10 LEI// Colecția ei de licență a cucerit podiumurile internaționale. Cine este și ce face Gabi Hropotinski

27 Iun. 2023, 09:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Iun. 2023, 09:30 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Colecția ei de licență a cucerit podiumurile internaționale și a reușit să impresioneze juriul din diferite țări. Acum lucrează cu pasiune și creativitate pentru brandul autohton – Tagaer. Este vorba despre talentata Gabriela Hropotinski, designer vestimentar. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat despre activitatea Gabrielei. Află ce face un designer vestimentar, cum alegem corect lenjeria, experiența de lucru cu brandurile autohtone, precum și despre ambițiile ei de a deschide o școală de arte.

În prezent, Gabi este designer vestimentar la compania Tagaer, producător de lenjerie și pijamale. În curând, brandul va lansa și o colecție de haine. 

„Într-o oarecare măsură, designerul trebuie să fie vizionar. Atunci când colecțiile se fac cu un an și jumătate înainte, respectiv, tu trebuie să studiezi tendințele, să studiezi ce va cere piața, să o adaptezi pieței din Moldova, pentru că, cu toții știm că, tendințele din Europa nu întotdeauna corespund sau ajung mult mai târziu pe piața din Republica Moldova”, a menționat Gabriela Hropotinski. 

Colecția de licență a Gabrielei a fost inspirată din creația pictoriței Elena Pruteanu-Samburic și a cucerit podiumurile internaționale ajungând tocmai în SUA, Franța, Austria, Ucraina și România. 

„Colecția a reușit să ajungă în mai multe țări, eu mai puțin. A ajuns la Kiev, în câte orașe din Ucraina, Viena, New York, Paris, orașe din România”, își amintește Gabi. 

În viziunea Gabrielei culturalizarea cu arta este un aspect indispensabil pentru societatea noastră. Visul ei este să lanseze o școală de arte. Pentru început încearcă să educe publicul din mediul online, gestionând o pagină pe Instagram @hropotinski.school unde oferă informații utile și interesante despre artă. 

„Ideea de școală de arte o am încă din facultate. În ultimul an de facultate am lucrat la un liceu din Capitală și acolo m-am ciocnit cu faptul că copiii nu știu nimic despre artă și educația plastică este un obiect de relaxare, nu în mod frumos, pentru că arta tot poate fi relaxare, dar o relaxare de la celelalte ore. Și atunci am înțeles că culturalizarea cu arta este indispensabilă”. a declarat Gabriela. „Arta și cultura este, de fapt, despre istorie. Toate perioade istorice s-au reflectat în artă, începând cu vestimentația, situația politică și nu doar. Arta nu este doar despre culori frumoase și peisaje”, a adăugat invitata emisiunii 10 LEI.

Pentru mai multe detalii despre activitatea Gabrielei, expoziții internaționale și viața unui designer urmăriți interviu integral. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău