Ce stil de design pentru interior se potrivește personalității tale

15 Mart. 2021, 16:28
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 16:28 // Au Bani //  MD Bani

Rareori ne dăm seama că locuința noastră este o adevărată reflectare a personalității pe care ne-am format-o în timp. Tindem să alegem stiluri fie la modă, fie ușor de încorporat.

Cu toate acestea, cu un pic de efort și cu multă dragoste la bază, poți să obții o casă care să te definească în totalitate. În articolul de azi dorim să îți prezentăm cele mai populare stiluri de design interior și să-ți oferim câteva sugestii pentru a le mixa cu ușurință și a obține sentimentul de (a)casă.

Farmec contemporan

Stilul contemporan reprezintă esența modernismului. Practic, tot ce este la modă azi intră sub umbrela designului de interior contemporan. Funcționalitatea este cuvântul cheie, iar conceptul de „calitate, nu cantitate” este esențial. Cât mai puține piese de mobilier, fie că vorbim despre comode pentru televizor, dulapuri mai puțin masive sau cât mai puține lucruri inutile – acestea caracterizează designul contemporan. Din punct de vedere al culorilor, sunt acceptate o mare varietate de nuanțe neutre, precum crem, bej, maro, inclusiv alb. Ton pe ton este atipic stilului contemporan, iar petele de culoare pot să fie ușor încorporate, fiind un adevărat deliciu vizual. De asemenea, se pot folosi culori deschise pe suprafețe lustruite și pe materiale naturale. Dacă îți plac toate lucrurile funcționale și ordonate, acest stil ți se va potrivi perfect. Ești genul de persoană care îmbrățișează schimbarea și nu-i este frică de necunoscut. De asemenea, îți place să fii la curent cu tot ce mișcă, iar eleganța și rafinamentul sunt esențiale.

Vintage

Designul interior de epocă este unic și complex. Se caracterizează prin mobilier curbat care marchează o perioadă în timp bine definită în istorie. Nuanțele de bej și crem, cât și tonurile de piersică sau cele puternice, precum roșu, albastru sau verde, vor face deliciu cunoscătorilor. Mulți pasionați de vintage iubesc istoria și apreciază orice tip de îndeletnicire meșteșugărească. Sunt personalități foarte complexe și de obicei motivate. Nu sunt ușor de îmblânzit și știu ce își doresc. Sunt unici în felul lor, la fel ca tot ce-i înconjoară.

Zen

Culorile tari sunt pentru oamenii puternici și plini de energie. Deși conceptul Zen nu este un stil de design în sine, estetica tradițională japoneză, inspirată de filozofia Zen, a devenit destul de populară în Occident. Este vorba despre crearea unei atmosfere calme și armonioase care invită la meditație și relaxare. Lumina solară, iluminatul cât mai soft și spațiile deschise sunt câteva elemente cheie ale acestui stil. Estetica Zen este asociată cu tonuri calme și calde, precum alb, gri, bej, roz, diferite tonuri de alb etc. Acest stil de design pentru interior încorporează toate culorile care emană liniște și seninătate. De asemenea, implică un sentiment de armonie și echilibru. La polul opus se află inserția de culori tari, specifice oamenilor cu personalitate dinamică și pasională.

Din punct de vedere al trăsăturilor de personalitate, acest stil de design este cel mai potrivit pentru persoanele simple, pozitive, organizate, energice, dar și cerebrale. De asemenea, acestea pot avea probleme cu dezordinea și haosul, preferând un stil de viață minimalist.

Retro sau Mid-Century

Stilul Mid-Century este specific societății americane din anii ‘50. Este un mix între stilul scandinav și influențele bauhaus, serialul Mad Men fiind un început bun pentru toți cei care vor să se inspire mai mult din acest stil și să-i cunoască dedesubturile. Mulți designeri de interior sunt de părere că stilul retro combină excelent estetica curată a modernismului cu căldura și confortul stilului tradițional, luând din ambele lumi cele mai frumoase elemente. Combinația dintre lemn și piele este un real succes, iar culori precum verde smarald, auriu, roșu sau orange sunt caracteristice. Oamenii cu un simț al esteticului extrem de rafinat, aproape princiari se pot simți foarte atrași de stilul retro. Cu toate acestea, pot fi acuzați și de faptul că sunt destul de rigizi.

Acestea sunt doar câteva dintre clasificările designului de interior, care lucrează cu psihologia la nivel extrem de subtil, dar foarte convingător – atât timp cât îi înțelegi secretele.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2025, 13:42 // Actual //  bani.md

Oamenii din Răciula, Călărași, își amintesc cu lacrimi în ochi cum sovieticii au încercat să închidă mănăstirea din localitate acum 66 de ani. Înarmați cu furci, sape, pietre, sătenii au încercat să apere locașul timp de 10 zile.

Supraviețuitorii evenimentelor din 1959 își amintesc cum unii militari sovietici încercau să se mascheze în preoți, pentru a intra în casa Domnului, însă au fost deconspirați după ce le-au fost observate dungile roșii de pe pantaloni.

Pe 2 iulie, circa 500 de milițieni și ostași cu arme au venit să se confrunte cu oamenii din Răciula. O persoană a fost împușcată, trei – grav rănite, iar alți opt săteni – condamnați pentru revolta lor.

„Era un polițist tânăr. Simion Davin s-a repezit și l-a înfipt. El cu pistolul l-a împușcat. Ne-am uitat cum a răsuflat de câteva ori, i-au pus lumânărica în mână, a bătut clopotul și și-a dat duhul. A venit unul mai mare și a spus așa: Luați-l imediat și duceți-l să îl îngropați, să nu știe nimeni. A doua zi au venit și au închis biserica și cu asta s-a terminat”, povestește Ana Stratan din Răciula.

Tatăl lui Andrei Mocreac a participat la apărarea mănăstirii și a fost condamnat. Bărbatul a relatat că KGB-ul sovietic i-a propus părintelui său se dezică de religie, ca să fie eliberat mai devreme, însă localnicul a refuzat și a petrecut 15 ani prin penitenciare, ajungând și în Siberia. Deși ulterior s-a cerut reabilitarea, nici o instanță nu i-a dat dreptate.

După închiderea mănăstirii, într-o clădire a mănăstirii a devenit depozit, iar altele – casă de cultură și sală sportivă. Apoi a început propaganda în școli, profesorii au interzis copiilor să poarte cruciulițe la gât, să colinde, iar în sâmbăta Paștelui – se organizau evenimente sportive, pentru ca elevii să nu se intereseze de religie, iar de sărbătorile creștine localnicii erau scoși la muncă.

„În ziua de Paște biblioteca lucra. Oamenii veneau de la sfințit, dar eu mă duceam la lucru. Ședeam acolo, nu venea nimeni, dar ședeam acolo, că ne controla. Așa ne băga în cap că nu există Dumnezeu, nu trebuie să credem. Ce le încurca lor, nu îmi închipui. Dar totdeauna, făceam și cu dânșii, făceam și Anul Nou, dar făceam și Crăciunul”, a relatat Parascovia Marin din Răciula.

Mănăstirile din Moldova au început să se redeschidă în 1989, odată ce URSS era pe cale să se destrame. Locașul din Răciula și-a deschis din nou ușile pentru enoriași în 1990, iar în 1994 a fost sfințită biserica de vară.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO