Cei mai bogați 10 proprietari de echipe sportive au împreună averi estimate la peste 500 miliarde de dolari 

01 Iun. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
01 Iun. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  bani.md

Pe măsură ce valoarea echipelor sportive continuă să crească vertiginos, oamenii care își pot permite să investească în aceste francize se numără printre cei mai bogați oameni de pe planetă. În prezent, lista celor mai bogați proprietari de echipe sportive include doi moștenitori ai Walmart, Rob Walton și Ann Walton Kroenke, împreună cu fostul asistent al lui Bill Gates, Steve Ballmer. Business Insider a realizat o listă a celor mai bogate persoane care dețin o cotă majoritară într-o echipă dintr-o ligă sportivă profesionistă importantă și a analizat cum și-au făcut averile, folosind date de la Forbes.

Acești antreprenori au averi estimate la 548,8 miliarde dolari  și dețin patru echipe de fotbal, patru echipe NBA, trei echipe NFL, două echipe NHL, o echipă MLB și o echipă de cricket în India.

10.Steve Cohen

Averea estimată: 19,8 miliarde de dolari

Echipe deținute: New York Mets (MLB)

Steve Cohen și-a făcut miliardele ca fondator al mai multor fonduri speculative, inclusiv Point72, care administrează active de 33,9 miliarde de dolari. Firma are 185 de echipe de investiții, iar focusul principal este pe selectarea acțiunilor. În 2020, Cohen a cumpărat o cotă de 95% din New York Mets pentru o sumă estimată la 2,4 miliarde de dolari.

9.David Tepper

Averea estimată: 21 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Carolina Panthers (NFL), Charlotte FC (MLS)

David Tepper a lucrat mulți ani pentru Goldman Sachs, dar a plecat la începutul anilor 1990 când nu a fost promovat ca partener. A fondat fondul speculativ Appaloosa Management în 1993, care deține active de 6,7 miliarde de dolari. Cele mai mari participații ale sale sunt la Alibaba și Adobe. Tepper a cumpărat Carolina Panthers în 2018 pentru o sumă record pe atunci de 2,2 miliarde de dolari.

8.François Pinault

Avere estimată: 26 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Stade Rennais FC (Ligue 1 franceză)

François Pinault este fondatorul și proprietarul Kering, un grup de lux care deține mai multe branduri emblematice de modă, printre care Gucci, Saint Laurent și Balenciaga. Primul succes al lui Pinault a venit în industria lemnului, înainte de a se reorienta către vin și comerț cu amănuntul. Pinault a cumpărat clubul de fotbal din orașul natal, Stade Rennais FC, în 1998.

7.Stan Kroenke și Ann Walton Kroenke

Avere estimată: 27 de miliarde de dolari (16 miliarde de dolari prin Stan Kroenke și 11 miliarde de dolari prin Ann Kroenke) Echipe deținute: Los Angeles Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (NHL), Arsenal FC (Premier League engleză), Colorado Rapids (MLS)

Stan Kroenke și-a făcut cea mai mare parte a averii din dezvoltarea imobiliară prin deținerea The Kroenke Group. Este căsătorit cu Ann Walton Kroenke, nepoata fondatorului Walmart, Sam Walton, și una dintre moștenitoarele averii familiei. Împreună, sunt unii dintre cei mai mari proprietari de terenuri din SUA. Familia Kroenke deține multe francize sportive prin intermediul companiei holding Kroenke Sports & Entertainment, inclusiv unele echipe de esports.

6.Dan Gilbert

Avere estimată: 28 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Cleveland Cavaliers (NBA)

Dan Gilbert și-a făcut averea ca fondator al unei companii de creditare online pentru locuințe numită Rock Financial, care a fost cumpărată de Intuit în 1999 la o valoare de 370 de milioane de dolari. În acel an, compania a fost redenumită Quicken Loans. Astăzi, Gilbert deține peste 100 de afaceri. Gilbert a cumpărat Cleveland Cavaliers în 2005 pentru un record NBA la acea vreme de 375 de milioane de dolari.

5.Miriam Adelson

Averea estimată: 32 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Dallas Mavericks (NBA)

Miriam Adelson este văduva lui Sheldon Adelson, fostul proprietar al cazinoului Las Vegas Sands, care a murit în 2021. Ea și familia ei dețin mai mult de jumătate din imperiul jocurilor de noroc. În 2023, Adelson și familia ei au cumpărat Dallas Mavericks de la Mark Cuban pentru 3,5 miliarde de dolari.

4.David Thomson

Averea estiamtă: 72 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Winnipeg Jets (NHL)

David Thomson face parte din cea mai bogată familie din Canada, care și-a făcut averea din imperiul editorial și media. În plus, Thomson este președintele corporației Thomson Reuters. Thomson este, de asemenea, coproprietar al companiei deținută și administrată de sport și divertisment True North Sports + Entertainment. În 2011, True North a cumpărat Atlanta Thrashers din NHL și a mutat echipa în Canada, unde a devenit Winnipeg Jets.

3.Rob Walton

Averea estimată: 82 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Denver Broncos (NFL)

Rob Walton este fostul președinte al Walmart și fiul fondatorului Walmart. Când tatăl său a murit în 1992, el a moștenit o mare parte din averea familiei. Walton și familia sa au cumpărat Denver Broncos în 2022 pentru 4,65 miliarde de dolari.La acea vreme, a fost cel mai mare preț plătit vreodată pentru o echipă sportivă profesională.

2.Mukesh Ambani

Averea estimată: 114 miliarde de dolari

Echipe deținute: Mumbai Indians (Indian Premier League)

Mukesh Ambani este cel mai bogat om din India. Este unul dintre moștenitorii averii Ambani, care a pornit cu o companie de textile și țesături, Reliance Industries. Ambani este proprietarul și președintele a ceea ce este acum un conglomerat masiv care include companii de energie, retail,telecomunicații, media și divertisment. În 2008, la formarea noii ligi de cricket, Indian Premier League, Reliance Industries a cumpărat Mumbai Indians pentru 112 milioane de dolari.

1.Steve Ballmer

Avere estimată: 127 de miliarde de dolari

Echipe deținute: Los Angeles Clippers (NBA)

Steve Ballmer s-a alăturat Microsoft în 1980 ca asistent al lui Bill Gates. În cele din urmă, a negociat un contract care includea o participație la companie, care l-a ajutat să-și construiască cea mai mare parte a averii. În cele din urmă, a devenit CEO al Microsoft. La data redactării, Forbes îl clasa pe locul 10 printre cei mai bogați oameni din lume. În 2014, Ballmer a cumpărat Los Angeles Clippers pentru 2 miliarde de dolari. Mulți credeau la acea vreme că a plătit prea mult pentru echipă, prețul nefiind în concordanță cu alte vânzări contemporane de echipe NBA. Cu toate acestea, potrivit Forbes, franciza valorează acum 4,7 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău