Cea mai mare amenințare pentru Putin: Ea nu vine din Statele Unite

24 Oct. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin s-a confruntat cu o pierdere umilitoare de teritoriu și de trupe în războiul său împotriva Ucrainei.

Șeful Serviciilor Secrete ucrainene Andrii Cherniak a susținut că este posibil ca o revoltă populară să apară la Moscova, care ar putea declanșa pierderea puterii de către liderul de la Kremlin.

”Când strada se ridică, atunci reprezentanții de „top” ai guvernării se vor alătura revoltei”, a declarat el pentru RBK-Ucraina. El crede că ”personalitățile apropiate lui Putin își așteaptă timpul până când furia din rândul populației va atinge o masă critică”, potrivit Newsweek.

Dar experții sunt plini de scenarii la adresa lui Putin. Un economist de origine rusă de la Universitatea Chicago, Konstantin Sonin, a declarat că ”ultima schimbare seismică a puterii de la Moscova — prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 — nu a fost doborâtă de nimic clandestin, de niciun fel de organizație”.

Colapsul URSS-ului ”s-a produs într-un anumit fel. În momentul în care a avut loc un puci militar și oamenii au ieșit în stradă împotriva armatei, împotriva tancurilor la Moscova, s-a prăbușit ca și cum n-ar fi existat niciodată”, a adăugat Sonin.

„Eu sper că ar putea exista o revoluție în care nu va exista niciun partid revoluționar – sau avangardă care să aducă arme și să pregătească trupe în mod clandestin –, ci doar că se va prăbuși de la sine.

Se pare că Putin doar participă la crearea acestui colaps”, a spus economistul rus de la Universitatea din Chicago, Statele Unite.

Centrele de recrutare militară incendiate din Rusia au fost printre primele semne tangibile de nemulțumire față de invazia Ucrainei. Acest lucru a fost văzut și în protestele la nivel național ca răspuns la mobilizarea parțială a rezerviștilor militari de către Putin luna trecută.

„Cea mai mare amenințare pentru Putin în acest moment este o înfrângere militară în Ucraina. Dar, evident, cei care ar face asta într-un final ar face de fapt schimbarea.

Evident, asta se întâmplă în Rusia”, a spus Ilya Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat din Rusia, între 2007 și 2016, aflat în exil, la Kiev și singurul parlamentar care a votat împotriva anexării Crimeii la Rusia.

O revoluție de succes, în viziunea lui Ponomarev, trebuie susținută „de anumite părți ale elitelor. De aceea cred că ar fi o mișcare bidirecțională. Trebuie să lucrăm la ambele pentru a facilita schimbarea regimului în Rusia”.

El a spus că oponenții lui Putin lucrează la diferite strategii. Mișcarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, este acum „incapabil” de acțiune, dar va juca „un rol foarte important după schimbare”.

Oligarhul exilat Mihail Hodorkovski lucrează la divizarea membrilor elitei, în timp ce Ponomarev însuși lucrează la activități revoluționare de bază. Așadar, amenințarea pentru Putin vine mai degrabă din interiorul Rusiei, decât de undeva din Statele Unite, susțin experții.

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO