Cea mai populată țară din lume a devenit și mai „aglomerată”. China planifică să crească vârsta de pensionare

11 Mai 2021, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mai 2021, 10:50 // Actual //  MD Bani

Cea mai populată țară din lume a devenit un pic mai „aglomerată”. Oficial, China a depășit bariera celor 1,4 miliarde de oameni. În doar 10 ani, de la ultimul recensământ, populația a crescut cu 72 de milioane de persoane.

Populaţia Chinei a ajuns anul trecut la 1,41 miliarde de locuitori, a anunţat marţi cea mai populată ţară din lume, prezentând rezultatele recensământului său decenal, relatează Agerpres.

Comparativ cu precedentul recensământ realizat în 2010, populaţia Chinei a crescut cu 72 de milioane de locuitori, o creştere cu 5,38% în 10 ani, a declarat Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Publicarea rezultatelor acestui recensământ, aşteptată la începutul lunii aprilie, a fost amânată cu câteva săptămâni, alimentând ideea că cifrele ar putea fi deranjante pentru regimul comunist, notează AFP.

La sfârşitul lunii aprilie, guvernul de la Beijing a negat informaţiile apărute în presă care susţineau că China era pe punctul de a anunţa primul său declin al populaţiei de la marea foamete de la sfârşitul anilor 1950, care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Până în prezent, China a prevăzut o curbă de creştere a populaţiei care va atinge un maxim în 2027, când India o va devansa, devenind cea mai populată ţară din lume. Populaţia chineză va începe apoi să scadă, ajungând la 1,32 miliarde de locuitori în 2050.

Recensământul decenal s-a încheiat în decembrie anul trecut şi a fost realizat cu ajutorul a 7 milioane de voluntari care au mers din uşă în uşă în toată ţara.

Prin urmare, rezultatele sale sunt considerate mai fiabile decât anchetele demografice anuale, care se bazează pe estimări.

Din 2017, rata natalităţii a scăzut constant în China, în pofida relaxării anul precedent a politicii „copilului unic”, permiţând naşterea unui al doilea copil.

Rata natalităţii a scăzut în 2019 la 10,48 la 1.000 de locuitori, cel mai scăzut nivel de la fondarea Chinei comuniste în 1949.

Există numeroase motive pentru scăderea ratei natalităţii: o scădere a numărului de căsătorii, costul locuinţelor şi al educaţiei, faptul că femeile amână naşterea unui copil punând înainte cariera.

Demografii au avertizat China împotriva unei evoluţii în stil japonez sau sud-coreean, cu o populaţie în scădere şi un număr mare de oameni în vârstă în raport cu cei tineri şi activi pe piaţa muncii.

În martie, Parlamentul chinez a adoptat un plan pentru creşterea treptată a vârstei de pensionare în următorii cinci ani, spre dezaprobarea unei mari părţi a opiniei publice.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ