multe curse aeriene la prețuri accesibil.

În aprilie 2023, după 9 ani de la darea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, aerogara a revenit în gestiunea statului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale respinge zvonurile că statul ar intenționa o nouă concesionare a aeroportului.

„Nu am declarat că statul se apucă să concesioneze iarăși aeroportul. Dimpotrivă, am declarat că statul este în căutare de proiecte investiționale. Statul se îngrijește să atragă cât mai mulți operatori low-cost, inclusiv prestatori de servicii de handling la sol, astfel încât aeroportul să continue să evolueze. Punem accent pe investiții, pentru că investițiile vor genera locuri de muncă, profit. Aeroportul are o infrastructură care permite să vină pe piață operatori low-cost, noi ne îngrijim la minister, împreună cu colegii de la Autoritatea Aeronautică Civilă, să atragem astfel de operatori”, a spus Lilia Dabija în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că diminuarea treptată a taxei de modernizare, până la excluderea ei, va contribui la atragerea companiilor low-cost care vor opera zboruri de pe Aeroportul din Chișinău. Lilia Dabija spune că discuții avansate în acest sens sunt purtate cu Tarom și Wiz Air.

„Investiții în infrastructura aeroportuară înseamnă îmbunătățirea pistei, lărgirea ei, vrem să atragem cât mai mulți operatori ca de pe Aeroportul Internațional Chișinău să putem ajunge în orice colț al lumii, la prețuri accesibile. Am redus la jumătate taxa aeroportuară, taxa de modernizare. Din ianuarie anul următor urmează să fie exclusă în totalitate, asta face ca serviciile prestate pe aeroport să fie competitive și atractive. Este unul dintre argumentele pe care le invocăm atunci când discutăm cu operatorii de servicii low-cost. Cel mai important lucru, le comunicăm că spațiul nostru aerian este sigur. Negociem cu colegii din România, inclusiv cu Tarom pentru a multiplica frecvența zborurilor. Discutăm că Wiz Air. Ne dorim atragerea acestor operatori. Suntem în discuții destul de avansate”, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La data de 14 martie 2023, operatorul aerian maghiar Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, invocând motive de securitate a spațiului aerian din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău