China își începe declinul. A luat-o pe urmele Japoniei

09 Aug. 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2023, 11:11 // Actual //  Lupu Eduard

China își începe declinul, luând-o pe urmele Japoniei, cu scădere a populației și deflație.

Declinul Chinei a început în momentul în care economia imensei dictaturi comuniste a pășit în teritoriul deflaționist după ce indicele prețurilor de consum a înregistrat o contracție pentru prima dată în ultimii doi ani, subliniind provocările cu care se confruntă autoritățile în eforturile lor de a revigora consumul.

Indicele prețurilor de consum a înregistrat o scădere de 0,3% în comparație cu iulie 2022, similar cu declinul din luna anterioară, în timp ce prețurile la nivel de producție au înregistrat o scădere de 4,4% în luna iulie.

Deflația, la fel de periculoasă ca inflația

Prețurile au scăzut ultima dată în februarie 2021 și au continuat să scadă timp de câteva luni, semnalizând că economia Chinei nu s-a redresat suficient de bine după pandemie și se îndreaptă spre deflație.

Deflația înseamnă când prețurile scad în loc să crească, spre deosebire de inflație care aduce creșteri de prețuri. Ambele pot fi periculoase pentru economie. Inflația mare poate afecta negativ economia, dar nici deflația, adică scăderea prețurilor, nu e benefică. Când prețurile scad, oamenii așteaptă să cumpere mai târziu pentru că cred că vor găsi prețuri mai mici.

Or, la nivelul întregii economii, această așteptare implică mai puțină activitate economică, mai puține venituri obținute și distribuite de către producători și vânzători și o creștere economică mai redusă, scrie profesorul Silviu Cerna.

Economia Japoniei s-a confruntat și ea cu deflația

Dacă economia intră în deflație, atunci este posibil ca guvernul să fie nevoit să ofere mai multe ajutoare pentru a stimula activitățile economice. În același timp, cei care iau decizii se confruntă și cu o încetinire în sectorul imobiliar și cu scăderea comerțului.

Datele furnizate de autoritățile din China au arătat că exporturile din luna iulie au scăzut cu 14,5% în comparație cu anul anterior, înregistrând astfel cea mai mare scădere bruscă de la începutul pandemiei.

Guvernul Chinei a sperat că rata medie a creșterii prețurilor, ceea ce numim inflație, va fi de 3% în 2023. Dar situația a arătat că există o diferență din ce în ce mai mare între ce sperau oficialii și cum stau lucrurile în realitate.

Un exemplu de țară care a trăit o lungă perioadă de stagnare economică din cauza deflației este Japonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Până la un milion de ruși au fugit în străinătate în primul an de la invazia Kremlinului în Ucraina. Acum, mii se întorc acasă, oferind o victorie propagandistică președintelui Vladimir Putin și un impuls pentru economia sa de război, scrie Bloomberg.

În condițiile în care războiul încă face ravagii, iar omul care l-a început este pe cale să își asume un nou mandat de șase ani la putere, mulți ruși se confruntă cu o alegere dificilă. Confruntându-se cu respingeri la reînnoirea permiselor de ședere, cu dificultăți în ceea ce privește transferul de muncă și de bani în străinătate și cu un număr limitat de destinații care îi mai primesc, aceștia aleg să pună capăt autoexilului.

“Afacerea nu a funcționat, nimeni nu ne așteaptă cu adevărat” în străinătate, a declarat Alexey, un fost consultant politic în vârstă de 50 de ani din Moscova, care s-a mutat în Georgia pentru a lucra ca antreprenor după ce a fost reținut la un miting anti-război în capitala rusă. El s-a întors când finanțele afacerii sale s-au epuizat, a spus Alexey. El și alte persoane intervievate de Bloomberg au cerut să nu-și dezvăluie numele de familie din motive de securitate.

Invazia din februarie 2022 a provocat un exod în masă din Rusia la o scară nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mulți au plecat pentru a înregistra disidența față de război, dar și de teama de mobilizare. Când Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, a declanșat un nou val de plecări a sute de mii de persoane.

Fluxul de plecări a încetinit, dacă nu s-a inversat. În iunie, Kremlinul s-a lăudat că jumătate dintre toți cei care au fugit în acele zile de început s-au întors deja, iar acest lucru pare să reflecte statisticile disponibile din cele mai populare țări de destinație, precum și datele furnizate de companiile de relocare. Pe baza datelor clienților unei firme de relocalizare, Finion din Moscova, se estimează că 40%-45% dintre cei care au plecat în 2022 s-au întors în Rusia, a declarat directorul companiei, Viaceslav Kartamyshev.

Putin a lăudat întoarcerea oamenilor de afaceri, a antreprenorilor și a specialiștilor cu înaltă calificare ca fiind o “tendință bună”. El consideră că afluxul este un semn de sprijin pentru politicile sale, indiferent de motivele reale ale întoarcerii lor acasă, și o dovadă că rușii au “un sentiment de apartenență, o înțelegere a ceea ce se întâmplă”.

Poveștile de revenire sunt folosite în mod activ în propagandă ca o confirmare a “rusofobiei” din Occident, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoare a firmei de consultanță politică R.Politik și senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center. Pentru Putin, acest lucru contează, deoarece “îl alimentează, îi oferă dovezi suplimentare că a avut dreptate”, a spus ea.

Mii de expatriați care se întorc în țară ajută, de asemenea, Rusia să facă față sancțiunilor din timpul războiului și să obțină o performanță economică solidă. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, migrația inversă a adăugat probabil între o cincime și o treime la creșterea economică anuală de 3,6% a Rusiei în 2023.

Cu toate acestea, lucrătorii care se întorc în țară constituie doar un procent estimat la 0,3% din numărul total de angajați. Acest lucru nu contribuie prea mult la atenuarea penuriei acute de pe piața forței de muncă, dar evidențiază contribuția supradimensionată a repatriaților la activitatea economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău