Moldova, aproape de recunoaștere mutuală a Programului Agent Economic Autorizat cu țările CEFTA

16 Mart. 2021, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:15 // Actual //  MD Bani

Misiunea de validare a Programului Agent Economic Autorizat (AEO) din  Republica Moldova, care va dura 3 zile, a început ieri, pe data de 15 martie. Grupul de validare, format din reprezentanții părților CEFTA (Acordul Central European de Comerț Liber), cu suportul observatorilor din cadrul Comisiei Europene și statelor membre UE, va evalua cadrul legal, criteriile de eligibilitate, precum și funcționalitatea programului național AEO în vederea recunoașterii reciproce cu părțile CEFTA.

Recunoașterea reciprocă reprezintă un element cheie ce sporește siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și facilitează schimburile comerciale, precum și multiplică beneficiile agenților economici.

Statutul AEO îi oferă titularului o serie de beneficii, precum simplificarea procedurilor vamale, reducerea numărului de controale sau trecerea prioritară a frontierei, în acest sens fiind creată o pistă separată, destinată deținătorilor acestei autorizații. Celelalte facilități includ posibilitatea alegerii locului efectuării controalelor și amânării plăților vamale pe o perioadă de până la 30 de zile.

Programul AEO a fost implementat în Republica Moldova în anul 2014, iar în prezent 115 agenți economici beneficiază de facilităţile şi simplificările oferite de Programul AEO.

Serviciul Vamal va continua dezvoltarea şi implementarea instrumentelor de facilitare a comerțului în corespundere cu standardele internaționale și angajamentele asumate în cadrul acordurilor comerciale.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, Cricova a început pregătirile pentru plantarea a 672,4 hectare de teren transferate în gestiune de către Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția Proprietății Publice.

În prezent, din totalul de terenuri atribuite Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. 400 ha sunt deja prelucrarate, o parte din acestea fiind destinate tehnologiilor organice și sustenabile. Vinificatorii de la Cricova au hotărât să planteze soiuri internaționale precum Chardonnay, Glera, Pinot Noir, și autohtone – Fetească Albă și Viorica.

„Începem să plantăm primele 55 de hectare cu soiuri selecte, potrivite pentru vinuri spumante. În următorii 5-6 ani, planificăm să cultivăm 670 de hectare. Suntem recunoscători ministerului pentru sprijinul și subvențiile acordate, precum și pentru consolidarea suprafețelor de viță de vie. Aceste măsuri ne vor permite să îmbunătățim calitatea vinurilor noastre”, a declarat directorul general Cricova, Sorin Maslo.

Vicepremierul Vladimir Bolea a participat la campania de plantare a circa 50 ha de viță de vie, în cadrul unui proiect dezvoltat de Combinatul de vinuri Cricova.

Potrivit ultimului raport financiar, cifra de afaceri a companiei statului, Cricova a constituit 360 milioane de lei, cu 64,8 milioane de lei mai mare în anul 2022 față de anul precedent. Profitul s-a cifrat la 11 milioane de lei, comparativ cu 9,2 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău