Cele mai frumoase locuri de văzut din lume – toate destinațiile incluse în clasamentul revistei Time

16 Iul. 2022, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2022, 15:00 // Actual //  bani.md

Revista americană și site-ul de știri TIME tocmai a lansat lista cu cele mai bune 50 de locuri de văzut din lume din 2022. Lista a fost întocmită de rețeaua sa internațională de corespondenți și colaboratori și, spune TIME într-o declarație, „cu ochiul către cei care oferă experiențe noi și interesante”.

Cele 50 de destinații includ atât locuri clasice, cât și locuri mai puțin explorate, dar ceea ce le unește este că „înfloresc, cresc și se schimbă”, spune TIME, „marcând calea către redresarea economică” și „investind în durabilitate.”

America de Nord

În Statele Unite, TIME recomandă centrele moderne de pe Coasta de Vest din Portland, Oregon și San Francisco, zona de coastă din Florida din Miami și „Comeback City” Detroit din Michigan. Destinația de schi de iarnă Park City, Utah, primește și ea o recomandare.

În Canada, capitala Ontario Toronto și micul oraș de surfing Tofino, British Columbia, sunt alegerile, iar mai la nord, din nou, Illuissat, pe continentul Groenlandei, se deschide spre Disko Bay, „Marele Canion al Cercului Arctic”.

Destinațiile de plajă mereu populare din Jamaica și Riviera Nayarit din Mexic se află, de asemenea, pe lista din 2022.

America de Sud

Orașul Salta, în nord-vestul muntos al Argentinei, și satul El Chaltén, din Parcul Național Los Glaciares din țară, au atras atenția TIME în acest an.

Rapa Nui din Chile — mai bine cunoscută ca Insula Paștelui — și Insulele Galapagos din Ecuador sunt două minuni vulcanice care au ajuns pe listă.

Metropolele animate Bogotá, Columbia și São Paulo, Brazilia, sunt încă două dintre recomandările urbane ale TIME.

Europa

În Marea Britanie, farmecele bucolice ale comitatului englez Devon și ale orașului Portree, de pe insula scoțiană Skye, primesc aprobarea în acest an.

Orașele vest-europene Marsilia (Franța), Copenhaga (Danemarca), Skellefteå (Suedia) și València (Spania) primesc toate o recomandare.

Apoi există regiunea italiană Calabria, orașul grecesc antic Salonic, regiunea portugheză Alentejo și arhipelagul Madeira.

Mica stațiune cehă de schi Dolni Morava și orașul fortăreață lituanian Kaunas se află pe listă, la fel ca splendoarea istorică a capitalei turce Istanbul.

Asia Pacific

Kerala și Ahmedabad din India se numără printre recomandările asiatice, la fel ca insulele japoneze Setouchi și Kyushu.

Capitala sud-coreeană Seul este un vârf de top, la fel ca provincia indoneziană Bali și insula centrală a Filipinelor Boracay.

Marea Barieră de Corali din Australia și orașul-port Fremantle sunt apreciate, la fel ca Queenstown din Noua Zeelandă, un centru pentru sporturile de aventură pe Insula de Sud.

În cele din urmă, Traseul Trans-Bhutan din Bhutan și Drumurile Mătăsii istorice din Uzbekistan sunt unele dintre cele mai puțin parcurse în alegerile din acest an.

Orientul Mijlociu

Qatarul și capitala sa Doha au atenția tuturor în acest an, deoarece vor găzdui Cupa Mondială din 2022 în decembrie, în timp ce destinația emergentă de porturi de aventură Ras Al Khaimah din Emiratele Arabe Unite a ajuns și ea pe listă.

Africa

Capitala kenyană Nairobi și capitala ruandeză Kigali sunt alegerile urbane ale TIME din Africa. Franschhoek din Africa de Sud, cunoscută pentru cramele sale, și Parcul Național Zambezi de Jos din Zambia sunt, de asemenea, recomandate.

Parcul Național Hwange din Zimbabwe este selecția finală de pe continent.

Dincolo

Pentru cei mai îndrăzneți dintre călători, alegerile din 2022 ale TIME includ, de asemenea, regiunea polară arctică și Stația Spațială Internațională.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 09:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 09:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Curtea Supremă de Justiție (Dosarul nr. 2rh-5/25 NR. PIGD 2-19179753-01-2rh-03032025) a respins, la 14 mai 2025, cererea de revizuire ca inadmisibilă, depusă de lichidatorul companiei „Elat-Neocons” SRL, Tair Manalati și a menținut dreptul de proprietate al Tatianei Melinte asupra unui apartament, procurat în  anul 2019 în temeiul unui contract de investiții cu „Elat-Neocons”.  Tatiana Melinte a susținut că a achitat integral suma de 250.000 lei, prezentând o chitanță și un bon fiscal în acest sens.

Dosarul Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău (Dosarul nr.la-302/24 1 -20149048-02-1 a 01042024), fiind axat pe condamnarea  fostului administrator al companiei, Ghennadie  Dilevschi pentru prejudicierea companiei „Elat-Neocons” cu peste 41 milioane lei, a calificat drept fictive 80 contracte de investiții în construcție.  Ghennadie  Dilevschi  a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare fără restituirea prejudiciului, Iar contractele de investiții, semnate notarial și înregistrate la ASP, printre care figurează și contractul încheiat cu Tatiana Melinte, au fost calificate ca fictive de către instanța penală, deoarece, conform materialelor dosarului, fiind eliberat bonul de casă, mijloacele financiare în casieria companiei nu au fost introduse.

Vom menționa că „Elat-Neocons” a anulat chitanțele și bonurile fiscale, care atestă plățile prin decizie internă peste 2 ani după eliberare, contrar prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 474/1998, cât și Hotărârii Guvernului nr. 141/2019, care NU prevăd astfel de procedură de anulare a bonurilor de casă eliberate plătitorilor, iar Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a oferit statut juridic acestor acțiuni ale „Elat-Neocons”.

Potrivit pct. 3 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 474/1998, ”bonul de casă este un document confirmativ emis de mașina de casă și de control la efectuarea decontărilor băneşti în numerar, care atestă operațiunea economică și achitarea plății.”

Printre Deciziile judecătorești, care NU au recunoscut bonul de casă al Tatianei Melinte în calitate de document confirmativ se numără Dosarul Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău (Dosarul nr. 2a-1813/2021 2-19179753-02-2a-26042021). Chitanța la dispoziția de încasare și copia bonului fiscal, eliberat de „Elat Neocons” SRL, privind achitarea sumei conform contractului de investiție nu a servit ca probă pertinentă și concludentă.  Preşedintele ședinței, judecătoarea Anton Marina a respins în anul 2021 acțiunea, motivând că plata nu a fost dovedită prin documente bancare, ci doar printr-un bon de casă, considerat insuficient. „Faptul că apelanta/reclamanta a achitat suma de 250.000 lei prin alte mijloace decât cele expres prevăzute în contract nu demonstrează executarea corespunzătoare a contractului, fapt ce i-ar acorda dreptul de a pretinde înregistrarea dreptului de proprietate”, deși, potrivit punctului 4.11 din contract, plata trebuia dovedită prin documente bancare sau dispoziții de plată cu nota băncii, ordin de incasare și alte documente, iar bonul de casă nu a fost considerat de  judecătoarea Anton Marina de la Curtea de Apel, un mijloc probator suficient. Este notabil că această judecătoare la 10.04.2025 nu a trecut evaluarea externă (vetting-ul).

În 2022, CSJ a casat hotărârea instanței anterioare și a trimis cauza spre rejudecare. Ulterior, în iunie 2022, Curtea de Apel (Dosarul nr. 2a-1110/22 2-19179753-02-2a-03032022) a admis acțiunea Tatianei Melinte și i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra apartamentului.

Poziția Serviciului Fiscal de Stat (SFS) privind bonurile de casă expusă într-un răspuns oficial din 14 mai 2025 (nr. 26-08/5-20/78143), bonul de casă este un document confirmativ valabil, emis de mașina de casă și control, care atestă o operațiune economică și achitarea plății.

Conform unui material publicat de bani.md, compania „Elat-Neocons” este implicată într-un scandal de amploare, fiind acuzată că încearcă să deposedeze de locuințe 80 de familii din Chișinău. Aceștea au achitat integral pentru apartamente în blocuri construite de companie, însă au primit titlurile de proprietate prin decizii judecătorești în anii 2021-2022, iar hotărârile judecătorești sunt acum revizuite în instanțe, la inițiativa lichidatorului companiei. Situația a generat proteste și apeluri către autorități pentru intervenție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO