Centrul „Tekwill” a ajuns la patru ani de activitate. Principalele rezultate

16 Mart. 2021, 15:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:13 // Actual //  MD Bani

Centrul de excelență în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor „Tekwill” a ajuns în acest an să celebreze patru ani de activitate. În cadrul evenimentului online organizat cu această ocazie, pe 15 martie curent, au participat reprezentanții instituțiilor de stat, mediului academic și privat, parteneri de dezvoltare, beneficiari etc.

În cadrul evenimentului, Andrei Cușcă, șeful Direcției politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a declarat că „Tekwill” a devenit o casă modernă pentru comunitatea IT din Moldova. „Acesta este un centru educațional, inovațional și de antreprenoriat, care oferă platforma și infrastructura modernă necesară pentru formarea și dezvoltarea profesională, asistență pentru lansarea și maturizarea afacerilor din sectorul IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare”, a susținut Andrei Cușcă, șeful Direcției politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale.

„Ne bucurăm că inițiativele implementate de către echipa „Tekwill” se înscriu perfect și contribuie la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în mod special a Strategiei de dezvoltare a industriei IT și a ecosistemului pentru inovare digitală, precum și Foii de parcurs privind digitalizarea economiei. Ministerul Economiei și Infrastructurii va susține și în continuare sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor prin promovarea politicilor dedicate industriei IT și inovației digitale, care au un enorm potențial de dezvoltare” a adăugat Andrei Cușcă.

În patru ani de implementare, Tekwill a înregistrat 218 500 persoane implicate în programe educaționale, 737 655 ore de instruire livrate, 1 017 echipe și produse dezvoltate. Specialiștii implicați în proiect își propun să diversifice, să multiplice și să exploreze în continuare noi programe educaționale care să deschidă tinerilor calea spre noi și multiple oportunități.

„Tekwill este acel loc unde profesiile viitorului încearcă să inspire următoarele generații și care vin să răspundă necesităților sectorului privat. Acest lucru este una dintre cele mai mari provocări, dar, totodată, este și una dintre cele mai mari oportunități pe care le-a primit sectorul TIC până acum. Patru ani sunt doar un început, urmează multe inițiative frumoase”, a menționat Ana Chirița, directoarea proiectului „Tekwill”.

Centrul de excelență „Tekwill” a fost inaugurat la 15 martie 2017. Acesta a fost edificat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău