Cel mai bogat ucrainean a cumpărat vântul din România

09 Aug. 2023, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2023, 11:16 // Actual //  Lupu Eduard

DTEK Renewables International & Moldova Eolian, parte a grupului de energie și utilități DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a asamblat prima turbină în parcul eolian din comuna Ruginoasa, județul Iași, unde lucrează cu grupul românesc Electromontaj, echipamentul fiind și cel mai mare de acest tip din România.

Fiecare turbină va avea o putere instalată de 6 MW și o înălțime de 125 de metri, a anunțat anterior compania.

La începutul anului, DTK Renewables International & Moldova Eolian a încheiat un contract cu Electromontaj pentru proiectarea și construirea infrastructurii necesare unui parc eolian care să fie amplasat în comuna Ruginoasa din județul Iași.

Ionuț Tănăsoaica, CEO Electromontaj, și John Stuart, CEO DTEK Renewables International

Averea lui Rinat Ahmetov este estimată la acest moment de Forbes la 5,7 miliarde dolari.

Lucrările care fac obiectul acestui contract sunt: rețeaua de linii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până în stația de conexiune la sistemul energetic national (SEN), fundațiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul acestui proiect, platformele pentru depozitarea echipamentelor, platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj care vor face montajul pe șantier al turbinelor, precum și drumurile de acces și interioare ale parcului eolian: atât cele temporare care vor permite aducerea elementelor componente ale turbinelor cât și drumurile definitive care se vor utiliza pentru exploatarea și mentenanța echipamentelor pe întreaga durată de viață a instalației.

La derularea proiectului participă și Emfor Montaj, companie din grupul Electromontaj, în calitate de subcontractor.

Parcul de la Ruginoasa se va întinde pe o suprafață de aproximativ 23 hectare. Centrala electrică eoliană va avea o putere instalată de 60 MW și, odată finalizată va livra o cantitate de energie de circa 150.000 MWh pe an în sistemul energetic national.

În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect, în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș, ce se întinde pe 90 de hectare și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

Cele două amplasamente, Ruginoasa (Iași) și Glodeni (Mureș), au fost alese de Finas Group ținând cont că ambele județe au deficit major de energie și, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile.

DTEK Renewables International este parte a grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat în prezent ca un holding cu șapte subsidiare deținute în totalitate și încorporate în Țările de Jos, grupul are majoritatea operațiunilor și activelor sale în Ucraina. Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene și termice, sunt implicate în producția de cărbune și gaze naturale, și comercializează produse energetice atât pe piețele ucrainene, cât și pe cele internaționale. Totodată, distribuie și furnizează energie electrică clienților, oferă produse și soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltă o rețea de stații de încărcare rapidă cu energie.

Înființat în 2002, Finas Group activează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Compania clujeană a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău