(VIDEO) #30deaniBNM! Este pusă în circulație o monedă comemorativă dedicată aniversării de 30 de ani. Cum arată

04 Iun. 2021, 10:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iun. 2021, 10:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Națională a Moldovei (BNM) sărbătorește astăzi, 4 iunie, 30 de ani de activitate. Cu ocazia aniversării, BNM pune în circulație pe teritoriul Republicii Moldova o monedă metalică comemorativă cu valoarea nominală de 10 lei. Moneda va fi folosită ca mijloc de plată și în scop numismatic. 

Moneda comemorativă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu.

Partea opusă a monedei redă în plan central imaginea stilizată a cifrei „30″ în care este încadrată sigla Băncii Naționale a Moldovei și inscripția „ANI”, sus este gravată imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, în arc de cerc – inscripția „BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI” și un element decorativ.

Pe revers, în exergă, urmând circumferința monedei este gravat un element decorativ, în plan central-valoarea nominală „10 LEI” și în partea de sus – anul emisiei „2021″.

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, în imagine latentă.

Noua monedă comemorativă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică de aceeași valoarea nominală, inclusiv cele cu caracter comemorativ, din emisiunea 2018 – 2020.

Noua monedă completează, în ansamblu, seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ, care mai include trei emisiuni de acest gen. Prima monedă a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea leului moldovenesc, a doua – în 2019, cu ocazia a trei decenii de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină, iar a treia – în anul 2020, fiind dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea Drapelului de stat al Republicii Moldova.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 11:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În fiecare zi Întreprinderea Municipală Piața Centrală publică pe pagina de Facebook prețurile afișate la Piața Centrală la fructe, legume, verdeață, dar și legume. Astăzi, prețurile la cireșe și căpșuni au scăzut. De exemplu un kilogram de cireșe poate fi cumpărat și cu 8 lei pentru un kilogram, iar căpșunii cu 15 lei pe kilogram.

De câteva zile au apărut în vânzare și primele caise. Astăzi, un kilogram de caise costă 25 de lei. De asemenea, în vânzare sunt și păstăi, prețul cărora diferă în funcție de sort. Un kilogram de castraveți se vinde cu 8 lei, iar prețul roșiilor variază.