Cele mai importante alegeri din lume: De ce este Turcia atât de importantă?

08 Mai 2023, 08:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2023, 08:03 // Actual //  Lupu Eduard

Cu câteva zile înainte de alegerile din Turcia, lumea așteaptă cu respirația tăiată rezultatele votului. Mai multe agenții de presă au catalogat alegerile din Turcia drept „cel mai important vot din lume”.

O publicație europeană afirmă că „Marile capitale ale lumii, de la Paris la Washington, de la Moscova la Beijing, așteaptă cu interes rezultatele alegerilor din Turcia. Turcia este unul dintre principalele puncte ale lumii. Nicio țară nu poate acționa fără a ține cont de Turcia”.

Cu o săptămână înainte de 14 mai, alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt un subiect important pe agenda politică globală. De exemplu, The Washington Post scria cu luni în urmă că „cele mai importante alegeri din 2023 vor avea loc în Turcia”.

Iar The Economist a publicat un articol sub titlul „Cele mai importante alegeri din lume”. În articol se arată că Turcia este „un stat-fanion”, termen utilizat pentru a desemna o țară cu importanță strategică politică, militară, economică.

În articol se arată că lumea a intrat într-o perioadă multipolară: „Opțiunile unor state aflate în poziții importante precum Turcia sunt tot mai relevante. În actuala ordine mondială incertă, ce parte va lua Turcia este mai importantă decât oricând”.

În știre, care amintește că Turcia este un membru important al alianței occidentale încă din al Doilea Război Mondial, se menționează că țara s-a îndepărtat recent de Occident și s-a apropiat de Rusia. Totodată, se arată că a fost organizată o reuniune secretă în cadrul căreia au fost abordate îngrijorările legate de o eventuală despărțire a Turciei de blocul vestic.

Turcia are un rol fundamental la nivel european și asiatic

Faptul că Turcia a cumpărat, cu câțiva ani în urmă, sisteme de rachetă S-400 din Rusia a afectat relațiile Turciei cu Occidentul și cu SUA, se arată în știrea care mai precizează că „Marile capitale ale lumii, de la Paris la Washington, de la Moscova la Beijing, așteaptă cu interes rezultatele alegerilor din Turcia. Turcia este unul dintre principalele puncte ale lumii. Nicio țară nu poate acționa fără a ține cont de Turcia. Poziția strategică a Turciei a fost mereu importantă în politica mondială. Turcia se află într-o poziție vitală și controlează în mare măsură echilibrul de forță”.

În știre se mai susține că „Turcia nu este doar o țară a Orientului Mijlociu. În același timp, este o țară din Balcani, Caucaz și Mediterana de est. Strâmtorile Bosfor și Dardanele, pe care le controlează Turcia, sunt singura cale maritimă care leagă țările din bazinul Mării Negre”.

„Turcia se află printre cele 20 de mari economii ale lumii. Turcia este o țară importantă a lumii islamice și un stat care se întinde din Anatolia până în inima Chinei. Nicio țară nu poate acționa fără a ține cont de Turcia”.

Referindu-se la relațiile Turciei cu Occidentul și la faptul că Turcia nu a reușit să adere, de mulți ani, la Uniunea Europeană, articolul arată că „Dacă UE nu deschide larg ușa către Turcia, nu este corect să aștepte ceva din partea Turciei”.

În finalul știrii se afirmă că „Alegerile din 14 mai sunt foarte importante nu doar pentru Turcia, ci pentru politica globală. Cursul alegerilor va determina viitorul Turciei și al lumii”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău