Ce spune un deputat despre perchezițiile de ieri de la CFM? Reacția PCCOCS

04 Iun. 2021, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iun. 2021, 10:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Deputatul Platformei „DA”, Alexandru Slusari susține că are informații despre perchezițiile efectuate, ieri, de PCCOCS la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei.

Potrivit lui Alexandru Slusari, oamenii legii au descins la fostul director al întreprinderii, Iurie Topală, dar și la fostul vicedirector CFM, Grigore Condurachi.

Despre asta, parlamentarul a scris pe Facebook.

„Azi au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirector CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum și la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pirlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați în deturnarea a circa 300 mln. lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris Slusari.

De asemenea, deputatul susține că, în urma perchizițiilor la unele persoane au fost găsite 3 mln lei și circa 100 mii de euro.

Solicitați de Realitatea.md, reprezentanții PCCOCS nu ne-au putut confirma și nici infirma cele scrise de Alexandru Slusari.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Emil Gaitur, autoritatea pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale nu va comenta declarațiile publice ale unor actori politici emise în perioadă electorală, dar va continua investigațiile pe dosar.

Mai mult, Gaitur a mai declarat că investigațiile pe dosar sunt în plină desfășurare, iar amănunte vor fi furnizate la etapa în care vor deveni disponibile date de impact social major, în măsura în care acestea nu ar afecta caracterul obiectiv al anchetei.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei sunt factorii determinanți care au favorizat această creștere. Unul dintre sectoarele care a înregistrat o creștere economică de 6,5 % este cel IT.

Astfel, potrivit datelor prezentate de BNS, sectorul IT a înregistrat o creștere de 6,5 %.

Evoluție se datorează, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special, regimului fiscal distinct în care operează rezidenții parcului virtual  „Moldova IT Park” etc.