CFM are planuri grandioase! Trenurile vor circula de la nord până la sud fără limite de viteză

19 Ian. 2023, 11:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Ian. 2023, 11:56 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Calea Ferată din Moldova (CFM) are planuri grandioase privind reabilitarea infrastructurii feroviare. Unul dintre scopuri este să reabiliteze traseul Vălcineț – Giurgiulești astfel încât să trenurile să circule fără limite de viteză de la nord până la sud. De asemenea, se va asigura circulația în regim fiabil. Anunțul a fost făcut de directorul CFM, Oleg Tofilat, în timpul unei conferințe de presă.

Realizarea proiectului va fi posibilă datorită agendei de investiții promovate de CFM pe parcursul anului 2022. Este vorba despre proiectul prezentat investitorilor internaționali privind „reabilitarea în ritm accelerat a coridorului de tranzit de la nord până la porturile de la Dunăre – Giurgiulești și Galați.

Potrivit directorului, planul ar putea fi realizabil până la sfârșit de 2024 cu suportul autorităților și investițiilor străine.

„Va fi un proiect incredibil de dificil de realizat pentru că este ceva foarte inovativ. În această iarnă vom lucra la cinci lucruri simultan. Împreună cu finanțatorii internaționali, cu DG Move de la Bruxelles, cu Ministerul Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, APP”, a declarat Oleg Tofilat.

Efectuarea lucrărilor ar putea începe chiar din primăvară, dacă vor exista premisele necesare. Astfel, circulația trenurilor va fi îmbunătățită și Ucraina va putea să-și rezolve problemele logistice privind exportul de cereale, importul de combustibil etc.

De asemenea, CFM își propune să asigure o conexiune mai bună cu România și Ucraina.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău