Piața imobiliară. Cu cât se vând apartamentele noi și vechi

07 Feb. 2024, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2024, 10:53 // Actual //  Lupu Eduard

Bursa imobiliară Lara a furnizat date actualizate privind prețurile apartamentelor în Chișinău pentru luna ianuarie 2024, indicând o stabilitate în ceea ce privește costul pe metru pătrat în comparație cu luna precedentă.

Conform raportului, prețul mediu pentru un metru pătrat de apartament în varianta „albă” a rămas neschimbat la 826 de euro în ianuarie 2024, comparativ cu luna decembrie 2023. Totodată, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, s-a înregistrat o creștere de 2% a prețului mediu.

În detaliu, în ianuarie 2023, prețurile medii pe metru pătrat în diversele sectoare ale orașului au variat astfel: în Botanica între 600 și 839 de euro, în Buiucani între 792 și 839 de euro, în Centru între 815 și 1108 euro, în Chekany între 552 și 768 de euro, iar în Râșcani între 720 și 959 de euro.

Este important de remarcat că, pe parcursul anului 2023, prețurile locuințelor în „clădiri noi” au înregistrat o ușoară creștere, trecând de la 810 la 826 de euro pe metru pătrat, ceea ce reprezintă o creștere de 2%. Comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când prețurile au crescut cu 17,1%, ritmul de creștere a fost mai moderat în 2023.

În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul la fel a rămas neschimbat față de luna decembrie, la 693 euro metru pătrat.

Cele mai scumpe locuințe rămân cele cu o odaie situate în centrul Chișinăului. Metrul pătrat ajunge la 955 euro metrul pătrat. Cel mai ieftine sunt apartamentele cu patru odăi de la Otovasca – 468 euro metrul pătrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău