10 LEI// Colecția ei de licență a cucerit podiumurile internaționale. Cine este și ce face Gabi Hropotinski

27 Iun. 2023, 09:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2023, 09:30 // Interviu //  MD Bani

Colecția ei de licență a cucerit podiumurile internaționale și a reușit să impresioneze juriul din diferite țări. Acum lucrează cu pasiune și creativitate pentru brandul autohton – Tagaer. Este vorba despre talentata Gabriela Hropotinski, designer vestimentar. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat despre activitatea Gabrielei. Află ce face un designer vestimentar, cum alegem corect lenjeria, experiența de lucru cu brandurile autohtone, precum și despre ambițiile ei de a deschide o școală de arte.

În prezent, Gabi este designer vestimentar la compania Tagaer, producător de lenjerie și pijamale. În curând, brandul va lansa și o colecție de haine. 

„Într-o oarecare măsură, designerul trebuie să fie vizionar. Atunci când colecțiile se fac cu un an și jumătate înainte, respectiv, tu trebuie să studiezi tendințele, să studiezi ce va cere piața, să o adaptezi pieței din Moldova, pentru că, cu toții știm că, tendințele din Europa nu întotdeauna corespund sau ajung mult mai târziu pe piața din Republica Moldova”, a menționat Gabriela Hropotinski. 

Colecția de licență a Gabrielei a fost inspirată din creația pictoriței Elena Pruteanu-Samburic și a cucerit podiumurile internaționale ajungând tocmai în SUA, Franța, Austria, Ucraina și România. 

„Colecția a reușit să ajungă în mai multe țări, eu mai puțin. A ajuns la Kiev, în câte orașe din Ucraina, Viena, New York, Paris, orașe din România”, își amintește Gabi. 

În viziunea Gabrielei culturalizarea cu arta este un aspect indispensabil pentru societatea noastră. Visul ei este să lanseze o școală de arte. Pentru început încearcă să educe publicul din mediul online, gestionând o pagină pe Instagram @hropotinski.school unde oferă informații utile și interesante despre artă. 

„Ideea de școală de arte o am încă din facultate. În ultimul an de facultate am lucrat la un liceu din Capitală și acolo m-am ciocnit cu faptul că copiii nu știu nimic despre artă și educația plastică este un obiect de relaxare, nu în mod frumos, pentru că arta tot poate fi relaxare, dar o relaxare de la celelalte ore. Și atunci am înțeles că culturalizarea cu arta este indispensabilă”. a declarat Gabriela. „Arta și cultura este, de fapt, despre istorie. Toate perioade istorice s-au reflectat în artă, începând cu vestimentația, situația politică și nu doar. Arta nu este doar despre culori frumoase și peisaje”, a adăugat invitata emisiunii 10 LEI.

Pentru mai multe detalii despre activitatea Gabrielei, expoziții internaționale și viața unui designer urmăriți interviu integral. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău