Cele mai transparente întreprinderi cu capital public din Moldova. TOP 10

31 Mai 2021, 18:18
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
31 Mai 2021, 18:18 // Uncategorized //  MD Bani

În cadrul unei conferințe online organizate de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia a fost prezentat topul celor mai transparente întreprinderi cu capital public din țara noastră. Astfel, Întreprinderea de stat „Moldelectrica”, întreprinderea de stat „MoldATSA” și Societatea pe Acțiuni „Energocom” sunt cele mai transparente întreprinderi cu capital public din Moldova în anul 2020. La polul opus se situează „Apă-Canal Soroca”, „Confercai” și „Gara Nord”.

 „Instituția noastră a fost mereu un promotor al interesului și banului public, iar un element important în acest sens îl constituie transparența. Și pentru că întreprinderile cu capital public reprezintă un patrimoniu național am considerat oportun să analizăm nivelul lor de transparență și sustenabilitate financiară. Ne dorim ca prin acest exercițiu, vrem să le arătăm întreprinderilor din țară, foaie de parcurs prin care își pot spori transparența. Când o întreprindere are toate rigorile de transparență, calitatea gestionării crește, iar beneficiul pe care îl obține societatea este mult mai mare, deoarece o administrare bună este o transparență bună”, a declarat Veaceslav Ioniță, economist la IDIS „Viitorul” și moderatorul conferinței.

Pentru a determinat nivelul de transparență a fost monitorizată activitatea a 60 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova în anul 2020. Întreprinderile au fost selectate după indicatorii economici, în funcție de mărimea activelor, importanța domeniului de activitate al acestor întreprinderi, cu includerea nemijlocită și a întreprinderilor fondate de către autoritățile publice locale. Întreprinderile cu capital public au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență: indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate. Punctajul maxim pentru o întreprindere constituie 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente întreprinderi în 2020 sunt Î.S. „Moldelectrica” (58,4 de puncte), Î.S. „MoldATSA” (58,3 de puncte) și S.A. „Energocom” (56,5 puncte).

Comparativ cu anul trecut, la unele întreprinderi se observă îmbunătățiri în clasamentul din 2021, Astfel, Î.S. „Combinatul Poligrafic din Chișinău” (+47 poziții și 32,6 puncte procentuale), urmată de Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” (+23 poziții și + 18%) și Î.S. Institutul de Geodezie, Prospecțiuni Tehnice și Cadastru „INGEOCAD” (+20 poziții și +24%).

În urma analizei s-a constatat că 47 de întreprinderi din 67 monitorizate au pagini web, însă nu toate sunt utilizate în calitate de instrumente de informare a publicului,  cinci întreprinderi cu capital public din 60 au publicat pe pagina web rapoartele anuale pentru anul 2020. Este vorba de Î.S. „MoldATSA”, Î.S. „Moldelectrica”, S.A. „Metalferos”, S.A. „Energocom” și Î.S. „Radiocomunicații”. De asemenea, numai Î.S. „MoldATSA”, Î.S. „Moldelectrica”, Î.S. „Combinatul Poligrafic din Chișinău” și  Î.S. „Portul Fluvial Ungheni” au publicat în 2020 rezultatele controalelor şi auditurilor economico-financiare. Iar cele mai detaliate informații despre împrumuturi și credite au fost publicate de către Î.S. „Moldelectrica”.

De asemenea, analiza arată că 62% din întreprinderi nu publică pe web planurile anuale de achiziții publice, 57% nu publică anunțurile de participare la achizițiile publice și nici o întreprindere nu a publicat anul trecut contractele de achiziții publice. Totodată, 11 întreprinderi cu capital public din 60 monitorizate nu au desfășurat în 2020 procedurile de achiziții publice conform prevederilor legislației privind achizițiile publice. Totuși, în jur de 1/3 din întreprinderi monitorizate au utilizat în anul 2020 platformele electronice pentru procedurile de achiziții publice.

Cea mai problematică zonă de transparență pentru toate întreprinderile o reprezintă „Granturi și caritate”, cu o medie care nu depășește 2%. Prin urmare, doar Î.S. „MoldATSA”, Î.S. „Combinatul Poligrafic Chișinău”, Î.S. „Editura Știința”, S.A. „Tracom” și Î.S. „Radiocomunicații” au publicat unele informații parțiale despre sumele și beneficiarii granturilor, donațiilor și sponsorizărilor din anul 2020.

Potrivit datelor din Registrul de stat, la data de 1 ianuarie 2021, în Moldova erau înregistrate 187 întreprinderi de stat și 80 de societăți comerciale în care statul deține cotă-parte in capitalul social.

TOP 10 cele mai transparente întreprinderi cu capital public din Moldova:

 

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 11:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 11:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul american Elon Musk a anunțat oficial vânzarea rețelei sociale X (fostul Twitter) către propria sa companie de inteligență artificială, xAI, într-o tranzacție evaluată la 33 miliarde de dolari. Prețul reprezintă 45 de miliarde dolari minus 12 miliarde de datorii, potrivit declarației postate chiar de Musk pe platforma X.

„Viitorul xAI și al X sunt inseparabile. Astăzi facem oficial un pas către integrarea datelor, modelelor, puterii de calcul, distribuției și talentului”, a scris Musk.

Potrivit Reuters, această fuziune va permite companiei xAI să îmbunătățească antrenarea propriului chatbot, Grok, deja integrat în platforma X și lansat recent și pe Telegram.

Deși detaliile tehnice ale tranzacției nu sunt pe deplin clare, nu se știe exact cum vor fi recompensați investitorii rețelei X, ce rol vor avea actualii manageri în noua structură sau dacă acordul va fi supus unei investigații de reglementare.

Conform informațiilor Bloomberg, noua entitate rezultată în urma fuziunii va purta numele XAI Holdings, iar valoarea conglomeratului este estimată la peste 100 miliarde de dolari, excluzând datoriile. Banca Morgan Stanley a fost consilierul financiar principal al tranzacției.

The Wall Street Journal notează că scopul fuziunii este de a construi un ecosistem AI puternic și centralizat sub controlul direct al lui Musk. Integrarea rețelei sociale X în structura xAI ar urma să simplifice procesul de atragere de noi investiții.

Elon Musk a cumpărat Twitter în octombrie 2022, pentru 44 miliarde de dolari, ulterior redenumind platforma în X. Compania xAI, lansată în urmă cu aproape doi ani, este evaluată la 80 miliarde dolari după această achiziție și este considerată un concurent direct al giganților din domeniu, precum OpenAI (susținută de Microsoft) și startup-ul chinezesc DeepSeek.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ