Cea mai bogată femeie din Europa de Est anunță planuri grandioase. Controlează și o televiziune din Chișinău

07 Feb. 2024, 11:31
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
07 Feb. 2024, 11:31 // Slider //  bani.md

După decesul omului de afaceri ceh Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, soția sa a preluat frâiele afacerilor, inclusiv ale PPF Group, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 43 de miliarde de euro.

Când cel mai bogat om din Europa de Est a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu știa numele soției sale. Trei ani mai târziu, numele Renata Kellnerova este asociat complet cu afacerea familiei, un imperiu de telecomunicații, media, servicii financiare și comerț electronic cu sediul la Praga, care are 61.000 de angajați și operează în 25 de țări.

Acum, în primul său interviu, Renata Kellnerova a detaliat planurile grupului ceh PPF, care deține și Pro TV, dar și subsidiara din Republica Moldova Pro Tv Chișinău.

Planurile includ acum îndepărtarea de piețele din Asia și noi achiziții în Europa. Deși nu există încă un calendar exact pentru ieșirea completă din Asia, „obiectivul principal al afacerii noastre s-a mutat spre Vest în ultimii trei ani”, spune Kellnerova.

Cu lichidități suplimentare la îndemână și rate ale dobânzilor mai mari care apasă asupra evaluărilor activelor, PPF scanează Europa în căutarea unor noi ținte de achiziție. Cele mai mari achiziții făcute până acum au fost preluarea unei participații în InPost, o companie poloneză de comerț electronic, și obținerea unei participații la postul german ProSiebenSat.1 Media.

În regiune, PPF este poate cel mai bine cunoscut ca proprietar al unor posturi de televiziune private în șase țări din Europa de Est și al uneia dintre cele mai mari companii de telefonie din Republica Cehă.

Cu active în valoare de 43 de miliarde de dolari, PPF a apărut ca unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Republica Cehă, un succes pe care Petr Kellner l-a valorificat prin extinderea pe piețele în creștere rapidă din Rusia și China. Dar, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap geopolitica și afacerile, multe companii, inclusiv PPF, au acum ca prioritate creșterea mai aproape de casă.

Într-un schimb de e-mailuri cu Bloomberg News, primele sale comentarii publice către mass-media de când a preluat conducerea PPF, Kellnerova a povestit perioada dificilă pe care a petrecut-o pentru a se familiariza cu operațiunile complexe ale companiei după moartea bruscă a soțului său.

„Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF, iar apoi să încep din nou dezvoltarea afacerii. Mi-am dat seama că PPF este ceva personal pentru mine și că sarcina mea este să îi pregătesc pe copiii noștri, astfel încât să aibă posibilitatea de a prelua ei înșiși conducerea grupului într-o zi”.

De când a preluat controlul, femeia de 56 de ani și-a pus amprenta asupra companiei. Ea a supervizat o îndepărtare majoră de Asia – cândva o sursă cheie de venit – și și-a îndreptat atenția înapoi către piețele occidentale. A ales un nou director general și s-a despărțit de unii dintre aliații apropiați ai soțului său decedat. Ea a adus compania în proprietatea deplină a familiei prin cumpărarea participațiilor de la doi acționari minoritari, apoi s-a numit pe sine și pe cele trei fiice ale sale în consiliul de administrație al unui nou holding care adăpostește toate activele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!