(VIDEO) CCM rămâne în continuare fără un judecător. CSM a amânat inițierea procedurii

02 Mart. 2021, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 13:28 // Actual //  Realitatea.md

Demararea concursului de numire în funcție a unui nou judecător la Curtea Constituțională (CCM) a fost astăzi amânat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe motiv că în lege nu ar fi indicat în mod expres procedura de desemnare a magistraților la CCM, în cazul declarării funcției vacante.

Mai exact, CSM spune că nu are elaborat în acest sens un regulament pentru anunțarea unui concurs și urmează să creeze un grup de lucru, care să se ocupe de acest subiect.

Amintim că, postul vacant de judecător la Curtea Constituțională a fost anunțat, după decesul magistratului Eduard Ababei, la data de 28 ianuarie.

Curtea Constituțională este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătorii constituționali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați (cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă), trimiși în judecată penală sau contravențională fără încuviințarea prealabilă a Curții Constituționale. Ei pot deține această funcție pe durata a două mandate.

Eduard Ababei a fost numit judecător al Curții Constituționale de către CSM, în iulie 2019 – Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei, s-a stins din viață. 

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 13:14
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mart. 2023, 13:14 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniile dezvoltării rurale, comerțului, economiei, agriculturii și implementării proiectelor, pe plan local și internațional, fosta Ministră a Agriculturii, Georgeta Mincu este unul din liderii pe nișa consultanță în antreprenoriat din Republica Moldova.

La începutul lui 2023, Georgeta Mincu a participat la programul de instruire și certificare, al Organizației Internaționale a Muncii „SIYB ” (Inițiază si Lansează Afacerea /Start and Improve Your Business). Astfel, cum oferta educațională din RM în domeniul formarii continue este la etapa incipientă, îndeosebi în aspectele ce țin promovarea economiei verzi, programul OIM „SIYB”, a dezvoltat capacitățile formatorilor și consultanților pentru crearea și mentoratul afacerilor noi sau în curs de dezvoltare, bazate pe procese economice cu impact prietenos mediului și care respecta condițiile unei munci decente.

„Cunoștințele și experiența profesională îmi permit să vin cu o vastă expertiză către actorii noi din sfera afacerilor agricole verzi” spune Georgeta Mincu.

De la conturarea unei idei până la alcătuirea unui plan de afaceri, consultanții pot oferi și o viziune de dezvoltare strategică, fiind implementată în practică, va ajuta tinerii antreprenori să depășească provocările, să primească răspunsuri corecte și să eficientizeze procesul de tranziție către o afacere prietenoasă mediului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Unde există pasiune și implicare, există și succes în afacerile verzi!

Georgeta Mincu va continua să consulte asociațiile de fermieri în dezvoltarea domeniului afacerilor eco, inclusiv după finalizarea programului de instruire și acreditare „SIYB”, consolidând astfel acest domeniu de activitate. Pe lângă portofoliul profesional, Georgeta posedă și o experiență personală în domeniu fiind descendenta unei familii formată din specialiști în domeniul agronomiei și zootehniei.

„Dragostea și dorința de a dezvolta o afacere în domeniul agriculturii, plusată de expertiza obținută în urma cursurilor de antreprenoriat și mentorat cu suportul consultanților – sunt ingredientele de bază pentru o afacere de succes”, declară Georgeta.

Programul „SIYB” este orientat spre dezvoltarea capacităților de instruire în vederea creării și dezvoltării  afacerilor verzi, respectiv ridicarea nivelului calității produselor și sporirea competitivității lor pe piață.

„Lipsa unui plan de afaceri concret duce la incapacitatea antreprenorilor de a beneficia de subvenții sau alte suporturi financiare. Cunoașterea amplă a informațiilor în domeniul antreprenorial și al economiei verzi, creează noi oportunități, noi necesități de produse și servicii, iar succesul antreprenorului este atunci când EL poate să valorifici aceste oportunități în activități generatoare de venituri”, precizează experta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău