Ce trăsături cultivăm copiilor pentru a avea succes în viață? Sfaturile experților

21 Iul. 2021, 16:26
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2021, 16:26 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Părinții ar trebui să-și ajute copiii să cultive trei trăsături de caracter distincte pentru a reuși în viață, susține un expert, care spune că sunt adesea trecute cu vederea în sistemul educațional tradițional.

La conferința recentă, CogX 2021, Nadeem Nathoo, cofondator al programului de inovare pentru adolescenți The Knowledge Society, consideră că pentru a avea succes copiii ar trebui să fie curioși.

De asemenea, nu ar trebui să fie „leneși”, a spus Nathoo, deși a clarificat că acest lucru nu înseamnă că copiii trebuie să aibă o „etică de muncă super puternică”.

În al treilea rând, Nathoo a spus că părinții ar trebui să ia în considerare dacă copilul lor are o „părtinire față de acțiune” – „petrec mult timp gândindu-se sau sunt idiferenți de ceea ce se întâmplă în lume?”

Conform unui studiu din 2018, copiii părinților care credeau că copiii lor sunt mai curioși au avut o performanță mai bună la citit și la matematică.

Între timp, psihologul de la Harvard, Lisa Feldman Barrett, a spus că părinții ar trebui să-și aplaude copilul pentru că acționează idependent și iau decizii singuri, astfel încât să învețe abilități pentru ei înșiși.

Nathoo a sugerat că părinții ar putea ajuta la promovarea unor astfel de abilități, oferindu-le copiilor expunerea la probleme și instrumentele necesare pentru a le rezolva.

De asemenea, el a îndemnat părinții să se asigure că copiii lor sunt conștienți de marea varietate de locuri de muncă disponibile. De exemplu, Nathoo a spus că este „imposibil să concepi măcar să fii tehnician în nanofabricare dacă nu știi ce este asta”.

El credea că părinții ar trebui să fie „intenționați” în stimularea curiozității copiilor lor, încurajându-i să cerceteze și să afle lucrurile pentru ei înșiși.

„Învățăm literalmente opusul”

În plus, Nathoo a spus că în sistemul de învățământ „predăm literalmente opusul” multor trăsături care sunt apreciate la oameni mai general – rezolvarea problemelor, tratarea ambiguității, comunicării și colaborării.

El a explicat: „Nu există loc pentru rezolvarea problemelor – există întotdeauna un răspuns în spatele manualului. Nu există loc pentru ambiguitate – știi exact ce înveți în clasa 8,9,10,11,12. Nu îi învățăm pe oameni cum să comunice bine și este foarte competitiv și nu colaborează. ”

Nathoo a subliniat că nu încearcă să „bată” sistemul educațional, ci a dorit în schimb să evidențieze ceea ce prețuiesc oamenii și unde există o „dezaliniere” în ceea ce sunt învățați tinerii.

Nathoo a susținut că „viața este probabil cea mai bună instituție de dezvoltare umană”, dar a sugerat că se simte „foarte nestructurată” și „serendipită”, deoarece sistemul educațional nu îi pregătește pe tineri pentru asta la maturitate.

Deci, el credea că învățarea bazată pe proiecte și experimente, precum și lucrul cu alții și construirea de relații, sunt cheia dezvoltării tinerilor.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău